Γλίτωσε την ύφεση η Γερμανία – Ανάπτυξη 0,2% το α’ τρίμηνο

Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης είναι εδώ και καιρό υποτονική, με το ΑΕΠ της να εναλλάσσεται μεταξύ ανάπτυξης και συρρίκνωσης σε κάθε τρίμηνο καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023 και του 2024

Η οικονομία της Γερμανίας επεκτάθηκε κατά 0,2% το πρώτο τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα, καθώς οι εντάσεις με τους δασμούς των ΗΠΑ απειλούν τις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας.

Τα στοιχεία, που δημοσιεύθηκε από τη γερμανική ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία, είναι προσαρμοσμένα στις τιμές, τις ημερολογιακές και εποχικές διακυμάνσεις.

Η μέτρηση του ΑΕΠ ήταν σύμφωνη με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters. Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Γερμανίας είχε συρρικνωθεί κατά 0,2% το τέταρτο τρίμηνο.

Η στατιστική υπηρεσία απέδωσε την τριμηνιαία αύξηση στο γεγονός ότι «τόσο η τελική καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών όσο και ο σχηματισμός κεφαλαίου ήταν υψηλότερα από ό,τι το προηγούμενο τρίμηνο».

Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης είναι εδώ και καιρό υποτονική, με το ΑΕΠ της να εναλλάσσεται μεταξύ ανάπτυξης και συρρίκνωσης σε κάθε τρίμηνο καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023 και του 2024. Η χώρα έχει μέχρι στιγμής αποφύγει την τεχνική ύφεση, η οποία ορίζεται από δύο διαδοχικά τρίμηνα συρρίκνωσης.

Βασικοί τομείς της οικονομίας, όπως τα αυτοκίνητα, έχουν υποφέρει από τον ισχυρότερο ανταγωνισμό από την Κίνα. Άλλοι κλάδοι, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής κατοικιών και των υποδομών, περνούν επίσης δύσκολες στιγμές που συνδέονται με το υψηλότερο κόστος, τις υποτονικές επενδύσεις και τα γραφειοκρατικά εμπόδια.

Πάντως, οι δασμολογικές πολιτικές του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έχουν προκαλέσει αβεβαιότητα στη Γερμανία που εξαρτάται από τις εξαγωγές και η οποία μετρά τις ΗΠΑ ως τον σημαντικότερο εμπορικό της εταίρο.

Ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Γερμανία αντιμετωπίζει γενικούς δασμούς 20% σε αγαθά που εξάγονται στις ΗΠΑ, αν και οι δασμοί αυτοί έχουν μειωθεί προσωρινά στο 10% για να δοθεί χρόνος για διαπραγματεύσεις. Οι αμερικανικοί δασμοί στον χάλυβα, το αλουμίνιο και τα αυτοκίνητα επηρεάζουν επίσης τη χώρα.

Η γερμανική κυβέρνηση μείωσε την περασμένη εβδομάδα τις οικονομικές προοπτικές της, προβλέποντας στασιμότητα το 2025, με τον απερχόμενο υπουργό Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ να δηλώνει ότι οι εμπορικές πολιτικές του Τραμπ και οι επιπτώσεις τους στη χώρα ήταν ο κύριος παράγοντας πίσω από την αναθεώρηση.

Η Γερμανία νωρίτερα φέτος προχώρησε σε αλλαγές στον μακροχρόνιο δημοσιονομικό κανόνα για το φρένο χρέους, επιτρέποντας υψηλότερες αμυντικές δαπάνες και δημιουργώντας ένα ταμείο 500 δισεκατομμυρίων ευρώ (570 δισεκατομμυρίων δολαρίων) αφιερωμένο σε επενδύσεις σε υποδομές και κλίμα.

Η κίνηση αυτή θεωρήθηκε ευρέως ως θετική αλλαγή για τη γερμανική οικονομία, αν και πολλά εξαρτώνται ακόμη από τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοστούν οι αλλαγές.

Ενώ η οικονομία της Γερμανίας είναι υποτονική, ο τοπικός πληθωρισμός πλησιάζει τον στόχο του 2% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή της χώρας, εναρμονισμένος για λόγους συγκρισιμότητας σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ, διαμορφώθηκε στο 2,3% τον Μάρτιο σε ετήσια βάση, από 2,6% τον Φεβρουάριο.

Τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον πληθωρισμό τον Απρίλιο αναμένεται να ανακοινωθούν αργότερα την Τετάρτη, με τους οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters να εκτιμούν ότι θα διαμορφωθεί στο 2,1%.

Πηγή: newmoney.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ