Στο… «κόκκινο» οι ρωσικές τράπεζες – Φλερτάρουν με τη χρεοκοπία

Τουλάχιστον τρεις τράπεζες που έχουν χαρακτηριστεί ως συστημικά σημαντικές έχουν εξετάσει το ενδεχόμενο να χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση

Την αναζήτηση κρατικής διάσωσης έχουν συζητήσει κατ’ ιδίαν κορυφαία στελέχη που δουλεύουν σε μερικές από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ρωσίας εάν το επίπεδο των επισφαλών δανείων συνεχίσει να επιδεινώνεται κατά το επόμενο έτος.

Τουλάχιστον τρεις τράπεζες που έχουν χαρακτηριστεί ως συστημικά σημαντικές από την Τράπεζα της Ρωσίας έχουν εξετάσει το ενδεχόμενο να χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση τους επόμενους 12 μήνες, σύμφωνα με νυν και πρώην αξιωματούχους αλλά και έγγραφα που εξέτασε το Bloomberg News.

Οι τράπεζες έχουν συζητήσει εσωτερικά πώς θα θέσουν την προοπτική διάσωσης στην κεντρική τράπεζα εάν αυτό καταστεί απαραίτητο. Το σενάριο προκύπτει επειδή η αξιολόγησή τους για την ποιότητα των δανειακών τους χαρτοφυλακίων είναι πολύ χειρότερη από ό,τι δείχνουν τα επίσημα στοιχεία, σύμφωνα με τα άτομα και τα έγγραφα.

Σύμφωνα με τις πηγές το όποιο αίτημα διάσωσης θα εξαρτηθεί από τη συνεχή αύξηση του όγκου των επισφαλών δανείων κατά το επόμενο έτος. Ωστόσο, υπογράμμισαν ότι οι συζητήσεις γίνονται πιο επείγουσες σε ολόκληρο τον τραπεζικό κλάδο.

Στα χαρτιά, το τραπεζικό σύστημα είναι σε σχετικά καλή κατάσταση, με ισχυρά κέρδη ακόμη και εν μέσω αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων προς εταιρείες και νοικοκυριά, με το βασικό επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας να βρίσκεται στο σχεδόν ιστορικό υψηλό του 20%. Επισήμως, το επίπεδο των επισφαλών χρεών παραμένει πολύ χαμηλότερα από αυτό που καταγράφηκε σε προηγούμενες οικονομικές κρίσεις.

Προτροπή για αναδιάρθρωση

Ωστόσο, η ίδια η κεντρική τράπεζα έχει συμβουλεύσει τις τράπεζες να επικεντρωθούν στην αναδιάρθρωση των πιστώσεων αντί να αναγνωρίσουν την πλήρη έκταση των προβληματικών δανείων.

Η διοικήτρια της κεντρικής τράπεζας, Ελβίρα Ναμπιουλίνα, υποβάθμισε τον κίνδυνο συστημικής κρίσης στο οικονομικό φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη στις 2 Ιουλίου, λέγοντας ότι το τραπεζικό σύστημα της Ρωσίας ήταν «καλά κεφαλαιοποιημένο» και είχε κεφαλαιακά αποθέματα 8 τρισ. ρούβλια. «Ως ο φορέας που εποπτεύει τις τράπεζες λέω με πλήρη ευθύνη ότι αυτές οι ανησυχίες είναι απολύτως αβάσιμες» τόνισε.

Η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα μπορούσε να απελευθερώσει το μακροπροληπτικό κεφαλαιακό απόθεμα ασφαλείας, να επιτρέψει στις τράπεζες να απορροφούν ζημίες και να λειτουργούν με προσωρινά χαμηλότερους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας. Αυτό το βήμα μπορεί να μειώσει την πίεση στο σύστημα, εκτός εάν ο όγκος των ζημιών υπερβεί αυτό που είχε σχεδιαστεί να απορροφήσει το απόθεμα.

Επίσημα, το μερίδιο των κόκκινων δανείων προς εταιρικούς δανειολήπτες ανερχόταν στο 4% την 1η Απριλίου, ενώ το ποσοστό του μη εξασφαλισμένου καταναλωτικού χρέους με καθυστερήσεις 90 ημερών ή περισσότερο ήταν στο 10,5%.

Οι κορυφαίοι τραπεζίτες κρούουν τον κώδωνα κινδύνου για το επόμενο έτος

«Είναι ήδη σαφές ότι δεν θα είναι εύκολο» υπογραμμίζει ο Χέρμαν Γκρεφ, διευθύνων σύμβουλος της κρατικής Sberbank, της μεγαλύτερης τράπεζας της Ρωσίας, αναφερόμενος στις προοπτικές για το επόμενο έτος στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων τον περασμένο μήνα, επειδή η ποιότητα του χαρτοφυλακίου δανείων επιδεινώνεται, καθώς οι εταιρείες χρειάζονται ολοένα και περισσότερο να αναδιαρθρώσουν τα χρέη τους. «Ελπίζω, όπως πάντα, να μπορέσουμε να βρούμε κοινά σχέδια για να ξεπεράσουμε αυτές τις δύσκολες στιγμές», πρόσθεσε.

Στην VTB, την δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας, το μερίδιο των μη εξυπηρετούμενων δανείων από ιδιώτες στο χαρτοφυλάκιο λιανικής της έφτασε το 5% τον Μάιο, φτάνοντας τα 377 δισ. ρούβλια, αναφέρει ο πρώτος αναπληρωτής πρόεδρος της τράπεζας, Ντμίτρι Πιάνοφ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Vedomosti την 1η Ιουλίου.

Αυτός ο δείκτης έχει αυξηθεί κατά 1,2 ποσοστιαίες μονάδες από την αρχή του έτους. Το μερίδιο των επισφαλών δανείων θα μπορούσε να φτάσει το 6%-7% έως το 2026, εξήγησε ο Πιάνοφ, αν και σημείωσε επίσης ότι αυτό θα ήταν κάτω από το υψηλότερο ποσοστό του 8%-10% που παρατηρήθηκε το 2014-16.

Οι πελάτες ανησυχούν για τα υψηλά επιτόκια και το μερίδιο των επισφαλών δανείων αυξάνεται, αν και οι τράπεζες τα αναδιαρθρώνουν προς το παρόν και έχουν πολλά αποθεματικά, σύμφωνα με κορυφαία στελέχη δύο συστημικά σημαντικών ρωσικών τραπεζών, οι οποίοι μίλησαν υπό το καθεστώς ανωνυμίας.

Ενώ μέχρι στιγμής υπάρχουν ελάχιστα σημάδια κρίσης, η οποία θα μπορούσε ούτως ή άλλως να επιλυθεί με ενέσεις κεφαλαίων, πολλά δεδομένα έχουν διαβαθμιστεί και η πλήρης εικόνα μπορεί να μην είναι ορατή, είπε μια πηγή στο Bloomberg.

Η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει στο παρελθόν προγράμματα διάσωσης και άλλους μηχανισμούς για την ανακεφαλαιοποίηση προβληματικών τραπεζών. Το 2017, η κεντρική τράπεζα δαπάνησε τουλάχιστον 1 τρισ. ρούβλια για να διασώσει τρεις μεγάλες ιδιωτικές τράπεζες, την Otkritie, την Promsvyazbank και την B&N Bank, μια κίνηση που χαρακτήρισε απαραίτητη για τη διάσωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Η κεντρική τράπεζα ίδρυσε το Ταμείο Ενοποίησης του Τραπεζικού Τομέα το 2017 για να διοχετεύσει κεφάλαια σε τράπεζες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες λόγω των επισφαλών δανείων και για την αποκατάστασή τους.

Πηγή: ot.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ