Τη σημασία των συμπληρωματικών πυλώνων του συνταξιοδοτικού συστήματος όπως είναι τα ταμεία προνοίας και τα ατομικά ασφαλιστικά ή επενδυτικά σχέδια αποταμίευσης αναδεικνύει ξανά μελέτη της Aon σχετικά με τη συνταξιοδοτική επάρκεια.
Στοιχεία της μελέτης δόθηκαν στη δημοσιότητα, προσδιορίζοντας το απαιτούμενο ύψος εισοδήματος που αντιστοιχεί σε διαφορετικά προφίλ ατόμων κατά τη συνταξιοδότηση. Στην ουσία η μελέτη, που απευθύνεται σε επιχειρήσεις και εργοδότες, απαντά στο ερώτημα «πόσο εισόδημα θα χρειαστούν οι εργαζόμενοί σας για να διασφαλίσουν συνταξιοδοτική επάρκεια;», με την Aon να καταγράφει τη σημασία της συνταξιοδοτικής ετοιμότητας των εργαζομένων τόσο όσον αφορά την παραγωγικότητα όσο και την ευεξία στον χώρο εργασίας.
Η μελέτη συγκεντρώνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω των διαπιστεύσεών της, αλλά και ενόψει της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος που προωθείται που έχει στόχο, όπως αναφέρθηκε αρμοδίως, και την ενίσχυση της επάρκειας των συνταξιοδοτικών παροχών.
Όπως σημειώνει η Aon για τον καθορισμό του στόχου αποταμίευσης για επίτευξη συνταξιοδοτικής επάρκειας ο γενικός κανόνας μέχρι πρόσφατα πρότεινε ως στόχο την εξασφάλιση τουλάχιστον 70% του προσυνταξιοδοτικού εισοδήματος. Αν και αυτή η προσέγγιση προσφέρει μια απλουστευμένη κατευθυντήρια γραμμή, για πολλούς δημιουργεί περιττό άγχος και συχνά φαντάζει αποκομμένη από την πραγματικότητα προσθέτει αναφέρει η εταιρεία. Η μελέτη «Συνταξιοδοτική Επάρκεια 2025» της Aon, προσφέρει χρήσιμα σημεία αναφοράς για τον καθορισμό ρεαλιστικών στόχων συνταξιοδοτικού εισοδήματος και προσδιορίζει το απαιτούμενο ύψος εισοδήματος που αντιστοιχεί σε διαφορετικά προφίλ ατόμων κατά τη συνταξιοδότηση σημειώνει. Σε συνδυασμό με το Εργαλείο Προβολής Ωφελημάτων και τις εξειδικευμένες υπηρεσίες συνταξιοδοτικού προγραμματισμού που παρέχει η Aon (π.χ. Aon’s Retirement Readiness modelling), οι εργοδότες αναφέρεται μπορούν να διαπιστώσουν και αξιολογήσουν το επίπεδο συνταξιοδοτικής επάρκειας που είναι πιθανό να επιτύχουν οι εργαζόμενοί τους.
Στη συνέχεια η Aon καταγράφει τρία ετήσια επίπεδα δαπανών που απαιτούνται για την επίτευξη διαφορετικών επιπέδων διαβίωσης στη συνταξιοδότηση: Ελάχιστο, Μέτριο και Άνετο, σε σημερινές αξίες όπως προέκυψαν βάσει της μελέτης της για την «Συνταξιοδοτική Επάρκεια 2025».
- Το Ελάχιστο επίπεδο συνταξιοδοτικής επάρκειας απαιτεί ετήσιο εισόδημα 13.100 ευρώ για ένα άτομα και 20.400 ευρώ για ζεύγος. Με το Ελάχιστο επίπεδο οι βασικές ανάγκες καλύπτονται, ενώ κάποιο επιπλέον εισόδημα διατίθεται για μη απαραίτητες δαπάνες .
- Το Μέτριο επίπεδο συνταξιοδοτικής επάρκειας απαιτεί ετήσιο εισόδημα 28.500 ευρώ για ένα άτομο και 39.300 ευρώ για ζεύγος και προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία και οικονομική ασφάλεια σε σύγκριση με το ελάχιστο επίπεδο διαβίωσης.
- Το Άνετο επίπεδο απαιτεί ετήσιο εισόδημα 39.300 ευρώ για ένα άτομο και 53.700 ευρώ για δύο/ζεύγος και παρέχει μεγαλύτερη οικονομική ελευθερία σε σύγκριση με το μέτριο επίπεδο, και υπάρχει οικονομική δυνατότητα για ορισμένες πολυτέλειες.
Το ΤΚΑ αρκεί μόνο για το ελάχιστο
Όπως σημειώνει η μελέτη της Aon η εξάρτηση από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΤΚΑ) στην Κύπρο καλύπτει μόνο ένα μέρος του απαιτούμενου εισοδήματος για κάλυψη των ετήσιων δαπανών, αναδεικνύοντας την ανάγκη για επιπλέον συνταξιοδοτικές αποταμιεύσεις για βελτιωμένη οικονομική ασφάλεια στη συνταξιοδότηση. Συγκεκριμένα το ύψος των παροχών του ΤΚΑ είναι γενικά χαμηλότερο από αυτό των απαιτούμενων ετήσιων εισοδημάτων αφού σε ατομική βάση, επιτυγχάνεται πλήρης κάλυψη μόνο στο Ελάχιστο επίπεδο, γεγονός που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους συνταξιοδοτικής επάρκειας.
Συγκεκριμένα βάσει της μελέτης οι παροχές/συντάξεις από το ΤΚΑ καλύπτει το 99% των απαιτούμενων ετήσιο εισοδημάτων για ένα άτομο και το 105% για ζεύγος στο Ελάχιστο επίπεδο συνταξιοδοτικής επάρκειας. Στο μέτριο επίπεδο οι παροχές του ΤΚΑ καλύπτουν μόνο το 45% των απαιτούμενων εισοδημάτων για ένα άτομο και το 55% για ζεύγος ενώ τα ποσοστά μειώνονταν περαιτέρω στο 33% και στο 40% αντίστοιχα όσον αφορά την κάλυψη δαπανών που απαιτούνται για το άνετο επίπεδο συνταξιοδοτικής επάρκειας.
Αν και το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων παρέχει ένα βασικό επίπεδο σύνταξης, οι αποταμιεύσεις μέσω Ταμείων Προνοίας - του δεύτερου Πυλώνα Ασφάλισης - διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στη συμπλήρωση του εισοδήματος αναφέρει η μελέτη η οποία παρουσιάζει πίνακες όπου το ποσοστό κάλυψης των απαιτούμενων εισοδημάτων αυξάνεται σημαντικά για όλα τα επίπεδα, χωρίς όμως να προσφέρει πλήρη κάλυψη για τα εισοδήματα που απαιτούνται για το μέτριο και υψηλό επίπεδο. Σύμφωνα με την παρουσίαση της μελέτης της Aon για την πληθυσμιακή ομάδα με παροχές και από ταμείο προνοίας, το ύψος των συνολικών παροχών (ΤΚΑ & 2ος Πυλώνας) επιτυγχάνει πλήρης κάλυψη μόνο στο Ελάχιστο επίπεδο, ενώ στα άλλα επίπεδα η κάλυψη παραμένει ανησυχητικά χαμηλή. Με την κατάσταση να είναι ακόμα πιο ανησυχητική βάσει της παραδοχής της Aon ότι το 70% των εργαζομένων δεν συμμετέχουν σε συμπληρωματικά σχέδια του δεύτερου πυλώνα.