Έναν κίνδυνο για αλλαγή του αφηγήματος το οποίο στηρίζει την αισιοδοξία των επενδυτών και τις αυξημένες τοποθετήσεις στα χρηματιστήρια, εντοπίζει η JP Morgan. Σύμφωνα με τον στρατηγικό αναλυτή του οίκου, Marko Kolanovic, το αφήγημα του «goldilocks» (ούτε πολύ ζεστό, ούτε πολύ κρύο) έχει γίνει το consensus στις αγορές. Όμως αυτός ο εφησυχασμός κινδυνεύει να ανατραπεί από ένα νέο αφήγημα, που θα θυμίζει περισσότερο τον στασιμοπληθωρισμό της δεκαετίας του 1970 και θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στις επενδύσεις.
Όπως εξηγεί η JP Morgan, οι πληθωριστικοί κίνδυνοι δεν έχουν εκλείψει, με δεδομένες τις χαλαρές χρηματοοικονομικές συνθήκες, τις σφικτές αγορές εργασίας και την χαλαρή δημοσιονομική πολιτική, με αποτέλεσμα τα επιτόκια της Fed να παραμείνουν σε υψηλότερα επίπεδα για περισσότερο.
Σε συνδυασμό και με τις γεωπολιτικές εντάσεις, που δημιουργούν εμπόδια για το παγκόσμιο εμπόριο και θα μπορούσαν να επιδεινωθούν από το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο, το σενάριο του στασιμοπληθωρισμού των ‘70s κερδίζει έδαφος. Όπως σημειώνει ο οίκος, κανένα εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ δεν θα πρέπει να θεωρείται ευνοϊκό για τις αγορές: Οι κάλπες του Νοεμβρίου θα βγάλουν είτε διατήρηση του σημερινού status quo ή αυξημένη αβεβαιότητα γύρω από το παγκόσμιο εμπόριο και τις εντάσεις, τόσο στο γεωπολιτικό όσο και στο εσωτερικό πολιτικό επίπεδο στις ΗΠΑ.
Τη δεκαετία του ’70, ο υψηλός πληθωρισμός «χτύπησε» σε τρία χωριστά κύματα, θυμίζει η JP Morgan. Τα κύματα αυτά σχετίζονταν με γεωπολιτικές εξελίξεις και κατά την περίοδο αυτή, τα χρηματιστήρια παρέμειναν στάσιμα σε ονομαστικούς όρους, ενώ τα ομόλογα υπεραπέδωσαν σημαντικά. Σήμερα, υπάρχει ο κίνδυνος ενός δεύτερου πληθωριστικού κύματος, σύμφωνα με τον οίκο.
Σε μία αντιστροφή των όσων ζήσαμε από τη δεκαετία του 1980 έως εκείνη του 2000, όπου η Δύση απολάμβανε τους καρπούς του «μερίσματος της ειρήνης», του διευρυνόμενου εμπορίου και του εισαγόμενου αποπληθωρισμού από την Ασία, τώρα υπάρχει ο κίνδυνος αυτά να αντικατασταθούν από τον «φόρο των συγκρούσεων», την αποπαγκοσμιοποίηση και τον πληθωρισμό του on/friend shoring (δηλαδή της μεταφοράς της βιομηχανικής παραγωγής εντός συνόρων ή σε πιο κοντινές και φιλικές χώρες).
Πηγή: moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης: Η ακρίβεια «έφαγε» πάνω από 5 δισ. ευρώ από τις καταθέσεις τον Ιανουάριο