Ακίνητα: Οι μπίζνες του Σκλαβενίτη στο real estate

Αυτή τη στιγμή ο όμιλος Σκλαβενίτης μέσω των εταιρειών ΕΥΣ Α.Ε.Ε., ΜΑΡΤ ΚΑΣ ΚΑΙ ΚΑΡΥ Α.Ε.Ε., ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΛΙΜΙΤΕΔ και Χαλκιαδάκης Α.Ε. διαθέτει 525 καταστήματα, απασχολεί 36.770 εργαζομένους και εξυπηρετεί κατά μέσο όρο 650.000 πελάτες την ημέρα.

Το τεράστιο εργοστάσιο της Πίτσος στην περιοχή του Ρέντη, ένα από τα τελευταία «φιλέτα» της Αθήνας, πέρασε και επισήμως στον έλεγχο του ομίλου Σκλαβενίτη, ο οποίος όχι κατέχει μόνο τη θέση του leader στον εγχώριο κλάδο των σούπερ μάρκετ αλλά εξελίσσεται και σε έναν πολύ σημαντικό παίκτη του real estate.

Ο όμιλος υπό τη διοίκηση της Μαρίας, του Γεράσιμου και της Βασιλικής Σκλαβενίτη ξεκίνησε το 2024 με την προσθήκη στο χαρτοφυλάκιό του ενός ακόμη τοπόσημου, διευρύνοντας έτσι το αποτύπωμά του ένθεν και ένθεν της λεωφόρου Κηφισού, από τον Ρέντη μέχρι το Περιστέρι και τη Νέα Φιλαδέλφεια.

Το εργοστάσιο των 53.000 τ.μ. στην οδό Παρνασσού 8, σε οικόπεδο άνω των 51 στρεμμάτων, βρίσκεται πολύ κοντά στο hypermarket της Σκλαβενίτης στην Πέτρου Ράλλη και στο μεγάλο κατάστημα The Mart της cash & carry αλυσίδας του ομίλου, στη Λεωφόρο Κηφισού. Μάλιστα η ευρύτερη «γειτονιά» είναι πολύ γνώριμη στην οικογένεια, καθώς εκεί ήταν και οι παλιές κεντρικές αποθήκες της αλυσίδας, που καταστράφηκαν ολοσχερώς από πυρκαγιά το 1993.

Όσον αφορά την αξιοποίηση του ακινήτου το επικρατέστερο σενάριο, όπως έχει αναφέρει ο ΟΤ, είναι να δημιουργηθεί παραγωγική μονάδα όπου θα συγκεντρωθούν τα διάσπαρτα εργοστάσια τροφίμων που διαθέτουν οι Σκλαβενίτηδες όχι ως λιανέμποροι αλλά με το «καπέλο» των βιομηχάνων.

Σημειώνεται ότι στον όμιλο Γλάρος, συμφερόντων της οικογένειας, που δραστηριοποιείται κυρίως στην παραγωγή χαρτικών, ενοποιούνται οι εταιρείες Baker Master στον τομέα της κατεψυγμένης ζύμης, Bonora στην παροχή υπηρεσιών διαχείρισης και οργάνωσης εστιατορίων, καφετεριών, ζαχαροπλαστείων και συναφών υπηρεσιών και Meat House στην εμπορία, επεξεργασία, τυποποίηση και συσκευασία κάθε είδους κρέατος. Πάντως, πέραν της παραγωγής δεν αποκλείεται μέρος του ακινήτου να αξιοποιηθεί και ως logistics (κέντρο διανομής), ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο της δημιουργίας και ενός νέου darkstore.

Με το βλέμμα στις αγορές εκτός Ελλάδας

Η απόκτηση του ακινήτου ιδιοκτησίας της BSH (BSH Οικιακές Συσκευές Ανώνυμη Βιομηχανική Εταιρεία) του γερμανικού ομίλου Robert Bosch, όπου για 62 χρόνια παράγονταν οι λευκές συσκευές Πίτσος, αλλά και η σύσταση της ανώνυμης εταιρείας «Άρτεμις Διαχείρισης Ακινήτων» πριν μερικούς μήνες, όπως είχε αποκαλύψει ο ΟΤ, γίνεται σε μια κομβική στιγμή για τον όμιλο Σκλαβενίτη.

Κι αυτό γιατί η διοίκηση, σύμφωνα με πηγές του ΟΤ, εξετάζει σενάρια επέκτασης της Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης (ΕΥΣ) εκτός Ελλάδας και Κύπρου.

Δεδομένου ότι η «δύναμη πυρός» του δικτύου της είναι τεράστια στην ελληνική αγορά, κάτι που αποτυπώνεται και στο υψηλότατο μερίδιό της, το οποίο διαμορφώνεται στο 33%, οι ευκαιρίες περαιτέρω ανάπτυξης λιγοστεύουν. Εξ ου και η αναζήτηση αναπτυξιακών διεξόδων εκτός των συνόρων.

Αν και ακόμη τα σχέδια αυτά βρίσκονται στο αρχικό στάδιο μιας και δεν έχει αποφασιστεί ούτε ποια θα είναι η εθνική αγορά που θα αναπτυχθεί η ΕΥΣ, στο «ραντάρ» της βρίσκονται εκτός από βαλκανικές χώρες και αγορές πιο μακρινές.

Αυτή τη στιγμή ο όμιλος Σκλαβενίτης μέσω των εταιρειών ΕΥΣ Α.Ε.Ε., ΜΑΡΤ ΚΑΣ ΚΑΙ ΚΑΡΥ Α.Ε.Ε., ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΛΙΜΙΤΕΔ και Χαλκιαδάκης Α.Ε. διαθέτει 525 καταστήματα, απασχολεί 36.770 εργαζομένους και εξυπηρετεί κατά μέσο όρο 650.000 πελάτες την ημέρα.

Οι μπίζνες των ακινήτων

Επιστρέφοντας στο real estate, η αγορά του πρώην εργοστασίου της Πίτσος δεν είναι το μόνο τοπόσημο που έχει αποκτήσει ο Σκλαβενίτης τα τελευταία χρόνια και σίγουρα δεν θα είναι το τελευταίο.

Άλλωστε το επενδυτικό πλάνο του ομίλου, ο τζίρος του οποίου ξεπέρασε τα 5 δισ. ευρώ το 2023, είναι εστιασμένο στην ανάπτυξη των υποδομών. Ήδη «τρέχει» η κατασκευή του κτιρίου μικτής βιομηχανικής χρήσης σε οικόπεδο έκτασης περίπου 42.000 τ.μ. στη Μαγούλα. Εκεί θα αναπτυχθούν καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής που αφορά το νέο παρασκευαστήριο έτοιμων γευμάτων, καθώς και χώροι αποθήκευσης και διανομής. Μάλιστα οι εργασίες κατασκευής, που έχει αναλάβει η Ten Brinke Hellas, βρίσκονται μπροστά από το χρονοδιάγραμμα.

Το σινεμά που έγινε σούπερ μάρκετ

Στη συμβολή των οδών Ζέππου και Ξενοφώντος στη Γλυφάδα, όπου τον Ιούλιο του 2023 άνοιξε το νέο κατάστημα της Σκλαβενίτης στα νότια προάστια, από το 1995 έως το 2021 λειτουργούσε ο κινηματογράφος Novacinema Odeon.

Όπως και πολλές άλλες κινηματογραφικές αίθουσες το δημοφιλές γλυφαδιώτικο σινεμά δεν άντεξε υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης και αργότερα της πανδημίας, με το ακίνητο να βγαίνει σε πλειστηριασμό στις 16 Ιουνίου 2021. Η τιμή πρώτης προσφοράς ορίστηκε σε 1.112.608,66 ευρώ. Μετά από αρκετά «χτυπήματα» κατακυρώθηκε στο ποσό των 2.100.000 ευρώ, δηλαδή 1 εκατ. ευρώ πάνω από την τιμή εκκίνησης.

Το ακίνητο πέρασε στην ιδιοκτησία της Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτη. 

Πώς ο «κόμβος Ρενό» μετατράπηκε σε «κόμβο Σκλαβενίτη»

Τον Νοέμβριο του 2022 ο γνωστός «κόμβος Ρενό», στο ύψος της Νέας Φιλαδέλφειας, μετατράπηκε σε «κόμβο Σκλαβενίτη».

Μόλις 14 μήνες μετά το «χτύπημα» του σφυριού, που κατοχύρωσε το πρώην κτίριο της MAVA-Renault στην Σκλαβενίτης, το 33ο hypermarket της αλυσίδας ήταν γεγονός.

Η νέα μεγάλη «σάλα» με εκθεσιακό χώρο άνω των 4.700 τ.μ. σε συνολική έκταση 16.500 τ.μ., όπου απασχολούνται περισσότεροι από 230 εργαζόμενοι, περιλαμβάνει μεγάλη ποικιλία σε βασικά αγαθά και είδη ορόφου (είδη bazaar, έπιπλα κ.λπ.), καθώς και τμήμα τυριών και αλλαντικών, κρεοπωλείο, ιχθυοπωλείο, αρτοζαχαροπλαστείο, τμήμα έτοιμων φαγητών, τμήμα καλλυντικών, ανθοπωλείο, αίθριο και παιδότοπο.

Επιπλέον, ακολουθώντας τις σύγχρονες επιταγές για βιωσιμότητα και στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας μέσω αξιοποίησης ΑΠΕ, στη στέγη του νέου καταστήματος έχουν τοποθετηθεί πάνω από 500 φωτοβολταϊκά πάνελ, ενώ διαθέτει δύο υπόγειους χώρους στάθμευσης, καθώς και έναν ακόμη στο δώμα.

Το πρώην κτίριο της MAVA-Renault επί των οδών Σκρα, Θεσσαλονίκης και Λαχανά, βγήκε σε πλειστηριασμό στις 8 Σεπτεμβρίου 2021 με τιμή πρώτης προσφοράς στα 4.050.000 ευρώ.

Μετά από αρκετά «χτυπήματα» το ακίνητο κατακυρώθηκε στο ποσό των 11.200.585 ευρώ με νικητή τον όμιλο Σκλαβενίτη. 

Ιζόλα στην Καλλιθέα

Πιθανότατα όσοι Z-ers (οι νέοι ηλικίας 12 – 25 ετών) πηγαίνουν για ψώνια στο τεράστιο hypermarket του Σκλαβενίτη στην Καλλιθέα ούτε έχουν ακούσει για την Ιζόλα που μεγαλούργησε κάποτε στο ίδιο ακίνητο.

Η αγορά του ακινήτου της Ιζόλα, το οποίο ήταν στην κατοχή της Εθνικής Τράπεζας, έγινε από τη Σκλαβενίτης το 2001, μέσω διαγωνισμού, ενώ το hypermarket, µε εκθεσιακούς χώρους 11.000 τ.µ., λειτούργησε τον Ιούλιο του 2010. Πλέον το μόνο απομεινάρι του άλλοτε κραταιού εργοστασίου είναι ένα φουγάρο με το όνομα της θρυλικής μάρκας και ένα μικρό μουσείο με αφίσες εποχής, φωτογραφίες, κάποιες ηλεκτρικές συσκευές, αλλά και ένα μικρό αφιέρωμα που προβάλλεται σε γιγαντοοθόνη με το σύντομο ιστορικό της επιχείρησης.

Η επένδυση της οικογένειας Σκλαβενίτη στο πρώην εργοστάσιο της Ιζόλα ανήλθε στα 23 εκατ. ευρώ και δημιούργησε 400 νέες θέσεις εργασίας.

Σημειώνεται ότι περίπου 10 στρέμματα που περιβάλλουν το κατάστημα διαμορφώθηκαν με δαπάνη της εταιρείας σε χώρους κοινόχρηστου πρασίνου, με πεζοδρόμηση για ελεύθερη πρόσβαση σε όλους τους πολίτες.

Η ιστορία της Ιζόλα

Η Ιζόλα ιδρύθηκε το 1930 από τρεις Μικρασιάτες πρόσφυγες (τους Αιγείδη, Παπάζογλου και Καλφόγλου) ως ένα μικρό σωληνουργείο, με εργοστάσια στην Καλλιθέα και στη Θεσσαλονίκη.

Το 1934 ο Παναγιώτης Δράκος εισήλθε με 20% στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας και ως το 1937 κατέστη αποκλειστικός μέτοχος, εξαγοράζοντας τα μερίδια των συνεργατών του.

Μετά τον πόλεμο η οικογενειακή επιχείρηση προσπάθησε να λάβει έγκριση μακροχρόνιου δανείου στο πλαίσιο του σχεδίου Μάρσαλ στον τομέα κατασκευής σωλήνων, αλλά δεν κατάφερε, με αποτέλεσμα να στραφεί στον κλάδο των ηλεκτρικών οικιακών συσκευών, όπου και τελικά πέτυχε τη δανειοδότηση.

Έως και το 1974, την τελευταία καλή χρονιά για την θρυλική μάρκα που έτρεχε ο Γιώργος Δράκος, γιος του Παναγιώτη, η Ιζόλα είχε καταφέρει τουλάχιστον δύο πρωτιές: την κατασκευή του πρώτου ηλεκτρικού ψυγείου ελληνικής κατασκευής και την κατασκευή της πρώτης ηλεκτρικής κουζίνας ελληνικής κατασκευής. Και τα δύο παράχθησαν στο εργοστάσιο της εταιρείας Ευριπίδου, Αιγέως και Ασκληπιού στις Τζιτζιφιές, φέρνοντας «τον πολιτισμό στο σπίτι», όπως έλεγε το διαφημιστικό της σλόγκαν.

Όμως η γρήγορη επέκταση της Ιζόλα στηρίχθηκε και σε δανεισμό, που σταδιακά έφθασε σε μεγάλο ύψος. Έτσι στις αρχές της δεκαετίας του ’70 ο μετοχικός έλεγχος είχε περάσει στον βασικό πιστωτή, την Εθνική Τράπεζα, αν και η οικογένεια Δράκου εξακολουθούσε να ασκεί το management.

Η αρχή του τέλους για την Ιζόλα ήρθε το 1977, όταν μαζί με την Εθνική Τράπεζα και την Eskimo σύστησαν την εταιρία Ελίντα, παραχωρώντας οι δύο επιχειρήσεις τις μονάδες παραγωγής και τα εμπορικά σήματα.

Η Ελίντα από το ξεκίνημά της λειτουργούσε χωρίς ίδια κεφάλαια κίνησης και χωρίς δυνατότητα να αποπληρώσει τα ανατοκιζόμενα δάνεια που έπαιρνε. Λίγα χρόνια αργότερα πέρασε στον Οργανισμό Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων, ενώ το 1991 έκλεισε οριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι η Γ.Ε. Δημητρίου, που πλέον έχει περάσει στον όμιλο Quest, στις 3 Μαρτίου του 2015 επανέφερε το brand Ιζόλα στην ελληνική αγορά, διαθέτοντας στις αλυσίδες ηλεκτρικών ορισμένα προϊόντα κουζινών εστιών και φούρνων, τα οποία ωστόσο παράγονται σε εργοστάσιο της Πολωνίας. 

Βόμβυξ στο Περιστέρι

Η Ιζόλα δεν ήταν όμως το πρώτο (πρώην) εργοστάσιο που αγόρασε η οικογένεια Σκλαβενίτη. Είχε προηγηθεί τον Μάρτιο του 1994 η αγορά του πρώην βιομηχανικού συγκροτήματος υφασμάτων Βόµβυξ (κάποτε εισηγμένη στο ΧΑ) στη Λεωφόρο Κηφισού 136, στο Περιστέρι.

Το βιομηχανικό ακίνητο με τα υπερβολικά παραβολοειδή κελύφη από μπετόν αρμέ σχεδιασμένο από τον αρχιτέκτονα Θύμιο Παπαγιάννη δεν υπάρχει πια και στη θέση έχουν χτιστεί οι κεντρικές αποθήκες της αλυσίδας, καθώς και μονάδες παραγωγής.

Το συνολικής επιφάνειας 42.000 τ.μ. ακίνητο αγοράστηκε μετά από μια δύσκολη χρονιά για την Σκλαβενίτης. Τον Αύγουστο του 1993 είχε πεθάνει ο Γιάννης Σκλαβενίτης εκ των ιδρυτών της επιχείρησης και μόλις έναν μήνα μετά καίγονται συθέμελα οι κεντρικές αποθήκες της αλυσίδας στην οδό Αγίας Άννης στον Ρέντη, πολύ κοντά στο νέο απόκτημά της, το πρώην εργοστάσιο της Πίτσος.

Άμεσα λοιπόν έπρεπε να γίνουν κινήσεις διαχείρισης της νέας κατάστασης. Εξ ου και η αγορά του πρώην εργοστασίου της Βόμβυξ.

Πηγή: ot.gr

Διαβάστε επίσης: Προσοχή: Να μη σκάσει η φούσκα των 10 δις του ΤΚΑ στις επόμενες γενιές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ