Ξανάνοιξε η συζήτηση για τα επιδόματα εργαζομένων άνω των 63

Ψάχνουν λύση για τις στρεβλώσεις εις βάρος των εργαζομένων άνω των 63 ετών που δεν καλύπτονται από επίδομα ασθενείας και ανεργειακό

του Χρίστου Πέτρου 

Ξανάνοιξε χθες στην Επιτροπή Εργασίας της Βουλής, η συζήτηση για τη διόρθωση στις νομοθετικές στρεβλώσεις που υφίστανται τα άτομα άνω των 63 ετών, τα οποία επιλέγουν να συνεχίσουν να εργάζονται, χωρίς ωστόσο να καλύπτονται από ανεργιακά επιδόματα και επιδόματα ασθενείας.

Η εν λόγω αρνητική διάκριση εις βάρος των εργαζομένων που επιλέγουν να μη συνταξιοδοτηθούν στα 63 τους χρόνια, ισχύει από την αλλαγή της σχετικής νομοθεσίας του 2012. Πρόκειται για τον ίδιο νόμο βάσει του οποίου επιβάλλεται μείωση 12% (πέναλτι) στις συντάξεις όσων αφυπηρετούν στα 63 τους χρόνια.

Με κατάθεση «διορθωτικού» νομοσχεδίου το Υπουργείο Εργασίας επιχείρησε να διευθετήσει το ζήτημα αποκλεισμού από τα επιδόματα στους άνω των 63. Ωστόσο κατά την προηγούμενη σύνθεση της Βουλής και συγκεκριμένα τον περασμένο Απρίλιο, λίγες μέρες πριν τις Βουλευτικές Εκλογές, η Βουλή ψήφισε τροποποιητικό νόμο ο οποίος κρίθηκε αντισυνταγματικός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και αναπέμφθηκε.

Αυτή τη στιγμή το Ανώτατο Δικαστήριο εξετάζει το όλο ζήτημα και μέχρι να ληφθούν εκεί οι όποιες αποφάσεις, από μέρους του Υπουργείου Εργασίας που είναι επιφορτισμένο με το εν λόγω ζήτημα, «δεν μπορεί να γίνει οτιδήποτε», όπως σημειώθηκε χθες στην Επιτροπή Εργασίας, από τον εκπρόσωπο του Υπουργείου, Φάνο Κουρουφέξη.

Παράλογη η στάση της Κυβέρνησης.

Από τη μεριά τους οι συντεχνίες εργαζομένων στηρίζουν τη συνέχιση του διαλόγου «είτε σε επίπεδο Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος, είτε σε επίπεδο Συμβουλίου Κοινωνικών Ασφαλίσεων» προκειμένου να βρεθεί το ταχύτερο δυνατό λύση στο πρόβλημα, ενώ αναμένουν να ξεκαθαρίσει το όλο ζήτημα και σε νομικό επίπεδο.

Εντονότερος κατά τη χθεσινή συνεδρία ήταν ο εκπρόσωπος της ΠΕΟ ο οποίος χαρακτήρισε «παράλογη» την απόφαση του ΠτΔ να αναπέμψει το νομοσχέδιο. Ο Μιχάλης Παπανικολάου, υπογράμμισε επίσης ότι, εργαζόμενοι μιας σειράς κλάδων όπως τα ξενοδοχειακά ή οι οικοδομές, ταλανίζονται από το εν λόγω πρόβλημα, ειδικότερα τώρα σε περίοδο πανδημίας που υπάρχει καθίζηση εργασιών.  

Η συζήτηση αναμένεται να συνεχιστεί εκ νέου στην επόμενη συνεδρία της Επιτροπής Εργασίας, την ερχόμενη βδομάδα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ