«Πωλείται πατρίς εδώ» - Πρόταση νόμου για περιορισμό στην αγορά ακινήτων από ξένους

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας εισηγητής της πρότασης τόνισε την επείγουσα ανάγκη αυτών των μέτρων και υπογράμμισε τη σημασία της διαφύλαξης της κυπριακής γης

Η Κυπριακή Βουλή θα εξετάσει νέα νομοθεσία για να περιορίσει σημαντικά τις αγορές ακινήτων από πολίτες και οντότητες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.). Αυτή η πρωτοβουλία πηγάζει από πρόταση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, υπό την προεδρία του βουλευτή του ΔΗΚΟ, Ζαχαρία Κουλία, και αναπτύσσεται παράλληλα με ένα ξεχωριστό νομοσχέδιο του βουλευτή του ΔΗΣΥ, Νίκου Γεωργίου, που αποσκοπεί στην ενίσχυση του ελέγχου αυτών των αγορών.

Βασικά προτεινόμενα μέτρα

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου αποφάσισε να συντάξει ένα νομοσχέδιο που θα απαγορεύει την πώληση γης στην Κύπρο σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα από "τρίτες χώρες" (χώρες εκτός Ε.Ε.). Σύμφωνα με τους προτεινόμενους περιορισμούς, οι πολίτες εκτός Ε.Ε. θα επιτρέπεται να αγοράζουν μόνο:

  • Ένα διαμέρισμα
  • Μία κατοικία μέχρι 200 τετραγωνικά μέτρα

Αυτό το μέτρο επιδιώκει να επανέλθει σε ένα σύστημα παρόμοιο με αυτό που ίσχυε πριν από το 2010, το οποίο επέβαλλε αυστηρότερους περιορισμούς στην ιδιοκτησία ακινήτων από ξένους.

Σκεπτικό πίσω από τις προτάσεις

Η απόφαση για την εισαγωγή αυτών των περιορισμών προέκυψε κατά τη διάρκεια συζήτησης στην Επιτροπή Ελέγχου σχετικά με την καταχώριση και τις δραστηριότητες εταιρειών με τουρκικά και τουρκοκυπριακά συμφέροντα στην Κυπριακή Δημοκρατία, ένα θέμα που ξεκίνησε με πρόταση του βουλευτή της ΕΔΕΚ, Μαρίνου Σιζόπουλου.

Ο Ζαχαρίας Κουλίας τόνισε την επείγουσα ανάγκη αυτών των μέτρων σε δήλωσή του στην εκπομπή "Πρωτοσέλιδο" του ΣΙΓΜΑ, αναφέροντας ότι "πωλείται πατρίς εδώ" λόγω των τρεχουσών επενδυτικών τάσεων. Υπογράμμισε τη σημασία της διαφύλαξης της κυπριακής γης, την οποία περιέγραψε ως θεμελιώδες συστατικό του κράτους.

Ο Κουλίας ανέφερε επίσης συζητήσεις με τον Αρίστο Δαμιανού, Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, υποδεικνύοντας μια ευρύτερη συναίνεση μεταξύ των κοινοβουλευτικών επιτροπών για την εφαρμογή αυτών των περιορισμών. Ενώ παραδέχτηκε ότι δεν μπορούν να επιβληθούν περιορισμοί σε πολίτες της Ε.Ε., ο Κουλίας τόνισε την ανάγκη για μέτρα πρόληψης πιθανής καταστρατήγησης μέσω ευρωπαϊκών εταιρειών, λόγω των ιδιαζουσών συνθηκών της Κύπρου ως μερικώς κατεχόμενης χώρας που αντιμετωπίζει μακροχρόνιες τουρκικές προσπάθειες "τουρκοποίησης" του νησιού.

Επιπλέον, υποστήριξε ότι η απελευθέρωση του συστήματος μετά το 2010 οδήγησε σε εκτεταμένες αγορές γης, εκφράζοντας ανησυχίες ότι οι Κύπριοι θα μπορούσαν να βρεθούν "ξένοι στην ίδια μας τη χώρα". Ως εκ τούτου, η προτεινόμενη νομοθεσία θεωρείται καθήκον για την προστασία της κυπριακής γης.

Διαβάστε επίσης: 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ