Αυξημένη προσοχή ζητούν τρία μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ενόψει της επόμενης συνεδρίασης πολιτικής στις αρχές Ιουνίου, τονίζοντας την ανάγκη αποφυγής πρόωρων ή υπερβολικών κινήσεων εν μέσω έντονης διεθνούς αβεβαιότητας.
Οι Γιοακίμ Νάγκελ, Διοικητής της Bundesbank, Χοσέ Λουίς Εσκριβά της Ισπανίας και Μάρτιν Κάζακς της Λετονίας εστίασαν στις δυσκολίες που δημιουργεί το ρευστό διεθνές περιβάλλον, κάνοντας έκκληση για βαθύτερη ανάλυση των δεδομένων και αποφυγή βεβιασμένων παρεμβάσεων, παρά την πίεση από τις αγορές για νέες μειώσεις επιτοκίων.
«Αβεβαιότητα απαιτεί ταπεινότητα και σύνεση»
Σε κοινή τους συνέντευξη στις εφημερίδες Sueddeutsche Zeitung και El Mundo, οι Νάγκελ και Εσκριβά αναφέρθηκαν στην ανάγκη να «κρατηθεί ψυχραιμία» ενόψει της επόμενης συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ τον Ιούνιο. Ο Εσκριβά υπογράμμισε πως «πρέπει να είμαστε ταπεινοί στην εκτίμηση της τρέχουσας κατάστασης» και να καταβάλουμε προσπάθεια «να αποσαφηνίσουμε ποιοι παράγοντες είναι διαρθρωτικοί και ποιοι συγκυριακοί».
Ο Νάγκελ συμπλήρωσε ότι «δεν πρέπει να υπεραντιδρούμε σε ανακοινώσεις που μπορεί να αλλάξουν μέσα σε λίγες εβδομάδες. Η στρατηγική της ΕΚΤ να πορεύεται με βάση τα δεδομένα και από συνεδρίαση σε συνεδρίαση, έχει μέχρι στιγμής αποδώσει. Ο πληθωρισμός βρίσκεται πλέον οριακά πάνω από το 2% πολύ κοντά στον στόχο μας».
Οι δύο κεντρικοί τραπεζίτες στάθηκαν επίσης στις αστάθειες που δημιουργεί η εμπορική πολιτική των ΗΠΑ και οι διακυμάνσεις στις σχέσεις με την Κίνα, προειδοποιώντας ότι οι διεθνείς κλυδωνισμοί επηρεάζουν άμεσα τη διαμόρφωση νομισματικής πολιτικής στην ευρωζώνη. Τόνισαν την ανάγκη να μην δοθεί πρόωρα το σήμα για χαλάρωση, ειδικά όσο οι επενδυτές αναμένουν σχεδόν βέβαιη νέα μείωση των επιτοκίων εντός Ιουνίου.
Kazaks: «Πιθανό νέο βήμα προς τα κάτω, αλλά με προσοχή»
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Μάρτιν Κάζακς, διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Λετονίας, ο οποίος μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση LTV δήλωσε ότι, «βλέποντας τα σημερινά στοιχεία, ένα ακόμη βήμα προς τα κάτω στα επιτόκια φαίνεται λογικό», επισημαίνοντας όμως ότι αυτό θα εξαρτηθεί πλήρως από τα νέα δεδομένα που θα παρουσιαστούν στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ.
Ο Κάζακς ξεκαθάρισε ότι, αν και στηρίζει τη λογική της περαιτέρω χαλάρωσης, δεν θα πρέπει να υπάρξει αποσύνδεση από τη νομισματική σταθερότητα. «Αν ο πληθωρισμός παραμείνει γύρω από το 2%, και η τάση αυτή εδραιωθεί, τότε ναι, μπορούν να ακολουθήσουν προσεκτικές, σταδιακές μειώσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η πολιτική της “σταθερής πορείας” αποτελεί το πιο συνετό εργαλείο σε ένα περιβάλλον υψηλής αβεβαιότητας, καθώς περιορίζει τον κίνδυνο ανατροπών στις προσδοκίες της αγοράς.
Προσεκτική διαχείριση της προσδοκίας και των αγορών
Η ΕΚΤ έχει ήδη προχωρήσει σε επτά διαδοχικές μειώσεις επιτοκίων, με τις αγορές να αποτιμούν σχεδόν βέβαιη μία ακόμα τον Ιούνιο. Ωστόσο, η προσωρινή αποκλιμάκωση στην ένταση των εμπορικών σχέσεων ΗΠΑ–Κίνας και η σχετική σταθεροποίηση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη (στο 2,2% τον Απρίλιο) οδήγησαν σε μείωση των προσδοκιών για περαιτέρω χαλάρωση. Οι αποδόσεις της αγοράς υποδηλώνουν πλέον λιγότερες από 50 μονάδες βάσης επιπλέον μειώσεων έως το τέλος του έτους — το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων εβδομάδων.
Εν μέσω αυτών των εξελίξεων, το μήνυμα των τριών στελεχών της ΕΚΤ είναι σαφές: οι αποφάσεις δεν πρέπει να υπαγορεύονται από τις αγορές ή τη ρητορική πολιτικών εξελίξεων, αλλά από σταθερή ανάλυση των δεδομένων και στρατηγικό σχεδιασμό.
Πηγή: newmoney.gr
Διαβάστε επίσης: Η Τράπεζα Κύπρου χαρτογραφεί τον κλιματικό κίνδυνο στην Κύπρο