Ο ενθουσιασμός των επενδυτών και των επιχειρήσεων για την αγορά του Χονγκ Κονγκ επανέρχεται με δυναμική, καθώς κινεζικές εταιρείες συρρέουν στην πόλη για να συγκεντρώσουν κεφάλαια, προκαλώντας φρενίτιδα.
Σύμφωνα με στοιχεία της Dealogic, οι συναλλαγές και η κρατική υποστήριξη προς τις εταιρείες που είναι εισηγμένες στις αγορές της ηπειρωτικής Κίνας έχουν οδηγήσει τον όγκο της άντλησης κεφαλαίων σε πολυετές υψηλό επίπεδο το α’ εξάμηνο.
Ο όγκος των IPO στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ σχεδόν οκταπλασιάστηκε, φτάνοντας τα 14 δισεκατομμύρια δολάρια το α’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους, από μόλις 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια την ίδια περίοδο του 2024, σύμφωνα με την Dealogic. Στον όγκο αυτό δεν περιλαμβάνονται οι εισαγωγές SPAC, δηλαδή εταιρείες ειδικού σκοπού που ιδρύονται αποκλειστικά για τη συγκέντρωση κεφαλαίων μέσω IPO, με στόχο την τελική εξαγορά ή συγχώνευση με άλλη εταιρεία.
Η PwC προβλέπει έως και 100 IPO στο Χονγκ Κονγκ φέτος, με συνολική συγκέντρωση κεφαλαίων που θα υπερβεί τα 25,5 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η φρενίτιδα έλαβε χώρα μετά από χρόνια υποτονικής δραστηριότητας IPO στην πόλη, εν μέσω του κλίματος αποφυγής κινδύνου μετά την πανδημία και της ασταθούς οικονομικής ανάπτυξης.
Σύμφωνα με στοιχεία της πλατφόρμας χρηματοοικονομικών δεδομένων Wind Information, το α’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους πραγματοποιήθηκαν 43 νέες εισαγωγές στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, με έσοδα που ξεπέρασαν τα 13,6 δισεκατομμύρια δολάρια, υπερβαίνοντας το συνολικό ποσό που συγκεντρώθηκε το 2024.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του HKEX, το 2023 πραγματοποιήθηκαν μόνο 73 εισαγωγές, με έσοδα μόλις 5,9 δισεκατομμύρια δολάρια.
Το ανανεωμένο ενδιαφέρον τροφοδοτείται από μια σειρά παραγόντων, όπως οι ευνοϊκές ρυθμίσεις του Πεκίνου, ο υποτονικός ρυθμός των IPO μετοχών κλάσης Α, η άφθονη ρευστότητα της αγοράς και οι φόβοι για διαγραφή από τις αγορές των ΗΠΑ, που ωθούν τις εταιρείες της ηπειρωτικής Κίνας να αντλήσουν κεφάλαια στο Χονγκ Κονγκ, σύμφωνα με τον Στίβεν Σαν της HSBC.
Στις αρχές του έτους, η κυκλοφορία του χαμηλού κόστους αλλά ισχυρού μοντέλου ΤΝ της DeepSeek έδωσε περαιτέρω ώθηση στην άνοδο των κινεζικών μετοχών τεχνολογίας, καθώς οι επενδυτές άρχισαν να επαναξιολογούν την ικανότητα της Κίνας για καινοτομία, προκαλώντας αναθεώρηση της αξιολόγησης των κινεζικών μετοχών.
Μέχρι πρόσφατα, ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ έχει σημειώσει εντυπωσιακή άνοδο 21% φέτος, καθιστώντας τον έναν από τους καλύτερους σε απόδοση μεγάλους χρηματιστηριακούς δείκτες παγκοσμίως.
Οι ελπίδες ότι οι κινεζικές αρχές θα προχωρήσουν σε πρόσθετες δημοσιονομικές δαπάνες για να προστατεύσουν την οικονομία από τυχόν σοκ που σχετίζονται με το εμπόριο έχουν ενισχύσει περαιτέρω την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και των επενδυτών.
Σε μια εμφανή στροφή προς την υποστήριξη του ιδιωτικού τομέα, ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δήλωσε τον Φεβρουάριο στους κορυφαίους επιχειρηματικούς ηγέτες της χώρας ότι η Κίνα χρειάζεται τη βοήθειά τους για να επιτύχει οικονομική ανάπτυξη.
Η αλλαγή πλεύσης αυτή, σε συνδυασμό με την πολυαναμενόμενη έγκριση από το Πεκίνο για την εισαγωγή εταιρειών της ηπειρωτικής Κίνας σε χρηματιστήρια του εξωτερικού, προκάλεσε ένα κύμα συσσωρευμένης ζήτησης, ιδίως για εταιρείες υψηλής ποιότητας που απευθύνονται στους καταναλωτές και είναι λιγότερο εκτεθειμένες σε γεωπολιτικές αντιξοότητες, σύμφωνα με την Λορέιν Ταν, διευθυντή έρευνας μετοχών της Morningstar.
Παράλληλα, όπως αναφέρει το CNBC, οι κινεζικές αρχές εξέδωσαν πέρυσι μια σειρά μέτρων με στόχο την ταχύτερη έγκριση της εισαγωγής σε χρηματιστήρια του Χονγκ Κονγκ για τις επιλέξιμες εταιρείες τεχνολογίας της ηπειρωτικής Κίνας. Οι ρυθμιστικές αρχές του Χονγκ Κονγκ ξεκίνησαν επίσης τον Μάιο το λεγόμενο «Technology Enterprises Channel» για να διευκολύνουν την έγκριση IPO για εξειδικευμένες εταιρείες τεχνολογίας και βιοτεχνολογίας, ιδίως εκείνες που είναι ήδη εισηγμένες στην ηπειρωτική Κίνα.
Ένας άλλος παράγοντας που συνέβαλε στην ανάκαμψη της αγοράς του Χονγκ Κονγκ ήταν η άφθονη ρευστότητα που παρείχαν οι επενδυτές της ηπειρωτικής Κίνας, οι οποίοι συρρέουν στις μετοχές του Χονγκ Κονγκ, κυνηγώντας την τεχνητή ευφορία που προκάλεσαν οι καινοτομίες της Deepseek και αξιοποιώντας σημαντικές συμφωνίες άντλησης κεφαλαίων.
Οι καθαρές εισροές προς το νότο, που παρακολουθούνται μέσω του διασυνοριακού προγράμματος Stock Connect, αυξήθηκαν σε υψηλό ρεκόρ το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου, από την έναρξη του προγράμματος το 2014, σύμφωνα με την Wind Information.
Αντίθετα, ο δείκτης αναφοράς CSI 300 της Κίνας δεν έχει σχεδόν μεταβληθεί φέτος, με άνοδο 0,2% από την αρχή του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG.
Αυτοί οι παράγοντες συνέβαλαν στην αύξηση του αριθμού των εταιρειών που διαπραγματεύονται στην ηπειρωτική Κίνα και επιδιώκουν δευτερεύουσα εισαγωγή στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, μεταξύ των οποίων η εταιρεία κατασκευής μπαταριών Contemporary Amperex Technology.
Μεταξύ των περισσότερων από 200 ενεργών αιτούντων IPO που βρίσκονται σε διαδικασία εισαγωγής στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, πάνω από 40 είναι εταιρείες που είναι ήδη εισηγμένες σε χρηματιστήρια της ηπειρωτικής Κίνας, σύμφωνα με στοιχεία της Wind Information.
Σημειωτέον πως ρόλο παίζει και το γεγονός πως η αγορά του Χονγκ Κονγκ υποστηρίζει αναδυόμενους τομείς, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η ψηφιακή κατανάλωση και η βιοτεχνολογία, οι οποίοι ανταποκρίνονται στις ανάγκες των εταιρειών της ηπειρωτικής Κίνας, όπως δήλωσε ο Γουέι Λι, της BNP Paribas.
Οι εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας έχουν επίσης καταστήσει το Χονγκ Κονγκ προτιμώμενο προορισμό για IPO για πολλές κινεζικές εταιρείες, λόγω των ανησυχιών ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα μπορούσε να διατάξει τη διαγραφή τους από τα αμερικανικά χρηματιστήρια.
Πηγή: newmoney.gr
Διαβάστε επίσης: Ο Τραμπ υπέγραψε το «μεγαλύτερο νομοσχέδιο της Ιστορίας» (βίντεο)