«Βαπτίζουν» κυπριακές ξένες πατάτες και τις πωλούν στην ελληνική αγορά

Παραπλανούν τους καταναλωτές με… fake πατάτες Κύπρου στην Ελλάδα για να κερδοφορούν

Στην εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι» βρέθηκε καλεσμένος ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας, κύριος Ανδρέας Γρηγορίου, ο οποίος αναφέρθηκε στο ζήτημα του «βαπτίσματος» πατατών από ξένες χώρες ως κυπριακών στην ελληνική αγορά.

Κυπριακές πατάτες αλά ελληνικά

Ο κ. Γρηγορίου τόνισε ότι οι πατάτες Κύπρου είναι υψηλής ποιότητας συγκρινόμενες με άλλες πατάτες, γι΄ αυτό και «στη λιανική αγορά έχουν ψηλότερη τιμή από οποιαδήποτε άλλη πατάτα». Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γρηγορίου, «χρησιμοποιούν πατάτες που παράγονται είτε σε τρίτες χώρες είτε στην ίδια την Ελλάδα, τις βαπτίζουν ως κυπριακές και τις πουλούν ως τέτοιες. Αυτό όμως δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα γιατί δυσφημίζει τις πατάτες Κύπρου, όπως έχω αναφέρει προηγουμένως είναι πολύ πιο νόστιμες και γευστικές και κατά δεύτερον παραπλανούν τον καταναλωτή στην Ελλάδα γιατί αναγκάζεται να πληρώνει ψηλότερη τιμή για μια πατάτα υποδεέστερης ποιότητας».

Μέτρα για την αποφυγή του φαινομένου

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας υπογράμμισε ότι αναμένεται να ληφθούν πρόσθετα μέτρα για αποφυγή αυτού του φαινομένου, ενώ είπε πως πάρθηκαν αποφάσεις για την επιβολή αποτρεπτικών κυρώσεων σε περίπτωση που διαπιστώνονται παραβάσεις. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι αναμένεται να γίνονται πιο συστηματικοί έλεγχοι για την προστασία τόσο του ίδιου του προϊόντος, όσο και των καταναλωτών.

Σε αυτό το σημείο, ο κ. Γρηγορίου υπενθύμισε ότι εδώ και έναν χρόνο περίπου ξεκίνησε η διαδικασία καταχώρησης πατάτας περισυλλογής Κύπρου ως προϊόν προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης, γεγονός που αναμένεται να ενισχύσει την αξία και τα χαρακτηριστικά της.

Διμερής συνάντηση με τον Έλληνα Υπουργό Γεωργίας

Να υπενθυμίσουμε ότι το θέμα συζητήθηκε εκτενώς κατά τη διμερή συνάντηση της Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κυρίας Μαρίας Παναγιώτου, με τον Έλληνα ομόλογό της, κύριο Λευτέρη Αυγενάκη, στο περιθώριο του Συμβουλίου Υπουργών Αλιείας και Γεωργίας της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της οποίας ζήτησε τη συνδρομή των ελληνικών αρχών για αντιμετώπιση του φαινομένου «βαπτίσματος» πατατών άλλης προέλευσης ως κυπριακών στην ελληνική αγορά.

Η κα Υπουργός, στο πλαίσιο της συνάντησης, ανέφερε στον Έλληνα Υπουργό τις πολύ σοβαρές συνέπειες που έχει για τους Κύπριους παραγωγούς πατατών το φαινόμενο διάθεσης στην ελληνική αγορά πατατών άλλης προέλευσης ως κυπριακών. Ταυτόχρονα, τόνισε τις αρνητικές επιπτώσεις του φαινομένου στην οικονομία της χώρας, και ζήτησε τη συνδρομή των ελληνικών Αρχών για την αποτελεσματική αντιμετώπισή του.

Διαβάστε επίσης: Απεργία ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας: Πόσες πτήσεις επηρεάζονται

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ