Από Ιούνιο, ο ιατρικός σας φάκελος σας ακολουθεί στην Ευρώπη

Η Κύπρος εντάσσεται στο MyHealth@EU - Πρόσβαση σε e-συνταγές και ιατρικό ιστορικό σε όλη την Ε.Ε.

Η έναρξη των Ηλεκτρονικών Διασυνοριακών Υπηρεσιών Υγείας στην Κύπρο ανακοινώθηκε σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 16 Μαΐου 2025, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Προεδρικού Μεγάρου. Η εν λόγω πρωτοβουλία στοχεύει στη βελτίωση της πρόσβασης σε ποιοτικές υγειονομικές υπηρεσίες και στην ενίσχυση της διασυνοριακής συνεργασίας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Κύπρος αποτελεί πλέον το 16ο κράτος-μέλος, και το 8ο που παρέχει όλες τις υπηρεσίες, το οποίο εντάσσεται στην Ευρωπαϊκή υποδομή «ΗΥγείαμου@ΕΕ» / «MyHealth@EU», επιτρέποντας στους πολίτες της, την ασφαλή και άμεση πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες υγείας, ανεξαρτήτως της χώρας της Ε.Ε. στην οποία βρίσκονται.

 

 

Σε χαιρετισμό του, ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Δαμιανός, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τόνισε ότι «η Υγεία αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα για κάθε πολίτη και ως τέτοιο πρέπει να προστατεύεται και να ενισχύεται». Υπογράμμισε, επίσης, πως «ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας που θα δημιουργηθεί για κάθε πολίτη, θα διασφαλίζει την πρόσβαση σε πλήρη και ακριβή ιατρικά δεδομένα, ανά πάσα στιγμή και σε οποιοδήποτε σημείο της χώρας. Η δυνατότητα διασύνδεσης με τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. θα ενισχύσει περαιτέρω τη συνεργασία και την ανταλλαγή δεδομένων για την παροχή καλύτερης φροντίδας στους ασθενείς».

«Ιστορικό βήμα» για την Κύπρο

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Αρχής Ηλεκτρονικής Υγείας (ΕΑΗΥ), Καθηγητής Κωνσταντίνος Παττίχης, σημείωσε πως «οι υπηρεσίες έχουν ήδη τεθεί σε πιλοτική λειτουργία και εντός Ιουνίου θα είναι διαθέσιμες στο ευρύ κοινό». Τόνισε ότι πρόκειται για «ένα ιστορικό βήμα για την υγειονομική περίθαλψη στην Κύπρο», διασφαλίζοντας ότι οι πολίτες θα έχουν πλήρη έλεγχο των ιατρικών τους δεδομένων, όπου κι αν βρίσκονται στην Ε.Ε.

Ποιες υπηρεσίες θα είναι διαθέσιμες;

Στην πρώτη φάση εφαρμογής, οι Ηλεκτρονικές Διασυνοριακές Υπηρεσίες Υγείας θα περιλαμβάνουν δύο βασικές υπηρεσίες:

  1. Συνοπτικό Ιστορικό Υγείας του Ασθενούς (Patient Summary): Περιλαμβάνει βασικές πληροφορίες όπως αλλεργίες, χρόνιες παθήσεις, ιατρικές πράξεις, τρέχουσες αγωγές και άλλα Ιατρικά δεδομένα, για την άμεση φροντίδα του ασθενούς, ιδιαίτερα σε έκτακτες περιπτώσεις.
  2. Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση και Εκτέλεση Ηλεκτρονικής Συνταγής (ePrescription/eDispensation): Παρέχει τη δυνατότητα έκδοσης και εκτέλεσης συνταγών σε οποιοδήποτε φαρμακείο εντός της Ε.Ε.

 

 

Σε δεύτερη φάση, προβλέπεται η προσθήκη νέων ηλεκτρονικών υπηρεσιών, όπως ιατρικές απεικονιστικές αναφορές, εργαστηριακές αναφορές και αναφορές νοσοκομειακών εξιτηρίων. Οι υπηρεσίες αυτές θα είναι προσβάσιμες σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενισχύοντας την παροχή υψηλής ποιότητας ιατρικής φροντίδας σε κάθε γωνιά της Ευρώπης.

Ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Παττίχης επεσήμανε επίσης, πως «κάθε Ευρωπαίος πολίτης, ανεξαρτήτως της χώρας παραμονής του, θα αισθάνεται μεγαλύτερη ασφάλεια χάρη στις Ηλεκτρονικές Διασυνοριακές Υπηρεσίες Υγείας, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις ασθένειας ή έκτακτης ανάγκης».

 

 

Νικόδημος Δαμιανού: Απαραίτητη η τεχνολογία στην υγεία

Ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Νικόδημος Δαμιανός, τόνισε πως «η αξιοποίηση της τεχνολογίας στον τομέα της υγείας δεν αποτελεί επιλογή, αλλά αναγκαιότητα της εποχής μας. Σε ένα περιβάλλον ραγδαίων τεχνολογικών εξελίξεων, όπου η τεχνητή νοημοσύνη και η καινοτομία αναδιαμορφώνουν ολόκληρους τομείς, η υγεία δεν μπορεί να μείνει πίσω». Στόχος μας, είπε, «είναι να εξασφαλίσουμε ότι κάθε πολίτης έχει ισότιμη πρόσβαση σε ποιοτική φροντίδα υγείας, ακόμα και όταν βρίσκεται εκτός συνόρων — γι’ αυτό και επενδύουμε σε λύσεις που ξεπερνούν γεωγραφικά και λειτουργικά σύνορα. Λύσεις ψηφιακές και καινοτόμες».

Σε χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, Δρ. Πέτρος Αγαθαγγέλου, που ανέγνωσε ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λευκωσίας-Κερύνειας «Ιπποκράτης», Δρ. Γιώργος Μιλτιάδους δήλωσε ότι «η ενεργός συμμετοχή στις διαβουλεύσεις ως επίσης και στη σημερινή υπογραφή επιβεβαιώνει την προσήλωση και την κοινή μας βούληση να καταστήσουμε την υγεία μια ολοκληρωμένη και διασυνδεδεμένη εξυπηρέτηση για κάθε πολίτη. Ως ιατρική κοινότητα, οφείλουμε να διασφαλίσουμε ότι η χρήση αυτών των εργαλείων θα γίνεται με σεβασμό στην ιδιωτικότητα, στην ιατρική ευθύνη και στον άνθρωπο».

Ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου, Πλούταρχος Γεωργιάδης, αναφέρθηκε στα οφέλη για τους φαρμακοποιούς, τονίζοντας ότι «οι Ηλεκτρονικές Διασυνοριακές Υπηρεσίες Υγείας δεν αποτελούν απλώς μια τεχνολογική εξέλιξη, αλλά ένα εργαλείο ενδυνάμωσης του ρόλου μας. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προς την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της φαρμακευτικής φροντίδας και μία μοναδική ευκαιρία για τον φαρμακοποιό να συμβάλει ενεργά στη διασφάλιση της δημόσιας υγείας με ταχύτητα, ακρίβεια και υπευθυνότητα».

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ), Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, υπογράμμισε ότι «η πρόσβαση του ασθενή στα ιατρικά του δεδομένα και η δυνατότητα αξιοποίησής τους αποτελούν, για την ΟΣΑΚ, αναπόσπαστο στοιχείο μιας σύγχρονης, ασθενοκεντρικής προσέγγισης». Τόνισε, επίσης ότι «ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας του Πολίτη ενισχύει την αυτονομία, διασφαλίζει την ασφάλεια στη φροντίδα και υποστηρίζει τη συνέχεια στις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας».

Υπογραφή Πρωτοκόλλου για τον Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, υπογράφηκε Πρωτόκολλο Συνεργασίας και Επικύρωσης του περιεχομένου του Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας του Πολίτη (ΗΦΥΠ) μεταξύ της Εθνικής Αρχής Ηλεκτρονικής Υγείας (ΕΑΗΥ), του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ).

Σκοπός του Πρωτοκόλλου είναι η διασφάλιση κοινής συμφωνίας σχετικά με το περιεχόμενο, τη διαχείριση και την επικύρωση του ΗΦΥΠ, με γνώμονα την ακρίβεια, την πληρότητα και την προστασία των προσωπικών δεδομένων Υγείας.  Το Πρωτόκολλο κατοχυρώνει τον ρόλο των συμβαλλομένων μερών στην τεκμηρίωση, την έγκριση και τη συνεχή βελτίωση του ΗΦΥΠ, υπογραμμίζοντας τη σημασία της συνεργασίας για την ανάπτυξη ενός διαλειτουργικού, αξιόπιστου και ανθρωποκεντρικού συστήματος Ηλεκτρονικής Υγείας.

 

Διαβάστε επίσης: Διεθνή εξόρμηση για πιστωτική επέκταση σχεδιάζει η Τρ. Κύπρου - Σημαντικός σταθμός η Ελλάδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ