Τραπεζικά εμβάσματα σε 10 δευτερόλεπτα - Τι αλλάζει με τις τράπεζες (VID)

Με νομοθεσία της ΕΕ αλλάζει το τοπίο στις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Μέχρι το τέλος του χρόνου θα πρέπει να προσαρμοστούν τράπεζες και πάροχοι υπηρεσιών μεταφοράς χρημάτων

Νέα εποχή για τις ηλεκτρονικές μεταφορές χρημάτων, τα γνωστά εμβάσματα, τα οποία θα διεκπεραιώνονται πλέον … με ταχύτητα φωτός. Όχι ακριβώς, αλλά η μεταφορά θα μπορεί να ολοκληρώνεται μέσα σε 10 δευτερόλεπτα. Οι γονείς λοιπόν θα μπορούν να στέλνουν χρήματα στα παιδιά τους άμεσα και όχι μετά από 2-3 μέρες.

Μιλώντας στο Σίγμα και στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι, ο ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ Κώστας Μαυρίδης εξήγησε ότι η αλλαγή στα εμβάσματα θα γίνει στη βάση νομοθεσίας της ΕΕ κάτι που σημαίνει ότι οι τράπεζες και οι λοιποί πάροχοι τέτοιων υπηρεσιών υποχρεούνται να τις υιοθετήσουν. Το αργότερο μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους θα πρέπει οι εμπλεκόμενοι να υιοθετήσουν τη νομοθεσία, η οποία αφορά όλα τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης, σημείωσε ο κ. Μαυρίδης.

Εξοικονόμηση 1,8 δις
Εξηγώντας το δικαιολογητικό της νέας νομοθεσίας, ο ευρωβουλευτής σημείωσε ότι η καθυστέρηση που εντοπίστηκε στη μεταφορά χρημάτων από ένα λογαριασμό σε άλλο, διάρκειας περίπου 2-3 ημερών, δημιουργούσε ένα μεγάλο ποσό καθυστερήσεων, το οποίο με τη νέα πρακτική θα μπορούσε να εξοικονομηθεί. Ο κ. Μαυρίδης έκανε λόγο για ένα ποσό της τάξης του 1,8 δις.

Ο κανονισμός αυτός, πρόσθεσε ο ευρωβουλευτής, εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο μετάβασης στη ψηφιακή οικονομία. Αυτό όμως θα μπορούσε να δημιουργήσει επιπρόσθετο κόστος για τον καταναλωτή; Οι νομοθέτες έχουν προνοήσει γι αυτό απάντησε και δεν θα επιτρέπεται στα ιδρύματα που προσφέρουν αυτές τις υπηρεσίες να αυξήσουν το κόστος. Αντίθετα, οφείλουν να προβούν σε ενέργειες που θα μειώσουν το κόστος παροχής τέτοιων υπηρεσιών. Την ίδια ώρα, υπογράμμισε, εισάγονται κάποιες ασφαλιστικές δικλείδες, ώστε να περιορίζονται οι απάτες. Στόχος, είπε όλες αυτές οι αλλαγές να είναι προς όφελος τόσο των καταναλωτών όσο και των μικρών επιχειρήσεων.

Συναλλαγή σε 10 δευτερόλεπτα
Για το ζήτημα κλήθηκε να τοποθετηθεί και ο εκπρόσωπος του συνδέσμου τραπεζών Ανδρέας Κωστουρής. Κατά πόσο δηλαδή οι κυπριακές τράπεζες είναι έτοιμες να υιοθετήσουν τις αλλαγές και διαθέτουν την τεχνογνωσία, το προσωπικό και τη θέληση για να το κάνουν. Η απάντηση είναι ναι σε όλα, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κωστουρής. Όπως διευκρίνισε, με τις αλλαγές δεν καταργούνται τα εμβάσματα, απλά θα γίνονται εντός 10 δευτερολέπτων. Αυτό ενισχύει και την ταχύτητα στις συναλλαγές και ταυτόχρονα περιορίζει πρακτικά προβλήματα όπως είναι η καθυστέρηση στη διεκπεραίωση μιας συναλλαγής, αφού αντί να γίνεται σε 2-3 μέρες, θα γίνεται σε 10 δευτερόλεπτα.

Ασφαλιστικές δικλείδες σε δύο βήματα
Υπάρχει επίσης πρόνοια ότι δεν γίνεται να διαφοροποιηθούν οι χρεώσεις εξαιτίας της αμεσότητας που θα προκύψει στις συναλλαγές, ενώ διευκρίνισε ότι υπάρχει και μια περίοδος προσαρμογής πρώτα για την Ευρωζώνη και στη συνέχεια για ολόκληρη την Ευρώπη. Όσον αφορά στα θέματα ασφαλείας, ο κ. Κωστουρής σημείωσε ότι υπάρχουν δύο βήματα επιβεβαίωσης των συναλλαγών, όπως δηλαδή ισχύει και σήμερα. Για μικρά ποσά, αφού γίνει η συναλλαγή θα εμφανιστεί η πράξη στην εφαρμογή της τράπεζας, ή του ιδρύματος παροχής τέτοιων υπηρεσιών, ενώ για μεγαλύτερα ποσά υπάρχει το δεύτερο στάδιο επιβεβαίωσης που είτε αφορά δακτυλικό αποτύπωμα, αναγνώριση προσώπου ή αποστολή κωδικού, αναλόγως τι θα επιλέξει ο συναλλασσόμενος.

24 ώρες το 24ωρο
Παίρνοντας ξανά το λόγο ο κ. Μαυρίδης, επισήμανε ότι όλα αυτά που συζητούμε θα ισχύουν 24 ώρες το 24ωρο και 7 μέρες τη βδομάδα. Δεν έχει σημασία αν πρόκειται για αργία, Σαββατοκυρίακο ή αργά το βράδυ. Τα ιδρύματα οφείλουν να προσαρμόσουν τα συστήματα τους ώστε οι συναλλαγές να γίνονται στο χρόνο που έχει προβλεφθεί. Επί τούτου, ρωτήθηκε ο κ. Κωστουρής κατά πόσο θα χαθούν θέσεις εργασίας, αφού όλα θα γίνονται ηλεκτρονικά. Όπως ανέφερε, έτσι κι αλλιώς γινόταν με ηλεκτρονικό τρόπο η συναλλαγή. Αυτό που γίνεται είναι να επενδύονται πόροι στην αναβάθμιση των λογισμικών.

Δείτε το βίντεο εδώ:

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Συντεχνίες: «Εντέχνως» δημιούργησε σάλο για την ΑΗΚ ο Πρόεδρος της ΡΑΕΚ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ