Τους ασκούς του Αιόλου φαίνεται πως άνοιξε η απόφαση των φαρμακοποιών να κατεβάσουν ρολά τα βράδια και τις αργίες, εώς ότου να εξευρεθεί λύση με το θέμα των ωραρίων τους. Η ανακοίνωση του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συνδέσμου πως από 1η Οκτωβρίου θα απέχουν από τον καταρτισμό των πινάκων διημερεύσεων, κρατώντας κατ’ επέκταση κλειστά τα φαρμακεία τους σε μη εργάσιμες ώρες και ημέρες έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση ειδικότερα, στους κύκλους των οργανωμένων ασθενών.
Μπορεί να έχουν δίκαιο, αλλά..
Συγκεκριμένα, ο Εκπρόσωπος Τύπου της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Aσθενών Κύπρου, Δημήτρης Λαμπριανίδης εμφανίστηκε ιδιαίτερα έντονος, τονίζοντας πως δεν γίνεται να τιμωρούνται οι ασθενείς για προβλήματα που σχετίζονται με τα εργασιακά.
Μιλώντας στην εκπομπή του ΣΙΓΜΑ «Μεσημέρι και Κάτι», ο κ. Λαμπριανίδης εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την απόφαση των φαρμακοποιών. «Αποφασίζουν να χρησιμοποιήσουν το αγαθό της υγείας και την πρόσβαση στα φάρμακα για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους. Μπορεί να έχουν δίκαιο, αλλά δεν είναι ο τρόπος να το διεκδικήσουν», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Δεν γίνεται να τιμωρούνται οι ασθενείς
Ο κ. Λαμπριανίδης ανέφερε πως με την απόφασή τους οι φαρμακοποιοί ταλαιπωρούν τους ασθενείς και κατ’ επέκταση τους ίδιους τους πελάτες τους, οι οποίοι δεν έχουν καμία ευθύνη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
«Το ότι βλέπουμε απειλές για απεργίες το θεωρώ λανθασμένο γιατί στον τομέα της υγείας δεν χωρούν απεργίες. Πρέπει να κάτσουμε να συζητήσουμε και να βρούμε λύσεις, χωρίς απεργίες», σημείωσε, ενώ πρόσθεσε πως ελλοχεύουν κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία «αφού αναγκαστικά κάποιοι συνάνθρωποί μας θα τρέχουν στις Πρώτες Βοήθειες αν συμβεί κάτι και χρειάζονται κάποιο φάρμακο έκτακτα».
Π. Γεωργιάδης: Η υπομονή μας εξαντλήθηκε
Προηγουμένως, σε δηλώσεις του στο Economy Today ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συνδέσμου, Πλούταρχος Γεωργιάδης, επισήμανε πως αναγκάστηκαν να πάρουν την απόφαση αυτή καθώς η κατάσταση έχει φτάσει πλέον στο απροχώρητο.
«Εδώ και δύο χρόνια αναμένουμε από το δικαστήριο να βγάλει μία απόφαση για τους επτά συναδέλφους οι οποίοι είχαν προσφύγει στη δικαιοσύνη για τα ωράρια», σημείωσε, εξηγώντας πως υπάρχει άνιση μεταχείριση μεταξύ αυτών για τους οποίους εκδόθηκε interimorder και των υπόλοιπων φαρμακείων.
Παράλληλα έθεσε ζήτημα ρύθμισης, περιγράφοντας πως τα εξειδικευμένα επαγγέλματα όπως είναι οι φαρμακοποιοί και οι γιατροί, τα οποία απαιτούν άμεση παρέμβαση όπως οι διημερεύσεις πρέπει να ρυθμίζονται. «Αυτό γίνεται σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Δεν μπορούμε να επικαλούμαστε την ελεύθερη οικονομία και να το αφήνουμε έτσι», συμπλήρωσε, ενώ σε τηλεοπτική του παρέμβαση που ακολούθησε επανέλαβε πως η όλη εξέλιξη τους στεναχωρεί, καθότι ως υπεύθυνοι λειτουργοί υγείας ουδέποτε άφησαν εκτεθειμένους τους ασθενείς.
Έκτακτη συνεδρία την Τετάρτη - Το μπαλάκι στο Υπ. Υγείας
Στο μεταξύ, έκτακτη συνεδρία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου σε μία προσπάθεια να βρεθεί η «χρυσή τομή» που θα ανατρέψει την απόφαση των φαρμακοποιών, με τον κ. Γεωργιάδη να εναποθέτει τις ελπίδες του στην επερχόμενη συνάντηση για την εξεύρεση λύσης.
Σε δηλώσεις της στο Μεσημέρι και Κάτι, η Διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, Έλενα Παναγιωτοπούλου ανέφερε πως έχει συγκληθεί έκτακτα το Συμβούλιο Φαρμακευτικής έτσι ώστε να δει πως μπορεί να χειριστεί αυτό το θέμα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αλλά και να ακούσει τις θέσεις του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου που συμμετέχει στο συμβούλιο.
«Το πρόβλημα έχει δημιουργηθεί γιατί έχει εξαντληθεί η ανοχή του ΠΦΣ ως προς μία απόφαση που εκκρεμεί από το δικαστήριο εδώ και δύο χρόνια σχετικά με μία προσφυγή κάποιων φαρμακοποιών που δεν επιθυμούσαν να ακολουθήσουν το διάταγμα του Υπ. Υγείας ως ορίζει η νομοθεσία σχετικά με το άνοιγμα των φαρμακείων», σημείωσε η κ. Παναγιωτοπούλου, προσθέτοντας, ωστόσο, πως θα πρέπει να υπάρχουν διαθέσιμα φαρμακεία έτσι ώστε να εξυπηρετούνται οι ασθενείς σε μη εργάσιμες ώρες και ημέρες.
«Εκείνο που ενδιαφέρει την Πολιτεία είναι να διασφαλίζεται ότι υπάρχουν φαρμακεία ανοιχτά έτσι ώστε να εξυπηρετούνται οι πολίτες», είπε, καθησυχάζοντας το κοινό και εκφράζοντας την άποψη πως οι φαρμακοποιοί ως ευαισθητοποιημένοι επαγγελματίες θα αναθεωρήσουν.
Ολόκληρες επαρχίες με ένα ή δύο φαρμακεία
Ο κ. Λαμπριανίδης, ωστόσο, έθεσε επί τάπητος τον αριθμό των φαρμακείων που εφημερεύουν στις επαρχίες, αφού σχολιάζοντας την απόφαση των φαρμακοποιών, υπογράμμισε πως «κάποιοι το ζουν ήδη». Συγκεκριμένα, είπε πως στην Πάφο διανυκτερεύει μόλις ένα φαρμακείο για να καλύψει μία απόσταση από την Γεροσκήπου μέχρι την Πόλη Χρυσοχούς, ενώ στη Λάρνακα μόλις δύο φαρμακεία διανυκτερεύουν για να ανταποκριθούν στις ανάγκες των κατοίκων από την Πύλα μέχρι τον Μαζωτό.
«Κάποιοι συνάνθρωποι μας ζουν αυτή την αδυναμία να έχουν πρόσβαση σε φαρμακεία ήδη», υπογράμμισε ο κ. Λαμπριανίδης, προσθέτοντας πως η πλειοψηφία των φαρμακείων λειτουργεί στα κέντρα των πόλεων.
Περιγράφοντας τη διαδικασία που ισχύει σήμερα, εξήγησε πως δεν εναπόκειται στον εκάστοτε φαρμακοποιό για το εάν θα διανυκτερεύσει, αλλά ελέγχεται με διάταγμα και μέσω συμφωνιών μεταξύ του Υπουργείου Υγείας και των φαρμακοποιών. «Ήρθε ο καιρός να τις αναθεωρήσουμε για να εξυπηρετούνται καλύτερα οι ασθενείς».
Απαντώντας στις επικρίσεις, ο Πρόεδρος του ΠΦΣ ανέφερε πως υπάρχει ειδικό κλιμάκιο το οποίο διενεργεί έρευνα και μελετά τις διημερεύσεις και επισκέπτεται τα φαρμακεία σε πραγματικό χρόνο, προκειμένου να διαπιστώσει εάν υπάρχει ανάγκη για πρόσθετο φαρμακείο, κάτι που υλοποιείται κατόπιν σχετική εισήγησης στο Συμβούλιο Φαρμακευτικής.
Στάθηκε ακόμη στην περίπτωση της Πόλεως Χρυσοχούς λέγοντας πως οι φαρμακοποιοί ρυθμίζουν μεταξύ τους ποιος θα διανυκτερεύει με τον κ. Λαμπριανίδη να υποδεικνύει πως δεν ανακοινώνεται και τον κ. Γεωργιάδη να διαβεβαιώνει πως θα το διερευνήσει.
Διαβάστε επίσης: «Στοπ» στα διανυκτερεύοντα αποφάσισαν οι φαρμακοποιοί - Τι αναφέρουν