H πολλά υποσχόμενη ευρωπαϊκή τεχνολογία στον ανερχόμενο τομέα της κβαντικής κινδυνεύει να βρεθεί σε χώρες εκτός της Ευρώπης, επειδή η συνεχίζει να υστερεί στη μετατροπή της έρευνας σε «ευκαιρίες πραγματικής αγοράς».
Αυτό αναμένεται πως θα επισημαίνεται στη νέα στρατηγική που θα ανακοινώσει η ΕΕ στον αγώνα δρόμου για την τεχνολογία με τις ΗΠΑ και την Κίνα, σύμφωνα με προσχέδιο το οποίο επικαλείται το Politico.
«Η Ευρώπη προσελκύει μόνο το 5% της παγκόσμιας ιδιωτικής χρηματοδότησης για την κβαντική, έναντι 50% που καταλαμβάνουν οι ΗΠΑ και 40% η Κίνα», αναφέρεται στο προσχέδιο.
Οι κυβερνήσεις και οι εταιρείες τεχνολογίας, κυρίως στις ΗΠΑ, επενδύουν δισεκατομμύρια στο κύμα ανάπτυξης της κβαντικής, κάτι που θα ήταν επαναστατικό, επειδή οι κβαντικοί υπολογιστές θα ξεπερνούσαν τις δυνατότητες επίλυσης προβλημάτων των σημερινών υπολογιστών κατά τεράστιες τάξεις μεγέθους, φέρνοντας επανάσταση σε βιομηχανίες από τις επικοινωνίες έως την ανάπτυξη φαρμάκων.
Η Ευρώπη είναι ο παγκόσμιος ηγέτης στον αριθμό των επιστημονικών δημοσιεύσεων σχετικά με τη συγκεκριμένη τεχνολογία.
«Η Ευρώπη υστερεί [όσον αφορά] την τεχνολογία σε πολλούς τομείς. Σε αυτόν τον τομέα είμαστε αρκετά χρόνια μπροστά από άλλες χώρες», δήλωσε στο Politico ο Juha Vartiainen, συνιδρυτής της φινλανδικής εταιρείας κβαντικών υπολογιστών IQM.
Αλλά, στον αγώνα για την εμπορευματοποίηση αυτής της έρευνας, η Ευρώπη κινδυνεύει να μείνει γρήγορα πίσω, καθώς βρίσκεται με διαφορά στην τρίτη θέση μετά τις ΗΠΑ και την Κίνα σε κατάθεση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας.
Στην πραγματικότητα, αυτό που συμβαίνει στην περίπτωση της κβαντικής, είναι επανάληψη αυτού που συνέβη με την Ευρώπη στην τεχνητή νοημοσύνη. Δηλαδή, ενώ η Ευρώπη ήταν γενικά καλύτερη στην έρευνα για την τεχνητή νοημοσύνη, οι ΗΠΑ και η Κίνα την ξεπέρασαν στην ίδρυση επιχειρήσεων για την ανάπτυξη εφαρμογών μαζικής αγοράς.
Ένα σημαντικό σημείο συζήτησης είναι το κατά πόσον η Ευρώπη θα δώσει στην κβαντική βιομηχανία της πλήρη ελευθερία. Οι κβαντικοί υπολογιστές θεωρούνται ευαίσθητη τεχνολογία, καθώς αναμένεται να σπάσουν την ψηφιακή κρυπτογράφηση που προστατεύει τα δεδομένα και τις επικοινωνίες από την παρακολούθηση και την κλοπή — καθιστώντας την τεχνολογία ζήτημα εθνικής ασφάλειας. Σε αυτό το πλαίσιο, αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν ήδη επιβάλει περιορισμούς στις εξαγωγές.
Προβλήματα στη χρηματοδότηση
Για δεκαετίες, η Ευρώπη δεν έχει καταφέρει να ξεπεράσει την κατακερματισμένη χρηματοπιστωτική της αγορά και να συγκεντρώσει χρηματοδότηση στην κλίμακα που μπορούν να παράσχουν οι ΗΠΑ και η Κίνα.
Οι προσπάθειες για την υπέρβαση των εμποδίων στις επενδύσεις μέσω μιας ένωσης κεφαλαιαγορών σε επίπεδο ενωσης δεν έχουν αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα.
Η στρατηγική σημειώνει ότι θα χρειαστούν σημαντικά περισσότερες επενδύσεις για την ανάπτυξη αξιόπιστης τεχνολογίας που υιοθετείται ευρέως από αρκετές βιομηχανίες.
«Η αύξηση μιας κλίμακας στην Ευρώπη είναι εξαιρετικά δύσκολη, επειδή μας λείπουν τα ευρωπαϊκά μέσα, το ευρωπαϊκό επιχειρηματικό κεφάλαιο… αρκετά μεγάλο για να το υποστηρίξει αυτό», δήλωσε ο Enrique Lizaso, Διευθύνων Σύμβουλος της ισπανικής εταιρείας λογισμικού Multiverse Computing, η οποία διασταυρώνει εφαρμογές λογισμικού εμπνευσμένες από την κβαντική τεχνολογία με τεχνητή νοημοσύνη.
Η ισπανική εταιρεία λογισμικού Multiverse Computing τον περασμένο μήνα συγκέντρωσε 189 εκατομμύρια ευρώ σε έναν γύρο χρηματοδότησης που περιελάμβανε επενδυτές με έδρα τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Ο Enrique Lizaso, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, δήλωσε ότι εάν η Ευρώπη θέλει να βοηθήσει στην επέκταση των εταιρειών της, πρέπει να είναι έτοιμη να επενδύσει 100 εκατομμύρια ευρώ ανά εταιρεία, «κάτι που θα είχαν από τις ΗΠΑ».
Σύμφωνα με τον Vartiainen της IQM, «θα χρειαστούμε επίπεδα χρηματοδότησης που είναι σημαντικά μεγαλύτερα από ό,τι ήταν μέχρι τώρα».
Από την άλλη, σε συνέντευξή της την Τρίτη, η επίτροπος τεχνολογίας της ΕΕ, Henna Virkkunen, δήλωσε ότι οι Βρυξέλλες και οι πρωτεύουσες έχουν χρηματοδοτήσει από κοινού την κβαντική τεχνολογία με 11 δισεκατομμύρια ευρώ. «Τώρα είναι σημαντικό, επειδή είμαστε αρκετά κατακερματισμένοι, να συνδυάσουμε διαφορετικά σημεία», είπε.
Το παράδειγμα των ΗΠΑ
Τόσο οι Βρυξέλλες όσο και οι πρωτεύουσες της ΕΕ έχουν εκπονήσει δημόσια χρηματοδότηση για να συμπληρώσουν την ιδιωτική χρηματοδότηση, αλλά η βιομηχανία φοβάται ότι τα κονδύλια είναι ανεπαρκή και όχι εστιασμένα.
Η Ευρώπη θα πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα των ΗΠΑ, ξεκλειδώνοντας μεγαλύτερες επενδύσεις για στοχευμένες «προκλήσεις», είπε ο Vartiainen.
Στο πλαίσιο ενός προγράμματος με επικεφαλής την Υπηρεσία Προηγμένων Αμυντικών Ερευνητικών Προγραμμάτων των ΗΠΑ, έχουν επιλεγεί 18 εταιρείες ως μέρος μιας ευρύτερης προσφοράς για την ανάπτυξη ενός κβαντικού υπολογιστή χωρίς σφάλματα έως το 2033. Αυτές οι εταιρείες θα μπορούσαν να αντλήσουν έως και 300 εκατομμύρια δολάρια εάν περάσουν όλα τα στάδια.
Το προσχέδιο στρατηγικής της ΕΕ υπόσχεται να εισαγάγει «δύο μεγάλες προκλήσεις» μεταξύ 2025 και 2027, με τη μία να επικεντρώνεται στην κβαντική υπολογιστική και την άλλη σε κβαντικά συστήματα πλοήγησης σε «κρίσιμα περιβάλλοντα».
Πηγή: ot.gr
Διαβάστε επίσης: Καταγγελία ΣΙΝΑ για «σκοτεινά συμφέροντα εκατομμυρίων» πίσω από τις κινήσεις των γηροκομείων