Η Riksbank διατήρησε αμετάβλητο το επιτόκιό της, αλλά σηματοδότησε μια τάση προς τη χαλάρωση, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αξιολογούν τις επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
Οι αξιωματούχοι στη Στοκχόλμη άφησαν το επιτόκιο αναφοράς τους σε χαμηλό διετίας, στο 2,25%, όπως ανέμεναν σχεδόν όλοι οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν στην έρευνα του Bloomberg. Αυτή ήταν μια ενδιάμεση συνεδρίαση, οπότε δεν ανακοινώθηκαν νέες προβλέψεις ή πορεία επιτοκίων.
«Είναι κάπως πιο πιθανό ότι ο πληθωρισμός θα είναι χαμηλότερος παρά ότι θα είναι υψηλότερος από ό,τι στην πρόβλεψη του Μαρτίου», ανέφεραν οι αξιωματούχοι με επικεφαλής τον Διοικητή Έρικ Θίντεν σε ανακοίνωσή τους. «Αυτό θα μπορούσε να υποδηλώνει μια ελαφρά χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής στο μέλλον».
Ακόμα κι έτσι, «η πολιτική είναι επί του παρόντος καλά ισορροπημένη» και είναι «σοφό να περιμένουμε περαιτέρω πληροφορίες για να αποκτήσουμε μια σαφέστερη εικόνα των προοπτικών», πρόσθεσαν.
Αυτή η στάση αναμονής απηχεί τη στάση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, η οποία μόλις λίγες ώρες πριν διατήρησε αμετάβλητο το κόστος δανεισμού και έδωσε σήμα ότι δεν θα βιαστεί να το μειώσει.
Η σουηδική κορώνα μεταβλήθηκε ελάχιστα μετά την ανακοίνωση, διαπραγματευόμενη 0,1% χαμηλότερα έναντι του ευρώ στα 10,9390 λίγο μετά την απόφαση. Η κορώνα ήταν το νόμισμα με τις καλύτερες επιδόσεις έναντι του ευρώ και του δολαρίου στην G-10 μέχρι στιγμής φέτος, λόγω της άποψης ότι η Σουηδία μπορεί να προβεί σε λιγότερες μειώσεις επιτοκίων από ό,τι ορισμένες άλλες κεντρικές τράπεζες προηγμένων οικονομιών φέτος.
Από τον Ιανουάριο, η Riksbank έχει αποφύγει να μειώσει περαιτέρω το κόστος δανεισμού, αφού έχει ήδη πραγματοποιήσει χαλάρωση 175 μονάδων βάσης. Οι αξιωματούχοι έγιναν επιφυλακτικοί μετά την εκτίναξη του δομικού πληθωρισμού σε περίπου 3% στις αρχές του έτους, ενώ παράλληλα μέτρησαν την αναταραχή στις αγορές που προκάλεσε ο Τραμπ.
Ο δομικός πληθωρισμός που μετρά την ετήσια αύξηση των τιμών εξαιρουμένης της ενέργειας ήταν χαμηλότερος του αναμενόμενου τον Απρίλιο, τροφοδοτώντας τα στοιχήματα μεταξύ των διαπραγματευτών για μείωση του πληθωρισμού κατά ένα τέταρτο της μονάδας στη συνεδρίαση της Riksbank τον Ιούνιο.
Οι αξιωματούχοι της Norges Bank είναι επίσης έτοιμοι να διατηρήσουν αμετάβλητο το κόστος δανεισμού στο Όσλο. Αντίθετα, η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται ευρέως να προβεί σε μείωση του επιτοκίου κατά ένα τέταρτο της μονάδας τρεις ώρες αργότερα, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εκεί γίνονται ήπιοι. Μπορεί επίσης να σηματοδοτήσουν άλλη μια κίνηση τον Ιούνιο, θέτοντας τους ενδεχομένως σε τροχιά για τις πρώτες συνεχόμενες μειώσεις από το 2009.
Πηγή: newmoney.gr
Διαβάστε επίσης: Τράπεζα Αγγλίας: Προς μείωση επιτοκίων εν μέσω ανησυχιών για τις επιπτώσεις των δασμών Τραμπ