Η Ευρώπη έχει βαρεθεί τις εμπορικές απειλές του Ντόναλντ Τραμπ και εξετάζει το ενδεχόμενο μιας τολμηρής κίνησης, στρέφοντας το βλέμμα της προς την Ανατολή αντί για τη Δύση, προκειμένου να βρει εταίρους που επιθυμούν να τηρούν τους κανόνες.
Οι μονομερείς και αυθαίρετοι δασμοί του Τραμπ — οι οποίοι ενδέχεται να αυξηθούν έως και 50% από τις 9 Ιουλίου, εάν οι διαπραγματευτές της ΕΕ και των ΗΠΑ δεν καταλήξουν σε εμπορική συμφωνία — έχουν δοκιμάσει την υπομονή και την αποφασιστικότητα της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η απάντησή της; Να συνεργαστεί με την CPTPP, μια εμπορική ομάδα η οποία περιλαμβάνει χώρες με παρόμοια ιδεολογία, όπως η Ιαπωνία, η Αυστραλία, ο Καναδάς και το Μεξικό.
Μεταξύ τους, οι χώρες της Ε.Ε. και η Comprehensive and Progressive Agreement for Trans-Pacific Partnership (CPTPP) αντιπροσωπεύουν το 30% του παγκόσμιου εμπορίου. Η δημιουργία μιας συμμαχίας των προθύμων θα μπορούσε, όπως υποστηρίζουν οι υποστηρικτές της, να σηματοδοτήσει ένα πρώτο βήμα προς την αναδιάρθρωση της διεθνούς εμπορικής τάξης και την έξοδο από την θεσμική παράλυση που πλήττει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.
Σε μια παρουσίαση προς τους ηγέτες της ΕΕ, η φον ντερ Λάιεν μετέτρεψε προηγούμενα σχόλια για πιθανή συνεργασία με το CPTPP σε κάτι πιο ρεαλιστικό. Η νέα ομάδα θα αναδιαμορφώσει τους κανόνες του παγκόσμιου εμπορίου, μεταρρυθμίζοντας ή ίσως ακόμη και αντικαθιστώντας τον ΠΟΕ.
Ένα τέτοιο σχέδιο θα «δείξει στον κόσμο ότι το ελεύθερο εμπόριο με μεγάλο αριθμό χωρών είναι δυνατόν με βάση κανόνες», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν μετά από πρόσφατη σύνοδο κορυφής της ΕΕ. «Πρόκειται για ένα έργο στο οποίο πιστεύω ότι πρέπει να εμπλακούμε, διότι η CPTPP και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ισχυρές».
Πώς, όμως θα μπορούσε να λειτουργήσει η δημιουργία μιας τέτοιας συμμαχίας των προθύμων;
Μια ιδέα θα ήταν να αναλάβουν εκ των προτέρων τη δέσμευση να τηρήσουν τους καθιερωμένους κανόνες του πολυμερούς εμπορίου, όπως δήλωσαν οι Τιμ Γκρόσερ, Στιβ Βερχέιγ και Τζον Κλαρκ στο POLITICO.
Ο Γκρόσερ, πρώην υπουργός Εμπορίου της Νέας Ζηλανδίας, ο Βερχέιγ, πρώην επικεφαλής διαπραγματευτής του Καναδά και ο Κλαρκ , μέχρι πρόσφατα ανώτερος διαπραγματευτής της ΕΕ, δήλωσαν ότι οι 39 χώρες της ΕΕ και της CPTPP θα πρέπει, σε πρώτο στάδιο, να δεσμευτούν σε μια «συμφωνία αναστολής» για να διατηρήσουν τις αγορές τους ανοιχτές μεταξύ τους.
«Αυτό θα έστελνε ένα ισχυρό μήνυμα προς την Ουάσινγκτον ότι ένα πολύ σημαντικό μέρος της παγκόσμιας οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων σχεδόν όλων των παραδοσιακά στενότερων εταίρων των Ηνωμένων Πολιτειών, παραμένει προσηλωμένο στο σύστημα που βασίζεται σε κανόνες», δήλωσαν.
Οι ΗΠΑ είχαν την ευκαιρία να ενταχθούν στην CPTPP, παλαιότερα γνωστή ως Trans-Pacific Partnership, κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα. Ωστόσο, ο Τραμπ αποχώρησε από αυτή το 2017, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, πριν ολοκληρωθεί η συμφωνία.
Ο Ιγνάθιο Γκαρθία Μπερθέρο, πρώην επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το εμπόριο, πιστεύει ότι η πιθανή συνεργασία δεν πρέπει να κλείσει ακόμη την πόρτα στους Αμερικανούς, ούτε πρέπει να θεωρηθεί ως κίνηση εναντίον του Τραμπ.
Ωστόσο, τόνισε, «εάν οι ΗΠΑ δεν είναι έτοιμες να συμμετάσχουν επειδή δεν πιστεύουν ότι η λύση σε αυτά τα προβλήματα είναι οι κανόνες, οι άλλοι θα πρέπει να προχωρήσουν χωρίς τις ΗΠΑ».
Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει επίσης ηγηθεί των προσπαθειών, ως νεότερο μέλος της CPTPP, να καλωσορίσει την πρωτοβουλία της ΕΕ για την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των δύο πιθανών εταίρων.
«Έχω συζητήσει με τους ηγέτες της Ιαπωνίας, της Σιγκαπούρης, της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας και του Καναδά για το πώς εμείς, το Ηνωμένο Βασίλειο, μπορούμε να συνεργαζόμαστε με ευκολότερο και καλύτερο τρόπο μαζί τους — αν εμείς, ως ομάδα χωρών, μπορούμε να συνεργαζόμαστε με άλλες χώρες με ευκολότερο και καλύτερο τρόπο», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κιρ Σταρμερ.
Εάν η Ε.Ε. και η CPTPP καταφέρουν να δημιουργήσουν μια νέα κοινότητα αξιών και συμφερόντων, αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για την αντιμετώπιση των εμπορικών προκλήσεων που έχουν συσσωρευτεί από την ίδρυση του ΠΟΕ πριν από 30 χρόνια, αλλά που δεν έχουν καταφέρει να επιλυθούν λόγω του ότι ο εμπορικός σύλλογος με έδρα τη Γενεύη λειτουργεί με συναίνεση και το μεγαλύτερο μέλος του, οι ΗΠΑ, δε συνεργάζεται.
Η φον ντερ Λάιεν ήδη προσεγγίζει τους ηγέτες των χωρών του CPTPP, εκδίδοντας κοινή δήλωση με τον πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας Κρίστοφερ Λούξον μετά την πρόσφατη συνάντησή τους, στην οποία και οι δύο υποστήριξαν την έναρξη διαλόγου μεταξύ της Ε.Ε. και του CPTPP «το συντομότερο δυνατόν». Αυτό απηχούσε την έκκληση των υπουργών του CPTPP που συναντήθηκαν στην Κορέα στα μέσα Μαΐου.
Τέλος, σύμφωνα με αξιωματούχο της Ε.Ε., τον Ιούλιο προγραμματίζεται συνάντηση σε υπουργικό επίπεδο.
Πηγή: newmoney.gr
Διαβάστε επίσης: Τραμπ: Νέα επίθεση στην «κακομαθημένη» Ιαπωνία