Κλειώ Παπαδοπούλου: Πολύπλευρη στήριξη για ουσιαστική πρόοδο

Απόλυτο σεβασμό σε όσες γυναίκες αποσκοπούν στην κοινωνική πρόοδο εκφράζει η Chief Inclusion & Diversity Officer της PwC Κύπρου Κλειώ Παπαδοπούλου.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΚΛΕΙΩΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ*

Παρόλο που η συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας είναι αυξημένη, η συζήτηση για την Ισότητα των Φύλων παραμένει ακόμα ανοιχτή και το φαινόμενο της γυάλινης οροφής εξακολουθεί να υφίσταται. Ποιες είναι οι δικές σας διαπιστώσεις;

Συμφωνώ με αυτή την τοποθέτηση. Παρόλο που όλο και περισσότερες γυναίκες επιλέγουν να εργάζονται, τα ανώτερα διευθυντικά στελέχη συνεχίζουν να είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία άντρες. Το ίδιο ισχύει και στα διοικητικά συμβούλια. Υπάρχουν πολλές απόψεις για το τι σταματά ή καθυστερεί την ανέλιξη των γυναικών. Η δική μου άποψη είναι ότι δεν μπορούμε να γενικεύουμε, αν και κάποια θέματα προκύπτουν από την κοινωνία και έχουν καθολική ισχύ. Ο κάθε Οργανισμός που θέλει να κάνει τη διαφορά στην Ισότητα των φύλων θα πρέπει να κάνει τη δική του αξιολόγηση για να δει αν και για ποιους λόγους υπάρχει ανισότητα και στη συνέχεια να χαράξει στοχευμένη πολιτική όπως γίνεται για όλα τα επιχειρησιακά θέματα. Προσωπική μου διαπίστωση, είναι ότι για να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος σε οποιονδήποτε οργανισμό, ακόμα και στους πιο προοδευτικούς, θα πρέπει να τεθούν συγκεκριμένοι στόχοι.

Η 8η Μαρτίου είναι μέρα μνήμης και τιμής στους αγώνες που δόθηκαν για τα δικαιώματα των γυναικών. Σε ποια γυναίκα/γυναίκες θα αφιερώνατε τη μέρα αυτή και γιατί;

Σε όλες τις γυναίκες που συνεισφέρουν, η κάθε μια με τον δικό της τρόπο, για μια καλύτερη και δικαιότερη κοινωνία. Ζούμε σε μια εποχή που επικρατεί η πόλωση, έχει παρακμάσει η κριτική σκέψη και έχει χαθεί η εμπιστοσύνη σε θεσμούς, κυβερνήσεις και οργανισμούς. Προσωπική μου άποψη είναι ότι παρόλη την τεχνολογική πρόοδο, η κοινωνία μας έχει παρακμάσει. Όσες λοιπόν γυναίκες αποσκοπούν στην κοινωνική πρόοδο, είτε ως μητέρες μεγαλώνοντας τα παιδιά τους σωστά με αρχές και ιδανικά, είτε ως εργαζόμενες για ανάπλαση του κοινωνικού ιστού, είτε ως «επαναστάτριες» μη αποδεχόμενες το κατεστημένο, έχουν τον απόλυτο σεβασμό μου.

Ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στη νέα κυβέρνηση σε ό,τι αφορά το θέμα της Ισότητας, της καταπολέμησης των διακρίσεων και της προάσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών;

Η Κύπρος κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις ανάμεσα στα 27 κράτη-μέλη όσον αφορά στην Ισότητα των γυναικών χωρίς ουσιαστική πρόοδο.

Για να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος, η προσπάθεια πρέπει να γίνει ταυτόχρονα και σε πολλαπλά επίπεδα. Στο οικογενειακό περιβάλλον, στην εκπαίδευση, στο νομοθετικό πλαίσιο, στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα και στις επιχειρήσεις.

Το κράτος έχει σοβαρότατο ρόλο να παίξει στην προσπάθεια αυτή, αρχίζοντας από τα του οίκου της. Το να βλέπουμε γυναίκες στο Υπουργικό Συμβούλιο, σε ψηφοδέλτια κομμάτων, σε κυβερνητικές θέσεις κ.τλ. δεν είναι αρκετό. Αυτό πρέπει να συνοδεύεται από ουσιαστική υποστήριξη για όσο καιρό το ποσοστό αυτό παραμένει μειονότητα και φυσικά από τον απαιτούμενο οικονομικό προϋπολογισμό για να μπορέσουν να παράξουν έργο. Όταν δε οι γυναίκες αυτές έρχονται αντιμέτωπες με προκαταλήψεις και συστημικά προβλήματα, αυτό που χρειάζεται είναι έμπρακτη στήριξη και συμμαχία μαζί τους.

Ο δημόσιος και ευρύτερος δημόσιος τομέας πρέπει να είναι πρωτοστάτης στην επίγνωση του θέματος με προγράμματα εκπαίδευσης του προσωπικού. Μόνο όταν αντιληφθούμε το πρόβλημα και τις προκαταλήψεις που όλοι έχουμε θα μπορέσουμε πραγματικά να αλλάξουμε.

Το κράτος έχει να διαδραματήσει και αυτό σοβαρό ρόλο στην παιδεία, στο νομοθετικό πλαίσιο και στην ενθάρρυνση/υποστήριξη/επιβράβευση Οργανισμών που εκπονούν τολμηρά προγράμματα για το θέμα αυτό απορροφώντας ευρωπαϊκά κονδύλια.

Τέλος χρειάζονται τεράστια βήματα στον τομέα της γυναικείας επιχειρηματικότητας, όπου είμαστε πάρα πολύ πίσω, με συγκεκριμένα προγράμματα έμπρακτης και οικονομικής υποστήριξης.

Γυναίκα με μια λέξη…

Δύναμη

WhoisWho

Με γνώμονα τις αξίες και με πάθος για τη Διαφορετικότητα, την Ισότητα και την Ένταξη, η Κλειώ Παπαδοπούλου είναι η Chief Inclusion & Diversity Officer για την PwC Κύπρου και μέλος του διοικητικού συμβουλίου. Γι’ αυτή δεν είναι απλά ένας ρόλος, είναι μια αποστολή να επιταχύνει την αλλαγή τόσο εντός της PwC όσο και εκτός. Έχοντας περάσει 30 χρόνια αξιοποιώντας την πλούσια εμπειρία της σε θέματα φορολογίας στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Κύπρο, η Κλειώ σήμερα εξυπηρετεί διεθνείς ιδιώτες πελάτες, ενώ ηγείται των υπηρεσιών που αφορούν την ναυτιλία, των συμβουλευτικών υπηρεσιών για Ιnclusion & Diversity, καθώς και την Εταιρική Ευθύνη.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας της, στο επίκεντρο ήταν πάντα οι άνθρωποι. Είναι επίσης η Chief Learning Officer για την PwC Κύπρου, εκπαιδεύτρια, coach και μέντορας εντός και εκτός της PwC, βοηθώντας ανθρώπους να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους και να αναπτύξουν τις μη τεχνικές δεξιότητές τους.

*Chief Inclusion & Diversity Officer PwC Κύπρου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ