Η τεχνολογία πρέπει να είναι η γέφυρα ανάμεσα στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, τόνισε ο αντιπρόεδρος της Microsoft, Μπραντ Σμιθ, κατά τη διάρκεια του φετινού Atlantic Council. Παράλληλα, ο κ. Σμιθ υπενθύμισε ότι η αμερικανική εταιρεία έχει παρουσία στην Ευρώπη πάνω από 40 χρόνια, ήδη από την εποχή που γραφόταν ο κώδικας για τη «μετάφραση» του λογισμικού της αρχικά στα γαλλικά και στα γερμανικά.
«Στόχος μας ήταν και παραμένει να συνεργαστούμε με όλες τις επιχειρήσεις της Ευρώπης και να γίνουμε τμήμα της ευρωπαϊκής οικονομίας», σημείωσε ο αντιπρόεδρος της Microsoft ενώ ανακοίνωσε τις νέες ευρωπαϊκές ψηφιακές δεσμεύσεις της εταιρείας ενώ υπενθύμισε το «τεράστιο επενδυτικό πλάνο για τη δημιουργία data centers σε όλη την Ευρώπη».
Από το βήμα του Atlantic Council ο Μπραντ Σμιθ υπενθύμισε ότι η οικονομική εξάρτηση της Microsoft από την Ευρώπη ήταν και παραμένει βαθιά. «Αναγνωρίζουμε ότι η επιχείρησή μας εξαρτάται σε κρίσιμο βαθμό από τη διατήρηση της εμπιστοσύνης των πελατών, των χωρών και των κυβερνήσεων σε ολόκληρη την Ευρώπη. Σεβόμαστε τις ευρωπαϊκές αξίες, συμμορφωνόμαστε με τους ευρωπαϊκούς νόμους και υπερασπιζόμαστε ενεργά την ευρωπαϊκή ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Η υποστήριξή μας προς την Ευρώπη ήταν πάντα -και θα είναι πάντα- σταθερή», τόνισε.
«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Microsoft ανακοινώνει σήμερα πέντε ψηφιακές δεσμεύσεις προς την Ευρώπη. Αυτές ξεκινούν με την επέκταση της υποδομής μας στο cloud και την τεχνητή νοημοσύνη στην Ευρώπη, με στόχο να δώσουμε τη δυνατότητα σε κάθε χώρα να χρησιμοποιήσει πλήρως αυτές τις τεχνολογίες για να ενισχύσει την οικονομική της ανταγωνιστικότητα. Και περιλαμβάνουν την υπόσχεση να διατηρηθεί η ψηφιακή ανθεκτικότητα της Ευρώπης ανεξάρτητα από τη γεωπολιτική και εμπορική αστάθεια».
«Ως πολυεθνική εταιρεία, πιστεύουμε στους διατλαντικούς δεσμούς που προωθούν την αμοιβαία οικονομική ανάπτυξη και ευημερία. Χαρήκαμε που η κυβέρνηση Τραμπ και η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησαν πρόσφατα να αναστείλουν την περαιτέρω κλιμάκωση των δασμών, ενώ επιδιώκουν να διαπραγματευτούν μια αμοιβαία εμπορική συμφωνία. Ελπίζουμε ότι οι επιτυχείς συνομιλίες θα μπορέσουν να επιλύσουν τα δασμολογικά ζητήματα και να μειώσουν τους μη δασμολογικούς φραγμούς, σύμφωνα με τις συστάσεις της πρόσφατης έκθεσης Ντράγκι».
Τα σχόλια του υψηλόβαθμου στελέχους της Microsoft αποτυπώνουν τμήμα μιας νέας επιθετικής στρατηγικής που εφαρμόζει η εταιρεία πλέον στην Ευρώπη, μετά την κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης τις τελευταίες εβδομάδες λόγω των δασμών του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
Ο εμπορικός πόλεμος που ουσιαστικά έχει κηρύξει ο πρόεδρος Τραμπ στους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ – συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Κίνας και άλλων – έχει εγείρει φόβους ότι η ΕΕ θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τον ρυθμιστικό έλεγχο των αμερικανικών τεχνολογικών κολοσσών ως εργαλείο για την αντιμετώπιση των εμπορικών περιορισμών.
Οι πέντε δεσμεύσεις της Microsoft
Δημιουργία οικοσυστήματος AI και cloud στην Ευρώπη
Από το Atlantic Council η Microsoft προχώρησε στην ανακοίνωση σχεδίων για την αύξηση της χωρητικότητας των ευρωπαϊκών κέντρων δεδομένων κατά 40% μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Παράλληλα, επεκτείνονται οι λειτουργίες των κέντρων δεδομένων σε 16 ευρωπαϊκές χώρες. Ο συνδυασμός των παραπάνω με τις πρόσφατες κατασκευές της Microsoft θα υπερδιπλασιάσουν τη χωρητικότητα των κέντρων δεδομένων της εταιρείας στην Ευρώπη μεταξύ 2023 και 2027. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη λειτουργία του cloud σε περισσότερα από 200 κέντρα δεδομένων σε ολόκληρη την ήπειρο.
«Η επέκταση αυτή θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης», είπε ο Μπραντ Σμιθ ενώ παράλληλα εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η ευρεία διάδοση της τεχνητής νοημοσύνης θα αποτελέσει έναν από τους σημαντικότερους μοχλούς καινοτομίας και αύξησης της παραγωγικότητας κατά την επόμενη δεκαετία.
Όπως επισήμανε, «οι επενδύσεις της Microsoft είναι μόνιμες δομές και υπόκεινται στους τοπικούς νόμους, κανονισμούς και κυβερνήσεις».
«Όπως κάθε πολίτης και εταιρεία, δεν συμφωνούμε πάντα με κάθε πολιτική κάθε κυβέρνησης. Αλλά ακόμη και όταν έχουμε χάσει υποθέσεις στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, η Microsoft σέβεται και συμμορφώνεται εδώ και καιρό με τους ευρωπαϊκούς νόμους», σημείωσε για να διευκρινίσει: «Αντιλαμβανόμαστε ότι οι ευρωπαϊκοί νόμοι ισχύουν για τις επιχειρηματικές μας πρακτικές στην Ευρώπη, όπως ακριβώς οι τοπικοί νόμοι ισχύουν για τις τοπικές πρακτικές στις Ηνωμένες Πολιτείες και παρόμοιοι νόμοι ισχύουν αλλού στον κόσμο. Αυτό περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την ευρωπαϊκή νομοθεσία περί ανταγωνισμού και τον νόμο περί ψηφιακών αγορών. Δεσμευόμαστε όχι μόνο να δημιουργούμε ψηφιακές υποδομές για την Ευρώπη, αλλά και να σεβόμαστε το ρόλο που διαδραματίζουν οι νόμοι σε ολόκληρη την Ευρώπη στη ρύθμιση των προϊόντων και των υπηρεσιών μας».
Ευρωπαίοι θα «τρέχουν» τα data centers
Με τη δημιουργία ευρωπαϊκού cloud αυξάνουμε την ψηφιακή ανθεκτικότητα της Ευρώπης, είπε ο Μπραντ Σμιθ, ώστε να υπάρχει καλύτερη διαχείριση κινδύνων σε ένα αβέβαιο γεωπολιτικό και εμπορικό περιβάλλον.
«Θα προσπαθούμε πάντα να είμαστε η φωνή της λογικής που προωθεί τις αμοιβαίες ευκαιρίες και τους σταθερούς δεσμούς στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Στην πραγματικότητα πιστεύουμε ότι, ακόμη και εν μέσω των σημερινών εμπορικών και δασμολογικών διαφορών, υπάρχει μια ισχυρή συναίνεση στην Ουάσιγκτον που υποστηρίζει τη σταθερή ροή ψηφιακών υπηρεσιών από τις Ηνωμένες Πολιτείες προς την Ευρώπη», είπε.
«Ακούμε επίσης προσεκτικά τις απόψεις των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και ηγετών. Αναγνωρίζουμε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες, όπως και τα έθνη παντού, πρέπει να έχουν ακλόνητη εμπιστοσύνη στην ψηφιακή υποδομή στην οποία βασίζονται», κατέληξε.
Η Microsoft θα προχωρήσει σε τρία βήματα για να εξασφαλιστεί αυτή η εμπιστοσύνη:
Ένα ευρωπαϊκό cloud για την Ευρώπη: Για να εδραιωθεί περαιτέρω η σύνδεση μεταξύ της Microsoft και της Ευρώπης, στο μέλλον οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις μας στα κέντρα δεδομένων και τα διοικητικά τους συμβούλια θα εποπτεύονται από ένα ευρωπαϊκό διοικητικό συμβούλιο που θα αποτελείται αποκλειστικά από Ευρωπαίους υπηκόους και θα λειτουργεί σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκαιο.
Δέσμευση για την ψηφιακή ανθεκτικότητα: Στην περίπτωση που ποτέ διαταχθούμε από οποιαδήποτε κυβέρνηση οπουδήποτε στον κόσμο να αναστείλουμε ή να παύσουμε τις δραστηριότητες cloud στην Ευρώπη, δεσμευόμαστε ότι η Microsoft θα αμφισβητήσει αμέσως και σθεναρά ένα τέτοιο μέτρο χρησιμοποιώντας όλες τις διαθέσιμες νομικές οδούς, συμπεριλαμβανομένης της άσκησης δικαστικής προσφυγής, είπε ο Μπραντ Σμιθ.
Συνεργασίες για την επιχειρηματική συνέχεια: Η Microsoft Θα βασίζεται σε Ευρωπαίους εταίρους με ρυθμίσεις έκτακτης ανάγκης για τη συνέχιση της λειτουργίας στην περίπτωση που η Microsoft θα κληθεί ποτέ από δικαστήριο να αναστείλει τις υπηρεσίες της
Προστασία απορρήτου των ευρωπαϊκών δεδομένων
Με την εφαρμογή του έργου EU Data Boundary, προσφέρει στους πελάτες της τη δυνατότητα να αποθηκεύουν και να επεξεργάζονται δεδομένα εντός της ΕΕ, κάτι που ενισχύει την εμπιστοσύνη και την προστασία σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΕ. Η προσφορά τους με τη δυνατότητα των πελατών να ελέγχουν την κρυπτογράφηση των δεδομένων τους, καθώς και τις ισχυρές νομικές δεσμεύσεις, δείχνει την προτεραιότητά στην ασφάλεια.
Η Microsoft αναγνωρίζει τη σημασία της διαφάνειας και της ευθύνης απέναντι στους πελάτες της, ειδικά όσον αφορά την πρόσβαση στα δεδομένα, σημείωσε ο Μπραντ Σμιθ. Οι τεχνολογίες όπως το Confidential Compute και το Azure Key Vault παρέχουν στους πελάτες τη δυνατότητα να έχουν πλήρη έλεγχο πάνω στα δεδομένα τους και να διασφαλίσουν ότι μόνο αυτοί έχουν πρόσβαση, ενώ η εταιρεία έχει δεσμευτεί να υπερασπιστεί τα δεδομένα τους και στο νομικό πεδίο.
Τέλος, η Microsoft συνεχίζει να προσαρμόζεται στις ανάγκες των Ευρωπαίων πελατών της, διασφαλίζοντας ότι οι υπηρεσίες της παραμένουν σύμφωνες με τους αυστηρούς κανονισμούς και απαιτήσεις απορρήτου της ΕΕ.
Υπεράσπιση της κυβερνοασφάλειας της Ευρώπης
Στον τομέα της κυβερνοασφάλειας ο κ. Σμιθ υπενθύμισε την βοήθεια της Microsoft προς την Ουκρανία, όταν ξεκίνησε η ρωσική εισβολή, ώστε να εκκενωθούν κρίσιμες υπηρεσίες δεδομένων και τεχνολογίας της Ουκρανίας στα κέντρα δεδομένων της εταιρείας σε όλη την Ευρώπη. «Αυτή η κίνηση εξασφάλισε τη συνεχιζόμενη ψηφιακή λειτουργία της Ουκρανίας εκτός του εύρους των πυραυλικών και αεροπορικών επιθέσεων. Με πολλούς τρόπους, αυτό δείχνει τον ρόλο που διαδραματίζει ένα ευρύ δίκτυο κέντρων δεδομένων στην υποστήριξη όχι μόνο ψηφιακής αλλά και ευρύτερης ανθεκτικότητας, τόσο για μια χώρα όσο και για μια ήπειρο», σημείωσε.
Παράλληλα, υπενθύμισε τις συνεχείς επιθέσεις στον κυβερνοχώρο από τη Ρωσία, την Κίνα, το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα προς ευρωπαϊκές χώρες, χρόνια πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Έτσι, ανακοίνωσε νέο αναπληρωτή CISO (Chief Information Security Officer) για την Ευρώπη ως μέρος του Συμβουλίου Διακυβέρνησης της Microsoft Cybersecurity, που συστάθηκε πέρυσι.
Ο Αναπληρωτής CISO για την Ευρώπη θα είναι υπεύθυνος για τη συμμόρφωση με τους τρέχοντες και αναδυόμενους κανονισμούς κυβερνοασφάλειας στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου του Digital Operational Resilience Act (DORA), της Οδηγίας NIS 2 και του νόμου Cyber Resilience Act (CRA). Αυτοί οι νόμοι θα αποδειχθούν μετασχηματιστικοί όχι μόνο στις αγορές της ΕΕ, αλλά παγκοσμίως, και η Microsoft δραστηριοποιείται ενεργά στην προετοιμασία για το μέλλον.
Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης
Ο Μπραντ Σμιθ ανακοίνωσε επίσης την ανοιχτή πρόσβαση στην τεχνητή νοημοσύνη (AI) στην Ευρώπη κάτι που αντανακλά τη δέσμευσή της να υποστηρίξει τόσο τη διαλειτουργικότητα όσο και την ευρωπαϊκή καινοτομία.
«Η υποστήριξη για ανοιχτό κώδικα και η διαθεσιμότητα δημόσιων API για 1.800+ μοντέλα AI, κυρίως ανοιχτού κώδικα, αποτελεί καθοριστικό βήμα για την ανάπτυξη μιας ανοιχτής και προσβάσιμης πλατφόρμας. Οι πελάτες μπορούν να επιλέξουν τα μοντέλα και να δημιουργήσουν λύσεις AI είτε εντός του Azure είτε σε άλλες υποδομές, προσφέροντας μεγάλη ευχέρεια επιλογών και δυνατότητες προσαρμογής», είπε.
«Η πρωτοβουλία για την κατάργηση των χρεώσεων μεταφοράς δεδομένων όταν οι πελάτες επιλέγουν να μετακινηθούν σε άλλο πάροχο cloud δείχνει μια πραγματική δέσμευση για την εξάλειψη των εμποδίων και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Αυτό μπορεί να ενισχύσει τη θέση των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων στην παγκόσμια αγορά τεχνητής νοημοσύνης, δίνοντάς τους την ελευθερία να επιλέγουν την καλύτερη υποδομή για τις ανάγκες τους χωρίς περιορισμούς ή επιπλέον κόστος», κατέληξε.
«Το γεγονός ότι πολλές ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, από startups μέχρι μεγάλες εταιρείες και ερευνητικά ινστιτούτα, αξιοποιούν αυτή την προσφορά για να καινοτομούν και να ανταγωνίζονται στην αγορά, δείχνει την αξία αυτής της στρατηγικής. Ειδικότερα, παραδείγματα όπως η Factorial, η iGenius και το Ινστιτούτο Κιουρί καταδεικνύουν τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει η πρόσβαση σε ισχυρές τεχνολογίες AI για την ανάπτυξη λύσεων που δεν περιορίζονται μόνο σε εμπορικούς τομείς, αλλά και στην έρευνα και την υγειονομική περίθαλψη», είπε ο αντιπρόεδρος της Microsoft.
Πηγή: ot.gr
Διαβάστε επίσης: Microsoft και Metα αποκαλύπτουν ότι η AI γράφει πλέον τους κώδικες του λογισμικού τους