«Χωρίς ξενόγλωσσα προγράμματα, οι μαθητές μας μένουν εκτός των δημόσιων πανεπιστημίων»

Αν δεν προχωρήσουν τα ξενόγλωσσα προγράμματα, πολλοί Κύπριοι μαθητές δεν θα έχουν πρόσβαση στα δημόσια πανεπιστήμια της χώρας τους, προειδοποιεί ο Εκπρόσωπος των γονέων παιδιών σε αγγλόφωνα ιδιωτικά σχολεία, Άδωνις Αμερικάνος

Υπέρ της δημιουργίας ξενόγλωσσων προγραμμάτων στα δημόσια πανεπιστήμια της Κύπρου τάχθηκε σε παρέμβασή του στο «Μεσημέρι και Κάτι» ο Άδωνις Αμερικάνος, Εκπρόσωπος των γονέων παιδιών σε αγγλόφωνα ιδιωτικά σχολεία, επισημαίνοντας ότι η διεθνοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι απαραίτητη για τη χώρα, τόσο για τα ίδια τα πανεπιστήμια, αλλά και για τους Κύπριους φοιτητές.

Όπως ανέφερε, ζούμε σε ένα εξαιρετικά ανταγωνιστικό περιβάλλον και «χρειάζεται και τα πανεπιστήμιά μας να διεθνοποιηθούν». Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι προς το συμφέρον της Κύπρου να προσφέρει ξενόγλωσσα προγράμματα στα δημόσια πανεπιστήμια, όπως γίνεται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο κ. Αμερικάνος επεσήμανε ότι ένας στους πέντε μαθητές στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση φοιτά σήμερα σε ιδιωτικό σχολείο. Όπως σημείωσε, πρόκειται για ένα μεγάλο ποσοστό «και αυτοί δυστυχώς οι μαθητές, ιδιαίτερα όσοι βρίσκονται σε αγγλόφωνα σχολεία σήμερα, δεν θα έχουν πρόσβαση στα δημόσια πανεπιστήμια της χώρας τους».

«Χάνει» η κυπριακή οικονομία

Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Αμερικάνο, η απουσία αγγλόφωνων προγραμμάτων στα δημόσια πανεπιστήμια της χώρας έχει άμεσες οικονομικές επιπτώσεις. Πολλά παιδιά αναγκάζονται να ψάχνουν επιλογές στο εξωτερικό, υποστήριξε, κυρίως σε ευρωπαϊκές χώρες, με υψηλό κόστος διαβίωσης και διαμονής. Τα χρήματα αυτά βγαίνουν εκτός Κύπρου, την ώρα που θα μπορούσαν να επενδυθούν εντός, προς όφελος της οικονομίας και των ίδιων των πανεπιστημίων. «Εκείνο που ζητούμε εμείς είναι, ουσιαστικά, να έχουν οι δικοί μας οι μαθητές την επιλογή πρόσβασης στα δημόσια πανεπιστήμια της χώρας μας».

«Θέλουν τους καλούς φοιτητές των ιδιωτικών»

Κληθείς να σχολιάσει αν το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το ΤΕΠΑΚ θέλουν τα ξενόγλωσσα προγράμματα, ο κ. Αμερικάνος επισήμανε ότι «θέλουν πολύ τους καλούς φοιτητές των ιδιωτικών σχολείων». Παρ’ όλα αυτά, όπως εξήγησε, η έλλειψη αγγλόφωνων προγραμμάτων στα δημόσια πανεπιστήμια περιορίζει ουσιαστικά την ένταξη αυτών των φοιτητών στα ιδρύματα.

Η νομοθεσία που έμεινε στο περίμενε

Ένα άλλο ζήτημα που έθεσε ο κ. Αμερικάνος είναι και η μη εφαρμογή της νομοθεσίας που έχει ψηφιστεί από το 2009 και προβλέπει την εισδοχή φοιτητών με διεθνή προσόντα στα δημόσια πανεπιστήμια μέσω υπεράριθμων θέσεων, σε ποσοστό 3%. Η νομοθεσία έχει περάσει, εξήγησε ο κ. Αμερικάνος, αλλά οι κανονισμοί δεν έχουν ακόμη ψηφιστεί. Παρόλο που, όπως σημείωσε ο ίδιος, έχουν συνομιλήσει με υπουργούς Παιδείας, την Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, πρυτάνεις και άλλους φορείς, καμία πρόοδος δεν έχει σημειωθεί.

Διαβάστε επίσης: Έκλεισε το Deal εκατομμυρίων ευρώ - Στα χέρια ξένων επενδυτών το νοσοκομείο Ευαγγελισμός

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ