Όταν ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Κίνας παρουσίασε το όραμά του για ένα πιο πολυπολικό νομισματικό σύστημα τον περασμένο μήνα, έδειξε ότι το Πεκίνο είναι ανοιχτό στην εξερεύνηση των σταθερών κρυπτονομισμάτων, ή stablecoins.
Η φαινομενική μετατόπιση στη στάση -σε αντίθεση με την απαγόρευση των κρυπτονομισμάτων από την Κίνα- πιθανότατα οφείλεται σε ανησυχίες ότι η υποστήριξη των ΗΠΑ για τα σταθερά κρυπτονομίσματα θα μπορούσε να εδραιώσει περαιτέρω την κυριαρχία του δολαρίου στο παγκόσμιο νομισματικό σύστημα, λένε οι αναλυτές.
Καθώς η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας επιδιώκει έναν μεγαλύτερο ρόλο για το γιουάν στην παγκόσμια σκηνή, η αγνόηση των stablecoins -ένα είδος κρυπτονομισμάτων που υποστηρίζεται από ταμειακά αποθέματα ή περιουσιακά στοιχεία όπως τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα- θα μπορούσε να θέσει το κινεζικό νόμισμα σε μειονεκτική θέση.
Οι Αμερικανοί νομοθέτες έχουν προτείνει ένα νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των σταθερών κρυπτονομισμάτων που, εάν εγκριθεί, θα μπορούσε να επιταχύνει τη χρήση ψηφιακών νομισμάτων που υποστηρίζονται από το δολάριο στις καθημερινές συναλλαγές. Ο Πρόεδρος Τραμπ έχει δηλώσει ότι θέλει να υπογράψει τη νομοθεσία πριν από τον Αύγουστο.
Ο νόμος Genius προωθεί τα stablecoins σε δολάριο
Γνωστό ως ο Νόμος Genius, το νομοσχέδιο θα μετατρέψει ουσιαστικά τα σταθερά κρυπτονομίσματα που είναι συνδεδεμένα με το δολάριο σε συνθετικά δολάρια, συνδέοντάς τα σε παγκόσμιες ράγες πληρωμών, ανέφεραν οικονομολόγοι της Morgan Stanley σε πρόσφατο σημείωμά τους.
«Αυτό δεν αποτελεί πρόκληση για την κυριαρχία του δολαρίου – είναι μια ενίσχυσή της», ανέφεραν. «Για την Κίνα, η αγνόηση αυτής της τάσης κινδυνεύει να μείνει πίσω στον αγώνα των ψηφιακών υποδομών – ειδικά καθώς τα σταθερά κρυπτονομίσματα λειτουργούν όλο και περισσότερο ως μηχανισμοί παράκαμψης των παραδοσιακών τραπεζικών δικτύων».
Τα stablecoins έχουν προσελκύσει εκ νέου την προσοχή καθώς οι παγκόσμιες εταιρείες και οι κεντρικές τράπεζες διερευνούν τη χρήση τους. Η σύνδεσή τους ένα προς ένα με τα παραδοσιακά νομίσματα όπως το δολάριο τα καθιστά πιο σταθερά από άλλα κρυπτονομίσματα όπως το bitcoin, και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για γρήγορες, χαμηλού κόστους διασυνοριακές πληρωμές.
Από τότε που ο επικεφαλής της PBOC, Παν Γκονγκσένγκ, τόνισε τον Ιούνιο τις δυνατότητες των αναδυόμενων τεχνολογιών, όπως τα σταθερά κρυπτονομίσματα, να μεταμορφώσουν τα παγκόσμια συστήματα πληρωμών, οι κυβερνητικοί σύμβουλοι και οικονομολόγοι έχουν εντείνει τις εκκλήσεις προς τις κινεζικές ρυθμιστικές αρχές να εγκρίνουν τα σταθερά κρυπτονομίσματα που υποστηρίζονται από γιουάν.
Σε συνέντευξή του στα κρατικά μέσα ενημέρωσης την περασμένη εβδομάδα, ο σύμβουλος της PBOC, Χουάνγκ Γιπίνγκ, πρότεινε την εξερεύνηση του Χονγκ Κονγκ ως πεδίου δοκιμών για τα stablecoins που υποστηρίζονται από γιουάν, σημειώνοντας ότι οι αυστηροί έλεγχοι κεφαλαίου καθιστούν απίθανους τέτοιους πειραματισμούς στην ηπειρωτική χώρα.
«Το Χονγκ Κονγκ έχει μια υπεράκτια αγορά για το γιουάν και, εάν αναπτυχθεί η υπεράκτια αγορά, είναι δυνατό να δημιουργηθεί ένα σταθερό κρυπτονόμισμα συνδεδεμένο με το υπεράκτιο γουάν στο Χονγκ Κονγκ στο μέλλον», δήλωσε ο Χουάνγκ.
Παρά το αυξανόμενο ενδιαφέρον, ορισμένοι αναλυτές παραμένουν επιφυλακτικοί σχετικά με τις δυνατότητες των σταθερών κρυπτονομισμάτων να ενισχύσουν την παγκόσμια χρήση του γιουάν.
Καταρχάς, η υιοθέτηση των σταθερών κρυπτονομισμάτων παραμένει σε μεγάλο βαθμό περιορισμένη στο εμπόριο κρυπτονομισμάτων, εν μέρει λόγω ανησυχιών για οικονομική απάτη. Ενώ η χρήση αυξάνεται, η πρόοδος έχει επιβραδυνθεί από την έλλειψη ρύθμισης, παρά τα πρόσφατα βήματα προς τη δημιουργία προστατευτικών κιγκλιδωμάτων, ανέφεραν οικονομολόγοι της Capital Economics σε σημείωμα.
«Τα σταθερά κρυπτονομίσματα δεν διαθέτουν το εχέγγυο των κυβερνητικών εγγυήσεων που συνοδεύουν τα περισσότερα νομίσματα fiat» και δεν έχουν πάντα ανταποκριθεί στην υπόσχεσή τους για απόλυτη μετατρεψιμότητα, δήλωσε η Capital Economics.
Δύσκολη υπόθεση η απογείωση stablecoin σε γιουάν
Θα ήταν δύσκολο για ένα σταθερό κρυπτονόμισμα που υποστηρίζεται από γιουάν να απογειωθεί παγκοσμίως, δήλωσε στην Wall Street Journal η Έρικα Τέι της Maybank, σημειώνοντας ότι το ίδιο το κινεζικό νόμισμα δεν χρησιμοποιείται ευρέως παρά το γεγονός ότι είναι μετατρέψιμο.
Το μερίδιο του γιουάν στις παγκόσμιες πληρωμές παραμένει περίπου στο 4%, πολύ πίσω από το δολάριο. Επί του παρόντος, πάνω από το 99% των stablecoins είναι σε δολάρια, σύμφωνα με την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών.
Η μετατροπή σε token από μόνη της δεν θα διεθνοποιήσει το γιουάν, ανέφεραν οικονομολόγοι της Morgan Stanley.
Η πραγματική δουλειά έγκειται στις μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό, ανέφεραν σε σημείωμα, ζητώντας αποφασιστικές διαρθρωτικές αλλαγές για να στραφεί η οικονομία προς την κατανάλωση και να ενισχυθεί η παγκόσμια εμπιστοσύνη στο αναπτυξιακό δυναμικό της Κίνας.
«Πρόκειται για δύσκολες μεταρρυθμίσεις και θα εφαρμοστούν μόνο με ρυθμισμένο ρυθμό, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο δρόμος προς τη διεθνοποίηση του γιουάν θα μπορούσε να είναι μακρύς και ανώμαλος», ανέφεραν.
Πηγή: ot.gr