Πετρέλαιο: Το κρυφό «σοκ» και γιατί οι τιμές μπορεί να αυξηθούν ακόμη και εάν αυξηθεί η προσφορά

Γιατί οι τιμές μπορεί να αυξηθούν ακόμη και αν η OPEC+ αυξάνει την παραγωγή – Η νέα γεωπολιτική αναταραχή με το Ιράν και οι εκτιμήσεις των ειδικών

Μπορεί οι αγορές να προεξοφλούν μια παγκόσμια πλημμυρίδα πετρελαίου τους επόμενους μήνες, ωστόσο η πραγματικότητα της παραγωγής δείχνει πιο σύνθετη – και ίσως πιο εύθραυστη απ’ ό,τι φαίνεται.

Όπως προειδοποιεί ο διαχειριστής κεφαλαίων Stan Majcher της Hotchkis & Wiley, η φυσική φθορά των πετρελαϊκών κοιτασμάτων, οι διαρκώς αυξανόμενοι decline rates και η μειωμένη επενδυτική δραστηριότητα ίσως δυσκολέψουν τελικά την υπερπροσφορά.

Το αόρατο «κόψιμο» της παραγωγής

«Η αγορά υποτιμά τη φυσική μείωση της παραγωγής καθώς τα πετρελαϊκά κοιτάσματα γερνούν», σημειώνει ο Majcher. «Ακόμα και με τις προσπάθειες για αύξηση της προσφοράς, οι παγκόσμιες αποθήκες ενδέχεται να σφίγγουν σταδιακά».

Όπως εξηγεί στο Market Watch η αγορά θα καταλάβει αργά ή γρήγορα ότι η υπερπροσφορά είναι εφικτή μόνο βραχυπρόθεσμα – ενώ η μακροχρόνια διατήρησή της σκοντάφτει στους ταχείς ρυθμούς φυσικής πτώσης της παραγωγής.

Η ExxonMobil, σε έκθεση του 2024, είχε εκτιμήσει ότι χωρίς νέες επενδύσεις, η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου μειώνεται φυσικά κατά περίπου 15% τον χρόνο, ή πάνω από 15 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Ειδικά για το αμερικανικό shale oil, οι πτώσεις είναι «καταιγιστικές», λέει ο Majcher, με τις ΗΠΑ να χρειάζονται προσθήκη παραγωγής ίση με… μία ετήσια παραγωγή του Καναδά (6 εκατ. βαρέλια/ημέρα) μόνο για να παραμείνουν σταθερές.

O OPEC+ και η ψευδαίσθηση υπερπροσφοράς

Την ίδια ώρα, οκτώ μέλη του OPEC+ έχουν ξεκινήσει από τον Απρίλιο να επαναφέρουν σταδιακά τα βαρέλια που είχαν περικόψει από τον Ιανουάριο του 2024. Η επανεισαγωγή επισπεύδεται και για τους μήνες Ιούνιο–Ιούλιο, με νέα απόφαση να αναμένεται στη συνάντηση της 6ης Ιουλίου.

Παρά τις εξαγγελίες, ωστόσο, οι συνολικές εξαγωγές του OPEC+ παραμένουν σταθερές ή οριακά μειωμένες από τον Μάρτιο. Όπως σημειώνει ο Giovanni Staunovo της UBS, «μιλάμε για επιπλέον προσφορά, αλλά αυτή δεν έχει φανεί ακόμη στην αγορά – πιθανόν γιατί καταναλώνεται εγχώρια».

Το επίμονο γεωπολιτικό ρίσκο

Οι τιμές του πετρελαίου ενισχύονται τις τελευταίες ώρες, καθώς η Τεχεράνη διέκοψε τη συνεργασία της με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), αυξάνοντας το γεωπολιτικό ρίσκο ενόψει της συνεχιζόμενης έντασης στη Μέση Ανατολή.

Το Ιράν επικαλείται «μεροληψία» του IAEA και πλέον κάθε μελλοντική επιθεώρηση θα απαιτεί έγκριση του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.

Ο φόβος για διακοπή των ιρανικών εξαγωγών ή προκλητικών κινήσεων στα Στενά του Ορμούζ είχε ήδη ενισχύσει πρόσκαιρα τις τιμές μετά την έναρξη της σύγκρουσης Ιράν–Ισραήλ στα μέσα Ιουνίου.

Πλέον, η αναστολή συνεργασίας με τον ΟΗΕ προσθέτει ένα νέο premium ρίσκου, χωρίς όμως –μέχρι στιγμής– να συνοδεύεται από πραγματικές διαταραχές στην προσφορά.

Οι τιμές σήμερα – Πτώση στο εξάμηνο, άνοδος στην αρχή Ιουλίου

Τη Δευτέρα, η τιμή του αμερικανικού WTI έκλεισε στα 65,11 δολάρια το βαρέλι, με απώλειες 9,2% στο πρώτο εξάμηνο του έτους. Το Brent έκλεισε στα 67,61 δολάρια, με πτώση 9,4% στο ίδιο διάστημα. Ωστόσο, την Τετάρτη (2 Ιουλίου), και τα δύο συμβόλαια ενισχύθηκαν κατά περίπου 0,8%, με τη βοήθεια τόσο του γεωπολιτικού κλίματος όσο και της περαιτέρω αποδυνάμωσης του δολαρίου. Σήμερα καταγράφουν περαιτέρω αύξηση οι τιμές.

Η υποχώρηση του αμερικανικού νομίσματος –στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 3,5 ετών έναντι των βασικών νομισμάτων– ενισχύει την ελκυστικότητα του πετρελαίου για μη Αμερικανούς αγοραστές. Περαιτέρω στήριξη ενδέχεται να έρθει από μια χαλαρότερη νομισματική πολιτική στη Fed, αν τα στοιχεία για την απασχόληση δείξουν εξασθένηση.

Το σιωπηλό «τρυπάνι»

Παρά την εστίαση της αγοράς στις αποφάσεις του OPEC+ και στα γεωπολιτικά πρωτοσέλιδα, η μεγαλύτερη απειλή για την ισορροπία προσφοράς-ζήτησης ίσως είναι… εντός των γεωτρήσεων.

Η σημερινή αγορά διαφέρει ριζικά από προηγούμενους κύκλους, όχι μόνο λόγω της αυξημένης συμμετοχής μη συμβατικών κοιτασμάτων, αλλά και λόγω της «συστημικής φθοράς» τους.

Οι παλιοί συμβατικοί πόροι παρήγαγαν επί χρόνια, αλλά τα νέα σχιστολιθικά κοιτάσματα έχουν πολύ ταχύτερους ρυθμούς εξάντλησης. Οι παραγωγοί πρέπει να επενδύουν διαρκώς για να διατηρούν την παραγωγή. Και αυτό είναι κάτι που σύμφωνα με το Market Watch μπορεί να ωθήσει σε υψηλότερα επίπεδα τις τιμές.

Πηγή: naftemporiki.gr

Διαβάστε επίσης: Σταθερός ο χρυσός εν μέσω ανησυχιών για το έλλειμμα – Στα $3.340 η ουγγιά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ