Oxford Economics: Οι δασμοί ύψους 30% θα φέρουν την ΕΕ στο χείλος της ύφεσης

Εφόσον ο Αμερικανός πρόεδρος υλοποιήσει την απειλή του, οι νέοι δασμοί ενδέχεται να κόψουν έως και 0,3% από την ανάπτυξη της Ευρωζώνης ετησίως - Από την άλλη μεριά, θα ενισχύσουν τις αποπληθωριστικές πιέσεις και θα οδηγήσουν σε επιπλέον περικοπές επιτοκίων από την ΕΚΤ

Σε περίπτωση επιβολής τους, οι δασμοί 30% στις εισαγωγές από την ΕΕ που προανήγγειλε ο Ντόναλντ Τραμπ για την 1η Αυγούστου θα μπορούσαν να μειώσουν την ετήσια ανάπτυξη του ΑΕΠ της Ευρωζώνης έως και κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες τα επόμενα δύο χρόνια, εκτιμά σε ανάλυση της η Oxford Economics.

Ωστόσο, δεδομένου του χρονικού ορίζοντα, o έγκριτος οίκος αναλύσεων ξεκαθαρίσει πως δεν θα ενσωματώσει ακόμη την αύξηση των δασμών στο βασικό της σενάριο, έως ότου υπάρξει περισσότερη σαφήνεια για το θέμα, ήτοι μετά τη διορία της 1ης Αυγούστου.

Στασιμότητα και στον ορίζοντα ύφεση

Σε κάθε περίπτωση, η επιβολή δασμού 30% θα οδηγούσε την οικονομία της Ευρωζώνης στα όρια της ύφεσης, με την ανάπτυξη να παραμένει στάσιμη τα επόμενα τρίμηνα.

Ειδικά δε, οι εξαγωγές αγαθών θα κινούνταν χαμηλότερα κατά τουλάχιστον 1% από τις τρέχουσες προβλέψεις για το τέλος του 2027, οι οποίες ήδη υποθέτουν δασμούς 10%.

Γράφημα 1 – Oxford Economics

Το εύρος των εκτιμώμενων επιπτώσεων που παρουσιάζεται στο Γράφημα 1 βασίζεται σε διαφορετικές υποθέσεις για βασικούς τομείς όπως η αυτοκινητοβιομηχανία και ο φαρμακευτικός κλάδος, για τους οποίους δεν είναι ακόμη σαφές αν θα περιληφθούν στον ενιαίο δασμό του 30%. Λόγω του μεγέθους τους, η εξαίρεσή τους θα σήμαινε ότι ο συνολικός μέσος όρος των δασμών θα ήταν σημαντικά χαμηλότερος από 30%.

Οι προβλέψεις επηρεάζονται επίσης από την εκτίμησή για το πώς οι υψηλότεροι δασμοί ενδέχεται να επηρεάσουν τις αποφάσεις που αφορούν τις επιχειρηματικές επενδύσεις.

Η συνεχής απειλή για νέους δασμούς και οι συχνές ανακοινώσεις του Λευκού Οίκου έχουν ωθήσει τα περισσότερα μέτρα αβεβαιότητας, ιδιαίτερα εκείνα που σχετίζονται με το εμπόριο, σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Αυτό σημαίνει ότι ένα μεγάλο μέρος των υποβαθμίσεων στις προβλέψεις για την ανάπτυξη από την αρχή του έτους οφείλεται όχι μόνο στον άμεσο αντίκτυπο των δασμών στο εμπόριο, αλλά και στη πολύ πιο απαισιόδοξη προσέγγιση ως προς τις πορεία των επενδυτικών δαπανών (capex).

Γράφημα 2 – Oxford Economics

Ωστόσο, οι δείκτες αβεβαιότητας φαίνεται να έχουν κορυφωθεί και πλέον να παρουσιάζουν κάμψη (Γράφημα 2). Επιπλέον, οι επιχειρήσεις αρχίζουν να προσαρμόζονται στο νέο καθεστώς, οπότε εκτιμάται ότι ο αντίκτυπος των νέων δασμολογικών απειλών θα έχει μικρότερο αντίκτυπο στα επίπεδα αβεβαιότητας και τις επενδυτικές αποφάσεις των επιχειρήσεων σε σχέση με τις πρώτες εξαγγελίες που είχε κάνει ο Ντόναλντ Τραμπ την άνοιξη.

Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει πως οι δείκτες αβεβαιότητας θα επανέλθουν σύντομα σε «κανονικά» επίπεδα, προειδοποιεί η Oxford Economics, απλά υποδεικνύει ότι το όριο αντοχής των επιχειρήσεων αυξάνεται και πως το μεγαλύτερο μέρος της αρνητικής επίπτωσης στις επενδύσεις έχει ήδη ενσωματωθεί στις βασικές προβλέψεις.

Η Ευρώπη εξακολουθεί να επιδιώκει συμφωνία με τις ΗΠΑ

Κατά την Oxford Εconomics, η απάντηση της ΕΕ στις απειλές Τραμπ θα είναι στοχευμένη και περιορισμένης κλίμακας.

Η ΕΕ έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα καθυστερήσει την εφαρμογή του πρώτου πακέτου αντιμέτρων κατά των ΗΠΑ έως την 1η Αυγούστου, δείχνοντας την προθυμία της να επιτύχει μια διαπραγματευτική λύση.

Αυτό έχει δηλωθεί ρητά από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και αρκετούς Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Παράλληλα, υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες μεταξύ των κρατών-μελών της ως προς το ποια πρέπει να είναι η βέλτιστη απάντηση στις ΗΠΑ, δεδομένων των διαφορετικών εθνικών συμφερόντων. Αξιωματούχοι από την Ιρλανδία, για παράδειγμα, έχουν εκφραστεί πρόσφατα κατά της κλιμάκωσης με υψηλότερους δασμούς, υποστηρίζοντας ότι η στάση του Τραμπ είναι απλώς διαπραγματευτική τακτική. Επιπλέον, λαμβάνουν υπόψη τη σημασία του φαρμακευτικού τομέα για την ιρλανδική οικονομία.

Ωστόσο, εάν οι ΗΠΑ προχωρήσουν όντως στην επιβολή των δασμών 30%, οι Βρυξέλλες δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να ανταποδώσουν!

Γράφημα 3 – Oxford Economics

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΕ έχει ήδη καταρτίσει έναν κατάλογο προϊόντων των ΗΠΑ που θα μπορούσαν να υπαχθούν σε δασμούς. Οι μεγαλύτερες σε αξία εξαγωγές των ΗΠΑ προς την Ε.Ε. περιλαμβάνουν μηχανήματα και μηχανολογικό εξοπλισμό, φαρμακευτικά προϊόντα και οργανικά χημικά, οπτικά και ιατρικά όργανα, καθώς και ηλεκτρικές συσκευές και εξαρτήματα. Όλες αυτές οι κατηγορίες προϊόντων διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να στοχοποιηθούν (Γράφημα 3), ενώ τα ενεργειακά προϊόντα — όπου οι ΗΠΑ έχουν το μεγαλύτερο πλεόνασμα έναντι της ΕΕ — πιθανότατα θα εξαιρεθούν.

Σύμφωνα με την ανάλυση του οίκου, ένας ενιαίος δασμός 30% σε όλες τις εξαγωγές της Ευρώπης θα θεωρηθεί εξαιρετικά τιμωρητικός από τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Εμπορίου, Μάρος Σέφτσοβιτς, που ηγείται των διαπραγματεύσεων, δήλωσε ότι ενιαίοι δασμοί 30% θα έπλητταν το «σύνολο» του εμπορίου μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ. Αν τελικά εφαρμοστούν, αυτό θα υποχρεώσει την ΕΕ να εξετάσει την επέκταση της αντίδρασής της, περιλαμβάνοντας μη δασμολογικά μέτρα και αξιοποιώντας τις εκτενείς ρυθμιστικές της αρμοδιότητες, εφόσον θεωρήσει ότι οι ΗΠΑ την τιμωρούν αδικαιολόγητα.

Η ΕΕ θα μπορούσε επίσης να ενεργοποιήσει το εργαλείο κατά του εξαναγκασμού (ACI), ένα νομικό μέσο που επιτρέπει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιβάλει κυρώσεις σε χώρες που υιοθετούν επιθετικές οικονομικές πολιτικές. Η ενεργοποίηση του ACI θα έδινε τη δυνατότητα στις Βρυξέλλες να στοχεύσουν και τον τομέα των υπηρεσιών των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών.

Αποπληθωριστική επίδραση και νέες μειώσεις επιτοκίων

Πάντως, οι υψηλότεροι δασμοί θα έχουν, αν μη τι άλλο, αποπληθωριστική επίδραση στην Ευρώπη, εκτιμά η Oxford Economics.

Η επίδραση αυτή μπορεί να ενισχυθεί από την πορεία του ευρώ, εάν αυτό συνεχίσει να ενδυναμώνεται έναντι του δολαρίου κάθε φορά που οι ΗΠΑ ανακοινώνουν κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων, όπως έχει παρατηρηθεί τους τελευταίους μήνες.

Ακόμη και σε ένα εναλλακτικό σενάριο, όπου τα αντίμετρα της ΕΕ είναι πιο εκτεταμένα — με δασμό 15% σε όλες τις εισαγωγές από τις ΗΠΑ πλην των ενεργειακών προϊόντων — η επίπτωση στον πληθωρισμό της Ευρωζώνης θα παραμείνει πολύ περιορισμένη.

Επομένως, δεν αποκλείεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει τελικά σε περισσότερες από δύο μειώσεις επιτοκίων τους επόμενους μήνες.

Παράλληλα, ο αντίκτυπος των υψηλότερων δασμών ενδέχεται να οδηγήσει σε στοχευμένα μέτρα δημοσιονομικής χαλάρωσης, για τη στήριξη τομέων που είναι περισσότερο εκτεθειμένοι στο εμπόριο με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πηγή: newmoney.gr

Διαβάστε επίσης: Η Κύπρος προπονείται για πρωταθλητισμό στον αθλητικό τουρισμό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ