Η Κίνα κατακτά με γοργούς ρυθμούς μερίδιο αγοράς στη Νορβηγία, μια χώρα φιλική προς τα ηλεκτρικά οχήματα, αποτελώντας σημαντικό ανταγωνιστή για την Tesla και άλλους δυτικούς κολοσσούς της αυτοκινητοβιομηχανίας.
Από την πρώτη παράδοση ενός αυτοκινήτου MG στη πλούσια σκανδιναβική χώρα τον Ιανουάριο του 2020, οι κινεζικές μάρκες ηλεκτρικών οχημάτων έχουν κατακτήσει συνολικό μερίδιο αγοράς περίπου 10%, χάρη στην ανταγωνιστική τιμολογιακή πολιτική και την προηγμένη τεχνολογία του Πεκίνου.
Η εκρηκτική αυτή ανάπτυξη είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτη, δεδομένης της απόφασης της Νορβηγίας να μην επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές κινεζικών ηλεκτρικών οχημάτων, καθώς και της φήμης της ως της πιο φιλικής προς τα ηλεκτρικά οχήματα χώρας στον κόσμο.
Η δασμολογική πολιτική της Νορβηγίας την ξεχωρίζει τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίες έχουν επιβάλει δασμούς στα ηλεκτρικά οχήματα κινεζικής κατασκευής για να προστατεύσουν τις παραδοσιακά κυρίαρχες αμερικανικές και ευρωπαϊκές μάρκες.
Η Νορβηγία, η οποία δεν είναι μέλος της ΕΕ, έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι δεν είναι ούτε σκόπιμο ούτε επιθυμητό να επιβληθούν δασμοί στα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα.
Κινέζοι κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων, όπως οι BYD, XPeng και MG, ήταν μεταξύ των 20 εταιρειών με τις υψηλότερες πωλήσεις στη νορβηγική αγορά καινούργιων αυτοκινήτων τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία της Νορβηγικής Οδικής Ομοσπονδίας (OFV).
Στη λίστα περιλαμβάνονται επίσης οι σουηδικές Volvo και Polestar. Η κινεζική Geely Holding Group κατέχει σημαντικό μερίδιο και στις δύο αυτοκινητοβιομηχανίες.
Η Tesla, εν τω μεταξύ, παραμένει ο κυρίαρχος παίκτης στη Νορβηγία. Η αμερικανική κατασκευάστρια ηλεκτρικών αυτοκινήτων ήταν μακράν η μάρκα με τις περισσότερες πωλήσεις στη Νορβηγία τον Ιούνιο, με τις πωλήσεις να ενισχύονται από τη ζήτηση για το ανανεωμένο SUV Model Y της εταιρείας.
Ο Φελίπε Μουνιόζ,αναλυτής της εταιρείας ερευνών JATO Dynamics, δήλωσε ότι ο δικός του ορισμός για μια κινεζική μάρκα περιλαμβάνει όλες τις επιχειρήσεις που κατασκευάζουν αυτοκίνητα που έχουν σχεδιαστεί, κατασκευαστεί και παραχθεί εξ ολοκλήρου στην Κίνα, όπως η MG, η οποία ανήκει στην κινεζική SAIC Motor.
Ωστόσο, εταιρείες όπως η Volvo, η Polestar και η Lotus θα εξαιρούνται, ακόμη και αν ανήκουν εξ ολοκλήρου ή εν μέρει σε κινεζικό κατασκευαστή πρωτότυπου εξοπλισμού.
Με βάση αυτόν τον ορισμό, ο ίδιος δήλωσε ότι η Νορβηγία είναι η ευρωπαϊκή χώρα όπου οι κινεζικές μάρκες αυτοκινήτων έχουν συγκεντρώσει το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς, με 10,04% μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουνίου 2025.
Σύμφωνα με το CNBC, o Ρίκο Λούμαν, ανώτερος αναλυτής του τομέα μεταφορών και logistics στην ολλανδική τράπεζα ING, δήλωσε ότι οι έρευνες έχουν δείξει ότι οι Ευρωπαίοι οδηγοί απολαμβάνουν την οδήγηση κινεζικών ηλεκτρικών αυτοκινήτων.
Ερωτηθείς εάν η Ευρώπη φαίνεται να χάνει τη μάχη των ηλεκτρικών αυτοκινήτων με την Κίνα, ο ίδιος απάντησε ότι «η Ευρώπη καλύπτει λίγο τη διαφορά», αλλά σημείωσε ότι η Κίνα παραμένει πολύ μπροστά.
«Υπάρχει επίσης κάποια οπισθοδρόμηση στις ΗΠΑ, οπότε η ΕΕ και η Ευρώπη γενικά βρίσκονται κάπου στη μέση. Χρειαζόμαστε πραγματικά περισσότερα νέα και πιο προσιτά μοντέλα για να πείσουμε τους οδηγούς της μεσαίας τάξης να κάνουν τη μετάβαση – και δεν έχουμε φτάσει ακόμα σε αυτό το σημείο», συμπλήρωσε.
Πηγή: newmoney.gr