Είναι αντιφατικό και ίσως ανορθόδοξο, αλλά συμβαίνει: Έπειτα από έναν μικρό Αρμαγεδδώνα με μια σειρά από ψηφιακά κραχ και χρεοκοπίες, η αγορά των cryptos ζει τη νέα της «άνοιξη» και με σημαιοφόρο το bitcoin απογειώνεται ξανά.
Η φρενίτιδα αποκτά ρυθμούς ιλίγγου και το ερώτημα για τους αναλυτές ανά την υφήλιο είναι εάν πρόκειται για την ανάκαμψη μιας, μεστής πια, επενδυτικής ωριμότητας ή για μια ακόμη έκρηξη πριν από την επόμενη πτώση. Προσώρας φαίνεται πως υπάρχουν αρκετοί λόγοι που μπορούν να στηρίξουν την πρώτη εκδοχή, αλλά και σοβαροί παράγοντες που δεν αποκλείουν τη δεύτερη. Τα απόλυτα και μετρήσιμα δεδομένα, κατ’ αρχάς, λένε ότι η «ναυαρχίδα» των cryptos, το bitcoin, ξεπερνά θεαματικά την κατάρρευση του 2022 και φέτος έχει κάνει ήδη άλμα 80%.
Έχει εντυπωσιακή υπεραπόδοση έναντι των μετοχών, που έχουν καταγράψει το ίδιο διάστημα άνοδο 8%, αλλά και έναντι των περισσότερων άλλων στοιχείων ενεργητικού. Σύμφωνα με τα στοιχεία της BofA, από την 1η Ιανουαρίου του 2023 και έως τις αρχές Απριλίου τα κορυφαία 100 ψηφιακά assets σημείωναν άνοδο 48%, ξε[1]περνώντας κατά πολύ όχι μόνον τις μετοχές, αλλά και τον χρυσό (+11%), τα ομόλογα (+4%) και το πετρέλαιο (+1%).
Νέα εκτίναξη
Η μεγάλη κούρσα του bitcoin φάνηκε να φρενάρει τις τελευταίες μέρες στο επίπεδο-σταθμό των 30.000 δολαρίων, οδηγώντας αρκετούς αναλυτές να προβλέπουν διόρθωση, χθες ωστόσο έκανε νέα εκτίναξη. Το απόγευμα στη Νέα Υόρκη κέρδιζε 3,4% και είχε ανέβει στα 30.478 δολάρια, ενώ από κοντά ακολουθούσαν και το ether και ο δείκτης των 100 κορυφαίων κρυπτονομισμάτων.
Ειδικά το ether, το δεύτερο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα, είχε επίσης θεαματική άνοδο το τελευταίο διάστημα μετά την αναβάθμισή του υπό την κωδική ονομασία «Σαγκάη» και την απελευθέρωση tokens αξίας 30 δισ. δολαρίων.
Το απόγευμα της Τρίτης διαπραγματευόταν στα 1.915,3 δολάρια με άνοδο 0,83%, τις προηγούμενες μέρες όμως είχε φθάσει έως τα 2.130,8 δολάρια και σε ρεκόρ 11μήνου. Σύμφωνα δε με τα στοιχεία της BofA, την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου οι καθαρές εισρoές ether στις πλατφόρμες συναλλαγών κρυπτονομισμάτων ήταν οι μεγαλύτερες του 2023.
Ως ένας από τους βασικούς λόγους για την εκτίναξη των κρυπτονομισμάτων υποδεικνύεται από τους αναλυτές η προσδοκία χαλάρωσης της νομισματικής σύσφιγξης από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες και ειδικά από τη Fed. Η χρεοκοπία της πλατφόρμας FTX και η μεγάλη βουτιά των cryptos συνέπεσαν πέρυσι με την κορύφωση του κύκλου των επιθετικών αυξήσεων επιτοκίων, τώρα ωστόσο τα δεδομένα δείχνουν διαφορετικά.
Εκτιμήσεις
«Εκτιμώ ότι το bitcoin θα πλησιάσει τα 33.000 δολάρια πριν καταγράψει κάποια τεχνική διόρθωση», λέει στο Bloomberg ο αναλυτής της Biyond Trader, Νέιθαν Μπάτσελορ, προσθέτοντας πως «το κρυπτονόμισμα έχει σταματήσει να αντιδρά στα άσχημα νέα των αγορών, κάτι το οποίο υποδεικνύει τη σταθερότητα του οικοσυστήματός του».
Ο ιδρυτής της OVIX, Γκάρι Κρουγκλιάκοφ, λέει ότι οι επενδυτές αναμένουν απλώς ένα νέο σήμα των αγορών για να τροφοδοτήσουν και νέο ράλι του bitcoin, με το «κλειδί» να βρίσκεται στα μάκρο της αμερικανικής οικονομίας. Εάν, όπως λέει ο ίδιος, ο πληθωρισμός υποχωρήσει έστω και λίγο ακόμη, το ράλι του bitcoin θα συνεχιστεί. Εάν ο πληθωρισμός ανέβει, είναι πιθανό ένα μικρό σοκ και στην αγορά των cryptos.
Ανάδειξη σε «e-καταφύγιο» από την οικονομική αβεβαιότητα
Μια διαφορετική εκδοχή δίνει το CNBC για τον λόγο που κάνει ράλι το bitcoin. Ειδικότερα επισημαίνει πως σε συνθήκες οικονομικής αβεβαιότητας, οι επενδυτές έχουν μάθει πια να βλέπουν το bitcoin ως «ψηφιακό χρυσό» και να τοποθετούνται σε αυτό εν είδει ψηφιακού «ασφαλούς καταφυγίου». Ενδιαφέρον όμως έχει και η τεχνική ανάλυση που κάνει το CNBC και η οποία δείχνει ότι το bitcoin μπορεί να απέχει μόλις έναν χρόνο από το φαινόμενο του halving.
Πρόκειται για ένα τεχνικό γεγονός που παρατηρείται περίπου κάθε τέσσερα χρόνια ή όταν 210.000 νέα blocks προστίθενται στο blockchain. Το halving αυτό περιορίζει τις αποδόσεις των bitcoin miners κατά 50% και ενισχύει την τιμή του κρυπτονομίσματος μέσω της μείωσης της προσφοράς. Μετά το τελευταίο halving, τον Μάιο του 2020, το bitcoin έκανε ράλι 688,32% μέσα σε 546 ημέρες κι έφθασε στο ρεκόρ των 67.549,14 δολαρίων τον Νοέμβριο του 2021.
Σ’ αυτό το κάδρο υπάρχουν αναλυτές που προβλέπουν άνοδο του bitcoin ακόμη και στα 100.000 δολάρια. Υπάρχει όμως και η άλλη όψη, η οποία δείχνει ότι η αγορά των cryptos χαρακτηρίζεται παγίως από οξεία μεταβλητότητα. Σ’ αυτή την όψη καταγράφεται και το γεγονός ότι χρειάζεται ακόμη πολύς δρόμος για να καλυφθεί η ζημιά της προηγούμενης χρονιάς: Παρά το άλμα των τελευταίων μηνών, η κεφαλαιοποίηση της αγοράς cryptos παραμένει, σύμφωνα με την CoinGecko, στο 1,29 τρισ. δολάρια, ήτοι 56% χαμηλότερη από τα ρεκόρ του Νοεμβρίου του 2021.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μέτρα προστασίας δανειοληπτών ζητά ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ από Κυβέρνηση