Η εκδίκηση των «γουρουνιών» – Κρίση χρέους απειλεί Γερμανία και Γαλλία

Η Γαλλία βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με δημόσιο χρέος, ύψους €3,04 τρισ. και ακολουθεί η Γερμανία με €2,46 τρισ.

Μια νέα κρίση χρέους διαφαίνεται στον ορίζοντα της Ευρώπης. Αλλά αυτή τη φορά δεν αφορά τα πρώην PIGS, τα «γουρούνια» της Νότιας Ευρώπης, αλλά τους «ιδιοκτήτες του χοιροστάσιου»: τη Γαλλία και τη Γερμανία. Η Γαλλία είναι ο πιο πιθανός προορισμός της νέας κρίσης χρέους.

Με ένα πραγματικό βουνό χρέους που φτάνει στο 113% του ΑΕΠ, η χώρα που κάποτε ήταν μια από τις οικονομικές άγκυρες της Γηραιάς Ηπείρου, βρίσκεται τώρα σε κρίσιμη κατάσταση.  Η Γαλλία βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με δημόσιο χρέος, ύψους 3,04 τρισεκατομμυρίων ευρώ και ακολουθεί η Γερμανία με 2,46 τρισεκατομμύρια. Τα 10ετή γαλλικά ομόλογα αποδίδουν πλέον πολύ περισσότερο (3,395%) από τα αντίστοιχα ελληνικά, ισπανικά και πορτογαλικά-τα πρώην PIGS δηλαδή. Μια κατάσταση που ήταν αδιανόητη μόλις πριν από λίγα χρόνια και πολύ ανησυχητική, δεδομένου ότι η Γαλλία αντιπροσωπεύει σχεδόν το 18% της οικονομίας της Ε.Ε..

Το δημόσιο έλλειμμα της Γαλλίας ανέρχεται στο 5,8% του ΑΕΠ και η κυβέρνηση του Φρανσουά Μπαϊρού, προσπαθεί να το μειώσει με «αλυσοπρίονο» στις δημόσιες, κοινωνικές δαπάνες, ύψους 44 δισεκατομμυρίων ευρώ. Πυροδοτώντας φυσικά κοινωνική έκρηξη και φέρνοντας πιο κοντά την καταψήφισή της, στην Εθνοσυνέλευση. «Το μεγάλο φυτίλι για το χρέος έχει ήδη ανάψει και τα χειρότερα έρχονται», προειδοποιούν Γάλλοι οικονομολόγοι.

Αλλά και στην πάλαι ποτέ, «ατμομηχανή» της Ε.Ε. -τη Γερμανία- οι αποδόσεις των 30ετών ομολόγων απογειώθηκαν στο 3,25%- σχεδόν στο υψηλότερο επίπεδο από το  2011, όταν η κρίση του ευρώ βρισκόταν ακόμη στο αποκορύφωμά της. Η κατάσταση είναι πρακτικά πανομοιότυπη για τα δεκαετή ομόλογα, τα οποία από αρνητικές αποδόσεις μόλις πριν από τρία χρόνια, έχουν περάσει σε υψηλά επίπεδα διαπραγμάτευσης το 2023 και σε επίπεδα συγκρίσιμα με το 2011.

Χιονοστιβάδα στην Ε.Ε.

Αυτή η τάση ανησυχεί τους επενδυτές, οι οποίοι βλέπουν μια κυματοειδή επίδραση σε ολόκληρη τη Γηραιά ήπειρο, αυξάνοντας το κόστος δανεισμού σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης. Μια επικίνδυνη τάση σε μια δύσκολη στιγμή, δεδομένου του υψηλού επιπέδου του δημόσιου χρέους.

Το 2026 είναι μάλιστα η κρίσιμη χρονιά για τη Γαλλία και τη Γερμανία, καθώς λήγει μεγάλος αριθμός ομολόγων, που θα πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν υπό τις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς. Αυτό αφορά γερμανικά ομόλογα, αξίας 328 δισεκατομμυρίων ευρώ και Γαλλικά, ύψους 295 δισεκατομμυρίων ευρώ. «Πρόκειται για μια πραγματική «κρίση», μια χιονόμπαλα που θα συνεχίσει να μεγαλώνει», λένε Ευρωπαίοι αναλυτές .

Η γερμανική Commerzbank σχολιάζει ότι οι μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης διατρέχουν σημαντικό κίνδυνο από ένα τριπλό φαινόμενο χιονοστιβάδας στο χρέος και στο έλλειμμα. «Το γερμανικό έλλειμμα πιθανότατα θα κυμανθεί ελαφρώς πάνω από το 4% τα επόμενα χρόνια», προειδοποιεί η  Commerzbank. Και αυτό είναι το αισιόδοξο σενάριο, καθώς έχει ανοίξει η πόρτα για ακόμη υψηλότερα ποσοστά.

Αλυσιδωτή αντίδραση

Η κατάσταση της Γερμανίας από μόνη της θα δικαιολογούσε πιέσεις σε όλη την Ευρώπη, δεδομένης της επιρροής της στην αγορά χρέους.

Η πραγματικότητα είναι ότι οι άσχημες αυτές εξελίξεις στην «ασφαλέστερη» χώρα της Γηραιάς ηπείρου δημιουργεί ένα αλυσιδωτό αποτέλεσμα: Το Επίσημο Φόρουμ Νομισματικών και Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων (OMFIF) σχολίασε ότι «θα ασκηθεί σημαντική πίεση στην αγορά ομολόγων, αλλά πιθανότατα εκτός Γερμανίας. Το πρόσθετο γερμανικό χρέος θα έχει μεγαλύτερη επίδραση στην αύξηση των αποδόσεων στην αγορά ομολόγων μεταξύ των πιο χρεωμένων Ευρωπαίων εταίρων, από ό,τι στην ίδια την Γερμανία». Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Commerzbank, ακόμη και χωρίς σημαντική αύξηση των αποδόσεων, το χρέος θα γίνει ήδη πολύ σημαντικό.

Μέχρι το 2030, η Γαλλία για πληρωμές τόκων, θα διαθέτει το 4% του ΑΕΠ, από 2%. Η Γερμανία θα τα πάει καλύτερα χάρη στο τρέχον χαμηλό επίπεδο χρέους της (60%), γεγονός που θα την οδηγήσει να χρειάζεται μόνο 2% του ΑΕΠ το 2030 για την πληρωμή των τόκων της, σε σύγκριση  πάντως με λιγότερο από 1%, σήμερα.

Αμυντικές δαπάνες

Η πίεση έχει αυξηθεί και λόγω των αυξημένων στρατιωτικών δαπανών: Η δέσμευση για αύξηση στο 5% του ΑΕΠ, θα έχει αρνητικές συνέπειες στο χρέος, όσο και αν υπάρχει ρήτρα μη υπολογισμού τους, στους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας.

Η ίδια η ΕΚΤ, στην Έκθεση Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας, δήλωσε ότι οι αυξήσεις στις αποδόσεις των ομολόγων, όπως και οι στρατιωτικές δαπάνες, θα μπορούσαν να «επαναφέρουν ανησυχίες σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους αρκετών χωρών στις αγορές». Το έγγραφο της ΕΚΤ εξηγεί ότι «οι αυξήσεις στις αμυντικές δαπάνες που χρηματοδοτούνται από το χρέος και η περαιτέρω αύξηση των δαπανών για τόκους ενδέχεται να περιπλέξουν την πορεία προς τη δημοσιονομική εξυγίανση σε ορισμένες χώρες».

Πηγή: naftemporiki.gr

Διαβάστε επίσης: Volvo: Απώλειες $1 δισ. το β’ τρίμηνο, πτώση 12% στις λιανικές πωλήσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ