Η αγορά των κρυπτονομισμάτων συνεχίζει να καταγράφει εντυπωσιακή δυναμική, με τη συνολική κεφαλαιοποίηση να αγγίζει τα 3,9 τρισ. και να οδεύει ολοταχώς προς τα 4 τρισ. δολάρια, εν μέσω ψήφους εμπιστοσύνης από τους επενδυτές.
Το Bitcoin διαμορφώνεται σήμερα στα 118.252 δολάρια, ενώ το Ethereum έχει σκαρφαλώσει στα 3.788 δολάρια, ενισχύοντας τη θέση τους σε μια αγορά που φαίνεται να λειτουργεί περισσότερο με βάση τη «φιλοδοξία» παρά την πραγματική αξία. Ο δείκτης Fear & Greed παραμένει σταθερά στη ζώνη της «Απληστίας» με 64 μονάδες. Ωστόσο, πίσω από τα νούμερα κρύβεται ένα σκηνικό που πολλοί αναλυτές θεωρούν προάγγελο της επόμενης μεγάλης κρίσης.
Όπως σημειώνει σε αιχμηρή ανάλυσή της στους Financial Times η Ράνα Φόρουχαρ, οι ΗΠΑ βρίσκονται σε τροχιά πλήρους ενσωμάτωσης των ψηφιακών νομισμάτων στην οικονομία, μέσα από ένα συνδυασμό πολιτικής πίεσης, τραπεζικής έκθεσης και νομοθετικής χαλάρωσης που ξυπνά μνήμες από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση 2008.
Η νομιμοποίηση του ρίσκου
Η απόφαση της JPMorgan Chase να εξετάσει τη χορήγηση δανείων με ενέχυρο crypto περιουσιακά στοιχεία θεωρείται από πολλούς ορόσημο. Το Bitcoin, με μεταβλητότητα σχεδόν τετραπλάσια των μεγάλων δεικτών από το 2020, απέχει πολύ από ένα σταθερό αποθεματικό αξίας.
Πρόσφατη ανάλυση της Fidelity διαπιστώνει ότι ο δείκτης beta του Bitcoin (που μετρά την ευαισθησία μιας επένδυσης σε διακυμάνσεις) έναντι του S&P 500 διαμορφώνεται στο 2,6. Δηλαδή λειτουργεί ως πολλαπλασιαστής ρίσκου, και όχι ως αντιστάθμισμα κινδύνου.
Παρ’ όλα αυτά, ο κλάδος των κρυπτονομισμάτων κερδίζει έδαφος σε πολιτικό επίπεδο. Το πρόσφατο Genius Act πέρασε από το Κογκρέσο με διακομματική στήριξη, παρά τις αντιδράσεις της γερουσιαστού Ελίζαμπεθ Γουόρεν. Ο νέος νόμος προβλέπει την κάλυψη stablecoins με αναλογία 1:1 από δολάρια, προσδίδοντας θεσμική «νομιμοποίηση» σε έναν χώρο που παραμένει ακραία ασταθής.
Από την FTX στη νομοθέτηση του κινδύνου
Η εμπειρία του 2022 και του 2023 θα έπρεπε να λειτουργεί ως προειδοποίηση. Η κατάρρευση της FTX και η ταυτόχρονη έκθεση τραπεζών όπως οι Silvergate, Signature και SVB οδήγησαν σε απώλειες άνω των 400 δισ. δολαρίων σε λίγες ημέρες. Οι περισσότερες από αυτές τις τράπεζες βασίζονταν σχεδόν αποκλειστικά σε καταθέσεις crypto εταιρειών και VC funds. Όταν ήρθε η ώρα της εξαργύρωσης, οι ροές ξεπέρασαν κατά πολύ τα αποθεματικά και ενεργοποιήθηκε μία κλασική περίπτωση μαζικής εκροής καταθέσεων.
Αναλυτές της Fed, όπως οι Στίβεν Κέλι και Τζόναθαν Ρόουζ, επισημαίνουν ότι «η κρίση του 2023 ήταν κρίση ενός συγκεκριμένου τραπεζικού μοντέλου – αυτό που ευθυγραμμίστηκε υπερβολικά με τον κόσμο των crypto και των venture capital». Οι προειδοποιήσεις περί κινδύνου ήταν σαφείς, αλλά το πολιτικό χρήμα μίλησε δυνατότερα.
Ο ρόλος των πολιτικών δωρεών
Τα PACs (επιτροπές συγκέντρωσης χρημάτων υπέρ υποψηφίων) που συνδέονται με τα κρυπτονομίσματα ξόδεψαν περισσότερα από 135 εκατ. δολάρια στον εκλογικό κύκλο του 2024, επηρεάζοντας καθοριστικά το πολιτικό τοπίο. Με χαρακτηριστική περίπτωση τον Μπέρνι Μορένο, που με τη βοήθεια 40 εκατ. δολαρίων από τη βιομηχανία των crypto κέρδισε τον επικριτή του χώρου και πρόεδρο της τραπεζικής επιτροπής της Γερουσίας, Σέροντ Μπράουν.
Οι φιλο-crypto υποψήφιοι πολλαπλασιάζονται, ενώ φιγούρες όπως ο Ντόναλντ Τραμπ ενθαρρύνουν ευθέως την ενσωμάτωση των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων στην κεντρική οικονομική πολιτική.
Σταθερότητα ή νάρκη;
Το ερώτημα που διατρέχει την αγορά είναι αν τα stablecoins μπορούν να παίξουν ρόλο αποθεματικού στοιχείου, χωρίς να μεταφέρουν τη μεταβλητότητα του υπολοίπου crypto οικοσυστήματος. Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Σκοτ Μπέσεντ, προβλέπει δεκαπλασιασμό της αγοράς των stablecoins στα 2 τρισ. δολάρια τα επόμενα χρόνια, με διείσδυση ακόμη και στην αγορά των κρατικών ομολόγων.
Αλλά η ιστορία προειδοποιεί: το νομοθετικό καμουφλάζ κινδύνου, με το πρόσχημα της «καινοτομίας» υπήρξε προοίμιο κάθε μεγάλης κρίσης από το 2000 και μετά – από την έκρηξη των παραγώγων έως την υποβάθμιση του Dodd-Frank και την κρίση των περιφερειακών τραπεζών το 2023.
Και τώρα τι;
Η άνοδος της αγοράς –με tokens όπως το $SWOL να αυξάνονται έως και 1698% σε 24 ώρες– μπορεί να τροφοδοτεί φρενήρη αισιοδοξία. Όμως η επενδυτική φούσκα τείνει να διογκώνεται ταχύτερα από τη ρυθμιστική προσαρμογή. Αν επέλθει ύφεση, όπως φοβούνται πολλοί οικονομολόγοι, η μαζική εκποίηση crypto assets μπορεί να προκαλέσει νέα φυγή κεφαλαίων, bank runs και αναγκαστική εκποίηση κρατικών ομολόγων από crypto κολοσσούς, όπως η Tether, που κατέχει ήδη περισσότερα Treasuries από τη Γερμανία.
Η πολιτική νομιμοποίηση των κρυπτονομισμάτων δεν συνεπάγεται απαραίτητα και οικονομική σταθερότητα. Αντίθετα, ενδέχεται να χτίζει το σκηνικό για την επόμενη μεγάλη τραπεζική κρίση. Και αυτή τη φορά, ίσως κανείς να μη μπορέσει να πληρώσει το λογαριασμό.
Πηγή: naftemporiki.gr
Διαβάστε επίσης: Μετά τον καύσωνα, η τέλεια καταιγίδα στις αγορές; 4 σημάδια που εκπέμπουν SOS