Η φορολογία σβήνει τα φώτα των παμπ στη Βρετανία

Μια παμπ την ημέρα χάνεται στη Βρετανία, καθώς οι αυξημένοι φόροι και τα λειτουργικά κόστη καθιστούν την επιβίωση αδύνατη

Μπορεί μια παμπ να είναι απλώς ένας χώρος με ποτήρια και ξύλινα τραπέζια; Ή μήπως είναι η καρδιά μιας γειτονιάς, ο χώρος όπου γεννιούνται φιλίες, λύνονται διαφορές και μοιράζονται στιγμές;

Στη Βρετανία, κάθε μέρα που περνά, μια ακόμη παμπ κατεβάζει ρολά – όχι λόγω έλλειψης πελατών ή κακής διαχείρισης, αλλά εξαιτίας μιας πολιτικής που πολλοί χαρακτηρίζουν «φορολογική επιδρομή».

Το αποτέλεσμα; Χιλιάδες άνεργοι, άδειες γειτονιές και μια παράδοση αιώνων που χάνεται.

H εξαφάνιση των παμπ

Σύμφωνα με την Ένωση Μπύρας και Παμπ της Βρετανίας (BBPA), προβλέπεται ότι φέτος θα κλείσουν 378 παμπ στην Αγγλία, την Ουαλία και τη Σκωτία – περισσότερες από τις 350 που έκλεισαν πέρυσι, αναφέρει σε ρεπορτάζ της η Telegraph.

Αυτό θα οδηγήσει τον αριθμό των παμπ στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και έναν αιώνα.

Η κύρια αιτία; Οι νέες αυξήσεις στους φόρους και τις εργοδοτικές εισφορές που επέβαλε η κυβέρνηση των Εργατικών.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 6,7% σε £12,21 την ώρα και οι αλλαγές στους φόρους ακίνητης περιουσίας επιβάρυναν ακόμη περισσότερο τις ήδη πιεσμένες επιχειρήσεις. Σύμφωνα με την BBPA, κάθε παμπ επιβαρύνεται κατά μέσο όρο με £14.000 επιπλέον ετησίως λόγω αυτών των αλλαγών.

Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο δύσκολη αν σκεφτεί κανείς ότι για κάθε £3 που ξοδεύονται σε ποτό και φαγητό σε παμπ, το £1 πηγαίνει απευθείας στο κράτος. Η επικεφαλής της BBPA, Έμμα ΜακΚλάρκιν, τόνισε: «Οι παμπ έχουν κίνηση, αλλά σχεδόν όλα τα έσοδα καταλήγουν σε λογαριασμούς και φόρους. Είναι αδύνατο να βγει κέρδος και έτσι πολλές αναγκάζονται να κλείσουν οριστικά».

Οι θέσεις εργασίας

Η απώλεια δεν είναι μόνο οικονομική. Με κάθε παμπ που κλείνει, χάνονται περίπου 6.000 θέσεις εργασίας μέσα στο έτος. Επιπλέον, οι κοινότητες χάνουν έναν πυρήνα κοινωνικής ζωής και οι τοπικές οικονομίες πλήττονται.

Ο Νάιτζελ Φαράζ, αρχηγός του κόμματος Reform UK, χαρακτήρισε την κατάσταση «απόλυτη τραγωδία», ενώ ο Σερ Τιμ Μάρτιν της αλυσίδας Wetherspoon κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αφήνει τα σούπερ μάρκετ να πωλούν φθηνότερα ποτά, οδηγώντας έτσι τις παμπ σε αφανισμό. «Για να σωθούν οι παμπ, πρέπει να υπάρξει φορολογική ισότητα με τα σούπερ μάρκετ», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Παρά τη μείωση κατά 1 λίρα στη φορολογία της μπύρας που ανακοίνωσε η καγκελάριος Ρέιτσελ Ριβς, οι αναλυτές εκτιμούν πως μια μέση παμπ θα πρέπει να πουλήσει επιπλέον 815.000 μπύρες το χρόνο για να καλύψει τις αυξήσεις σε φόρους και εισφορές – στόχος σχεδόν αδύνατος.

Η κυβέρνηση υπεραμύνεται των επιλογών της, λέγοντας πως στηρίζει τις μικρές επιχειρήσεις με φοροαπαλλαγές και μέτρα ενίσχυσης.

Όμως οι ιδιοκτήτες παμπ βλέπουν καθημερινά την πραγματικότητα να τους διαψεύδει, με το μέσο κόστος μιας μπύρας να ξεπερνά φέτος τις £5 και στο Λονδίνο να αγγίζει ακόμη και τις £7.

Κι όσο οι πόρτες κλείνουν νωρίτερα και τα φώτα σβήνουν, η Βρετανία κινδυνεύει να χάσει κάτι πολύ πιο πολύτιμο από λίγα μαγαζιά: τη ζωντάνια και τον κοινωνικό παλμό των κοινοτήτων της.

Πηγή: ot.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ