Σχέδιο επιχορηγεί επιχειρηματίες για να εργοδοτήσουν αποφυλακισμένους

Από το 2020 μέχρι σήμερα 62 αποφυλακισμένοι έχουν εργοδοτηθεί από επιχειρήσεις σε όλη την Κύπρο

Της Χάρις Βωβού

Ένα Σχέδιο διαφορετικό από τα άλλα που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα, το οποίο δίνει την ευκαιρία σε πρώην κρατουμένους να βρουν μια θέση στην αγορά εργασίας.

Ο χαιρετισμός της Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Άννας Κουκκίδη - Προκοπίου κατά την επίσκεψή της στο Τμήμα Φυλακών, στις 28 Απριλίου, έχει το εξής σημείο, που γεννά την ελπίδα: «Στηρίζουμε τους αποφυλακισθέντες για την κοινωνική τους επανένταξη με δράσεις, όπως η υλοποίηση Mνημονίου Συναντίληψης μεταξύ του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων για παροχή κινήτρων για εργοδότηση αποφυλακισθέντων. Αρκεί να σας αναφέρω ότι το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων για εργοδότηση αποφυλακισθέντων ξεπέρασε κάθε προσδοκία, αφού μέχρι τον περασμένο μήνα έγιναν 62 τοποθετήσεις αποφυλακισθέντων σε ισάριθμες επιχειρήσεις σε παγκύπρια βάση».

Συνεπώς, 62 επιχειρήσεις επέλεξαν να εργοδοτήσουν 62 αποφυλακισμένους, αριθμό που συναντάμε για πρώτη φορά στην αγορά της Κύπρου, καθώς πρόκειται για μια κατηγορία εγγεγραμμένων ανέργων που αντιμετωπίζουν πολλές δυσκολίες κατά την επανένταξή τους στην κοινωνία μετά τη φυλακή.

Αρκετοί πρώην κρατούμενοι βιώνουν την οικονομική εξαθλίωση και το ζήτημα της εύρεσης εργασίας είναι από τα πιο σημαντικά και διαχρονικά αιτήματά τους, ώστε να έχουν πραγματικά μια δεύτερη ευκαιρία στην κοινωνία. Μέσα από την επαγγελματική τους αποκατάσταση αυξάνεται η παραγωγικότητά τους και μειώνεται η αποτροπή και ο υπερπληθυσμός στις φυλακές.

Διετής ισχύς

Το Μνημόνιο Συναντίληψης για την υλοποίηση του Σχεδίου παροχής κινήτρων για την εργασιακή αποκατάσταση των αποφυλακισμένων δημιουργεί προσδοκίες για επαγγελματική αποκατάσταση μιας μερίδας του πληθυσμού. Η «Σ» επικοινώνησε με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, για να μάθουμε περισσότερα στοιχεία για τις τοποθετήσεις.

Όπως μας ενημερώνουν, από τους συνολικά 62 αποφυλακισμένους, οι τέσσερις εργοδοτήθηκαν στην ελεύθερη Αμμόχωστο, 11 στη Λάρνακα, οκτώ στη Λεμεσό, 29 στη Λευκωσία και δέκα στην Πάφο. Από αυτούς οι 57 είναι άνδρες και οι πέντε είναι γυναίκες. Όπως αναφέρεται, «είναι ένα πολύ σημαντικό Σχέδιο και υπάρχει ενδιαφέρον τόσο από αποφυλακισθέντες όσο και από επιχειρηματίες».

Το Μνημόνιο Συναντίληψης είχε υπογραφεί και τέθηκε σε ισχύ στις 23 Οκτωβρίου 2020 και από τότε μέχρι σήμερα έχουν εργοδοτηθεί 62 αποφυλακισμένοι. Έχει προϋπολογισμό 4 εκατ. ευρώ και οι πληρωμές γίνονται με αξιοποίηση του ευρωπαϊκού κοινωνικού ταμείου. Συγκεκριμένα, κάθε μήνα καταβάλλεται το ποσόν των 900 ευρώ για κάθε εργαζόμενο μαζί με τις εισφορές στα κρατικά ταμεία, και το υπόλοιπο ποσό του μισθού το συμπληρώνει ο εργοδότης.

Το πρόγραμμα έχει διάρκεια δύο χρόνων και, μετά τη λήξη του, εάν ο εργοδότης το επιθυμεί, μπορεί να συνεχιστεί η συνεργασία. Όπως σημειώνεται, οι 62 εργαζόμενοι έχουν διαπράξει αδικήματα, τα οποία μπορούν να παραγραφούν με βάση τη νομοθεσία και έχουν τοποθετηθεί σε θέσεις εργασίας ώστε να μην υπάρχει κώλυμα.

Τομείς εργασίας

Αναφορικά με τους τομείς της αγοράς όπου προσλήφθηκαν, το Υπουργείο Εργασίας αναφέρει στη «Σ» ότι «εργοδοτήθηκαν σε διάφορους τομείς, από τους οποίους οι κυριότεροι είναι το χονδρικό και λιανικό εμπόριο, οι κατασκευές, τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια. Η εργοδότηση ξεκίνησε από την ημέρα που προκηρύχθηκε το Σχέδιο, δηλαδή στις 23 Οκτωβρίου 2020, και η κάθε αίτηση αφορά μία εργοδότηση». Σημειώνεται ότι αιτήσεις γίνονται δεκτές μέχρι εξαντλήσεως του κονδυλίου ή ανακοίνωσης για λήξη του Σχεδίου.

Η ηλικιακή ομάδα των 62 εργαζομένων κυμαίνεται από 20 μέχρι 63 ετών. Όσον αφορά το χρονικό διάστημα που χρειάστηκε για να εργοδοτηθούν από την ημέρα της αποφυλάκισής τους, αυτό κυμαίνεται από 14 ημέρες μέχρι και 25 χρόνια. Σημειώνεται ότι, «σχετικά με το αδίκημα που έχουν διαπράξει, δεν ζητείται πουθενά. Το μόνο που ζητείται είναι μια επιστολή από το Τμήμα Φυλακών ότι το άτομο έχει αποφυλακισθεί».

Σχετικά με το γνωστικό επίπεδο αναφέρεται ότι κάποιοι είχαν ήδη τις γνώσεις πριν από τον εγκλεισμό τους σε διάφορα επαγγέλματα, όπως υδραυλικός, μάγειρας ή ηλεκτρολόγος, ενώ πολλοί απέκτησαν τις γνώσεις μέσα στα σχολεία της φυλακής, τα οποία λειτουργούν άψογα, έχουν βραβευτεί και παρέχουν μέχρι και ανώτατη εκπαίδευση, δίνοντας τη δυνατότητα για ομαλή κοινωνική επανένταξη και συνεργασία με εργοδότες μέσω της συγκεκριμένης χρηματοδότησης.

«Να σπρώξουμε»

Τη μεγάλη του ικανοποίηση εξέφρασε στη «Σ» ο Γενικός Διευθυντής της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ), Μιχάλης Αντωνίου, κάνοντας λόγο για το καλύτερο πρόγραμμα εργοδότησης ανέργων στην Κύπρο. Όπως εξηγεί, η εργοδότηση των αποφυλακισμένων είναι για δύο χρόνια και έπειτα είναι προαιρετική.

«Είναι ένα πάρα πολύ καλό πρόγραμμα τοποθέτησης ανέργων όλων των εποχών, δεν υπάρχει άλλη υποχρέωση για μετά». Ερωτηθείς για το αν υπάρχει ενδιαφέρον από τους εργοδότες, απαντά θετικά. «Υπάρχει ευαισθησία και επίγνωση της πτυχής. Χρειάζεται να το σπρώξουμε, να ενημερώσουμε τους επιχειρηματίες».

Επίσης, αποκάλυψε ότι, «μετά την κατάληξη συμφωνίας για την ΑΤΑ, θα κάνουμε κάτι παραγωγικό και θα προωθήσουμε αυτό το πρόγραμμα σε περισσότερους εργοδότες σε όλην την Κύπρο». Ικανοποιημένος δήλωσε και με τον τρόπο πληρωμής των εργαζομένων, αναφέροντας ότι είναι ό,τι καλύτερο για την επανένταξη των ανθρώπων ώστε να είναι χρήσιμοι.

Όπως εξήγησε ο κ. Αντωνίου, πρόκειται για μια πάρα πολύ σοβαρή προσπάθεια, της οποίας εμπνεύστρια ήταν η μακαριστή Υπουργός Εργασίας, Ζετα Αιμιλιανίδου, σε συντονισμό με την πρώην Υπουργό Δικαιοσύνης Έμιλυ Γιολίτη. Κληθείς να σχολιάσει τους τομείς της απασχόλησης, αναφέρει ότι «υπάρχει μέριμνα για να μην μπλέξουμε στην εργοδότηση».

Διαβάστε επίσης: Προωθούν δράσεις για να ανατραπούν τα στερεότυπα στις διαφημίσεις

Πηγή: Η Σημερινή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ