Πώς η ΕΕ προσπαθεί να προστατεύσει την Airbus και τις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες (γραφήματα)

«Στην απ’ έξω» Porsche και Ferrari αφού δε διαθέτουν εργοστάσια στις ΗΠΑ και εξάγουν όλα τα αυτοκίνητά τους από την Ευρώπη

Καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση πλησιάζει σε εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ, οι διαπραγματευτές της επικεντρώνονται στην προστασία βασικών βιομηχανιών από τους τεράστιους δασμούς που θα επιβληθούν στις εξαγωγές της Ένωσης από την 1η Αυγούστου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία χειρίζεται τα εμπορικά θέματα της ΕΕ, πλησιάζει σε μια προκαταρκτική συμφωνία που θα εξαιρεί τα εμπορικά αεροσκάφη από ορισμένους δασμούς, κάτι το οποίο θα αποτελούσε εξαιρετικά νέα για την Airbus SE. Θα δημιουργήσει επίσης εξαιρέσεις για ορισμένους — κυρίως γερμανικούς — κατασκευαστές αυτοκινήτων, ανακουφίζοντας εταιρείες όπως η BMW AG και η Mercedes-Benz Group AG.

Άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως η ιταλική Ferrari NV, ενδέχεται να μην επωφεληθούν από τα οφέλη, καθώς οι εξαιρέσεις ενδέχεται να βοηθήσουν μόνο εταιρείες με εργοστάσια στις ΗΠΑ, σύμφωνα με προηγούμενη αναφορά του Bloomberg.

Οι τομείς που εξαιρούνται αντανακλούν την πολιτική επιρροή των βασικών κρατών-μελών, στους κλάδους που η ΕΕ θεωρεί κρίσιμους, καθώς και στους τομείς στους οποίους οι ΗΠΑ έχουν έννομο συμφέρον να προστατεύσουν τους δικούς τους κατασκευαστές.

«Είναι σίγουρα η κορωνίδα της ευρωπαϊκής αεροδιαστημικής», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Τζον Στρίκλαντ, αναλυτής της JLS Consulting. Η μετακύλιση των δασμών στους πελάτες «θα μπορούσε να έχει σημαντική αρνητική επίδραση στη ζήτηση και, κατά συνέπεια, στην οικονομική επιτυχία της Airbus», προσέθεσε.

Η Airbus δεν είναι μόνο ο μεγαλύτερος κατασκευαστής εμπορικών αεροσκαφών στον κόσμο, αλλά συναρμολογεί τα αεροσκάφη της μέσω μιας περίπλοκης χορογραφίας εξαρτημάτων και εργοστασίων και έχει γίνει σύμβολο της βιομηχανικής συνεργασίας στην ήπειρο.

Η έδρα της Airbus βρίσκεται στην Τουλούζη της νότιας Γαλλίας, όπου διαθέτει τις λεγόμενες γραμμές τελικής συναρμολόγησης για τα διάφορα προϊόντα της, παράλληλα με τις άλλες κύριες εγκαταστάσεις της στο Αμβούργο. Ωστόσο, με την πάροδο των ετών, η αεροπορική εταιρεία έχει επεκτείνει την παγκόσμια παρουσία της στον τομέα της παραγωγής, συμπεριλαμβάνοντας την Τιαντζίν στην Κίνα, το Μομπίλ στην Αλαμπάμα και το Μιραμπέλ στον Καναδά. 

Αυτό έχει δώσει στην Airbus ένα ισχυρό εργαλείο για την πώληση αεροσκαφών τοπικής κατασκευής σε πελάτες στις ΗΠΑ και την Κίνα, τις δύο μεγαλύτερες αγορές αερομεταφορών. Αντίθετα, η Boeing κατασκευάζει τα αεροσκάφη της μόνο στις ΗΠΑ, γεγονός που δεν της δίνει τη δυνατότητα να προσαρμόσει την παγκόσμια παρουσία της σε ενδεχόμενους φόρους σε ορισμένες αγορές.

Η ΕΕ έθεσε ως προτεραιότητα την προστασία του κατασκευαστή αεροσκαφών. Ο επικεφαλής της βιομηχανίας της ΕΕ, Στεφάν Σεζουρνέ, δήλωσε τον περασμένο μήνα στο Bloomberg ότι η Airbus δεν μπορεί να υπόκειται σε «αθέμιτο ανταγωνισμό» από την Boeing, η οποία έχει την έδρα της στο Άρλινγκτον της Βιρτζίνια, επειδή ο ευρωπαϊκός κατασκευαστής αεροσκαφών αντιμετωπίζει επιπλέον δασμούς 10%.

Παραμένει να δούμε τι είδους εκ των προτέρων απαλλαγές από δασμούς θα χορηγήσουν οι ΗΠΑ στην ΕΕ για αεροσκάφη, ανταλλακτικά αεροσκαφών και αλκοολούχα ποτά, καθώς οι συνομιλίες συνεχίζονται αυτή την εβδομάδα, ανέφεραν οι πηγές του πρακτορείου, οι οποίες μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Στην αεροπορική έκθεση του Παρισιού τον περασμένο μήνα, ο υπουργός Μεταφορών των ΗΠΑ, Σον Ντάφι, δήλωσε ότι υποστηρίζει την επιστροφή στους όρους της εμπορικής συμφωνίας του 1979, η οποία εξαιρούσε από τους δασμούς το διασυνοριακό εμπόριο αεροσκαφών και ανταλλακτικών αεροσκαφών.

Ο Ντάφι αναγνώρισε ότι ο τομέας έχει δημιουργήσει εμπορικά πλεονάσματα για τις ΗΠΑ λόγω της δεκαετούς συμφωνίας, δηλώνοντας σε δημοσιογράφους ότι «πρέπει να βγάλουμε την αεροπορία από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, επιστρέφοντας στο 1979».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΕΕ, οι αμερικανικοί δασμοί καλύπτουν πλέον 380 δισ. ευρώ (445 δισ. δολάρια), ή περίπου το 70% των εξαγωγών της προς τις ΗΠΑ. Στην τελευταία πρόβλεψή της τον Μάιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεώρησε σημαντικά προς τα κάτω τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη φέτος, ως αποτέλεσμα του εμπορικού πολέμου, αναμένοντας μια μέτρια ανάκαμψη 1,1%, σε σύγκριση με το ποσοστό ανάπτυξης 1,5% που είχε προβλέψει τον Νοέμβριο.

Η ΕΕ έχει προθεσμία έως την 1η Αυγούστου για να καταλήξει σε μια προκαταρκτική εμπορική συμφωνία που θα καθορίζει έναν ενιαίο δασμολογικό συντελεστή 10%, ενώ οι διαπραγματευτές προσπαθούν να καταλήξουν σε μια μόνιμη συμφωνία. Εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία έως την ημερομηνία αυτή, οι δασμοί σε σχεδόν όλες τις εξαγωγές της ΕΕ προς τις ΗΠΑ θα αυξηθούν στο 50%.

Η ΕΕ πιέζει επίσης τις ΗΠΑ για ποσοστώσεις και εξαιρέσεις, προκειμένου να μειωθούν αποτελεσματικά οι δασμοί 25% που έχει επιβάλει η Ουάσιγκτον στα αυτοκίνητα και τα ανταλλακτικά αυτοκινήτων, καθώς και οι δασμοί 50% στον χάλυβα και το αλουμίνιο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Ωστόσο, δεν αναμένεται άμεση πρόοδος σε αυτά τα θέματα.

Οι δασμοί στα αυτοκίνητα έχουν αυξήσει το κόστος και την πολυπλοκότητα για τους ευρωπαίους κατασκευαστές, οι οποίοι εξαρτώνται από την κερδοφόρα αγορά των ΗΠΑ για τις πωλήσεις των μεγαλύτερων και ακριβότερων SUV. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για τις γερμανικές εταιρείες, οι οποίες βρίσκονται υπό πίεση να προστατεύσουν το μερίδιο αγοράς τους στις ΗΠΑ, καθώς υστερούν περαιτέρω στην Κίνα, όπου κυριαρχούν οι τοπικές μάρκες με επικεφαλής την BYD Co.

Η Porsche AG και η Mercedes ανακοίνωσαν αυτή την εβδομάδα μείωση των πωλήσεων αυτοκινήτων λόγω της μείωσης των παραδόσεων στη Βόρεια Αμερική και την Κίνα.

Ωστόσο, η ΕΕ και οι ΗΠΑ συζητούν έναν λεγόμενο μηχανισμό αντιστάθμισης που θα επιτρέπει στις ευρωπαϊκές εταιρείες που κατασκευάζουν αυτοκίνητα στις ΗΠΑ να εξάγουν έναν ορισμένο αριθμό χωρίς δασμούς, σύμφωνα με τις πηγές.

Αυτό θα ωφελήσει εταιρείες όπως η BMW, η Mercedes και η ομώνυμη μάρκα της Volkswagen AG. Η Porsche και η Ferrari δε διαθέτουν εργοστάσια στις ΗΠΑ και εξάγουν όλα τα αυτοκίνητά τους από την Ευρώπη.

Η Audi εξετάζει επί του παρόντος την έναρξη της παραγωγής στις ΗΠΑ και τον Μάιο ανακοίνωσε ότι θα επιλέξει την τοποθεσία εντός του έτους. Το SUV Q5, το μοντέλο με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στις ΗΠΑ, εισάγεται από το Μεξικό. Οι πωλήσεις του μοντέλου μειώθηκαν κατά 29% το β’ τρίμηνο. Η Mercedes μεταφέρει την παραγωγή του SUV GLC, του πιο δημοφιλούς εισαγόμενου μοντέλου της στις ΗΠΑ, στο εργοστάσιό της στην Αλαμπάμα έως το 2027.

Ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς υποστήριξε τον περασμένο μήνα την ιδέα ενός κανόνα αντιστάθμισης για την παροχή δασμολογικής ελάφρυνσης σε ορισμένους ευρωπαίους κατασκευαστές αυτοκινήτων. Ωστόσο, από τότε οι διαπραγματεύσεις έχουν γίνει όλο και πιο πιεστικές.

«Θέλουμε μια συμφωνία με τους Αμερικανούς», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Λαρς Κλίνγκμπειλ σε πρόσφατη ομιλία του. «Ωστόσο, η συμφωνία πρέπει να είναι δίκαιη — και αν δεν καταφέρουμε να επιτύχουμε μια δίκαιη συμφωνία με τις ΗΠΑ, τότε η ΕΕ θα πρέπει να λάβει αντίμετρα για να προστατεύσει την οικονομία μας».

Πηγή: newmoney.gr

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ