Οι νέοι επαγγελματίες ανησυχούν για την επιστροφή στα γραφεία

Οι μάνατζερ που προσπαθούν να προσελκύσουν τους εργαζόμενους πίσω στα γραφεία μπορεί να έχουν απροσδόκητους συμμάχους τους νεότερους επαγγελματίες.

«Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα» για τα νέα στελέχη των επιχειρήσεων που επιθυμούν μια ποιότητα ζωής μη συμβατή με το κλασσικό ωράριο 9-5 ή 8-4, αλλά ταυτόχρονα πιστεύουν πως οι καριέρες τους μπορεί να «σταματήσουν» εάν δεν επιστρέψουν στα γραφεία. 

Τα νέα στελέχη επιχειρήσεων φαίνεται πως έχουν “μπρος γκρεμό και πίσω ρέμα”, αφού τους αρέσει η ποιότητα ζωής που δε συμπεριλαμβάνει το κλασσικό ωράριο 9-5 ή 8-4, αλλά ακόμη περισσότεροι πιστεύουν πως οι καριέρες τους μπορεί να “σταματήσουν” εάν δεν επιστρέψουν στα γραφεία.

 

Aν και οι πιο έμπειροι επαγγελματίες έχουν ήδη καθιερώσει τα “δίκτυα” επαγγελματικών τους σχέσεων και τα γραφεία στην οικία τους, οι νεότεροι αναφέρουν πως η πανδημία τους έχει “κρατήσει στην απ’έξω” και τους περιορίζει τις ελπίδες επαγγελματικής ανάπτυξης.

Πάνω από το 50% των επαγγελματιών μεταξύ 21 και 30 ετών υπογράμμισαν την αναγκαιότητα της επιστροφής στα γραφεία και της συνάντησης με τους συνεργάτες τους, σύμφωνα με έρευνα της Sharp Corp με δείγμα 6.000 ατόμων. Περίπου το 60% ανέφεραν πως η εργασία σε ένα μοντέρνο χώρο συναδελφικότητας είναι μείζονος σημασίας.

Παρά την πλειονότητα των επαγγελματιών υπό την τρίτη δεκαετία της ζωής τους που αναφέρουν πως η τηλεργασίας τους έκανε πιο παραγωγικούς, πάνω από το ήμισυ των ερωτηθέντων στην Ευρώπη, μεταξύ 18 και 45, αναφέρουν πως ανησυχούν πως δεν θα έχουν αρκετές ευκαιρίες εκπαίδευσης και εμπειρίας μακροπρόθεσμα.

Αν και οι νεότεροι επαγγελματίες, όμως, θέλουν να επιστρέψουν, παραμένουν σκεπτικοί για μια επιστροφή στο προ-πανδημίας status quo. Αντιθέτως, αποζητούν αξία και σκοπό για μια επιστροφή τους, αλλά θέλουν να έχουν και το δικαίωμα τηλεργασίας. 

Συγκεκριμένα, πάνω από το 60% των εργαζομένων μεταξύ 18-40 ετών οι οποίοι έχουν καριέρα σε επιχειρήσεις που ασχολούνται με την τεχνολογία αποζητούν ενός είδους υβριδική συνεννόηση, σύμφωνα με έρευνα δείγματος 2000 ατόμων της Citrix. 

Τα γραφεία του μέλλοντος παρουσιάζονται ως “κέντρα συνεργασίας, καινοτομίας και συνδέσεων”. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Bloomberg, περίπου το ήμισυ των εργαζομένων millenials ή Gen Z αναφέρουν πως μπορεί να παραιτηθούν από οποιεσδήποτε δουλειές δεν τους προσφέρουν αυτό που ζητούν. 

Τη στιγμή που κολοσσοί της Wall Street όπως η Goldman Sachs Group και η JPMorgan Chase & Co προσπαθούν να φέρουν τους εργαζόμενους πίσω στα γραφεία, ενώ άλλες -σε πολλούς, διαφορετικούς τομείς- προσπαθούν να δημιουργήσουν αυτή τη νέα υβριδική κατάσταση και την ελαστικότητα που πολλοί αποζητούν.

Μερικές επιχειρήσεις αλλάζουν τα γραφεία τους ή τα αναδιαρθρώνουν ψηφιακά. Εταιρείες όπως η Apple ζητούν την παρουσία των εργαζομένων μόνο σε συγκεκριμένες μέρες, κάτι που οδήγησε ορισμένους εργαζόμενους σε επικρίσεις κατά της νέας στρατηγικής.

Ο Μάικλ Σμετς, καθηγητής Management στο Saïd Business School της Οξφόρδης ανέφερε πως οι επαγγελματίες με νέες οικογένειες ή ανάγκη φροντίδας οικογενειακών μελών οι οποίοι θα προσπαθήσουν πιθανώς να εργάζονται περισσότερο από το σπίτι, κινδυνεύουν περισσότερο με εξαίρεσή τους από την επαγγελματική κουλτούρα, αντιστρέφοντας οποιαδήποτε πρόοδο είχε γίνει όσον αφορά την εξομάλυνση των διαφορών μεταξύ φύλων, χρώματος και άλλων.

Οσο οι επιχειρήσεις καταλαβαίνουν αυτή την απειλή, τόσο πιο πολύ θα μπορέσουν να καταφέρουν μια εξομάλυνση του πεδίου για όλους, ανεξαιρέτως, τους επαγγελματίες.

Η Ελεν Τζέιμισον της συμβουλευτικής Jaluch αναφέρει πως οι νέοι επαγγελματίες μπορεί να θέλουν να συνεχίσουν με την τηλεργασία. Προτείνει πως οι εργοδότες θα μπορούν να τους ζητούν ένα εξάμηνο εργασίας από το γραφείο πριν την ικανότητα διάνοιξης οριζόντων τηλεργασίας, αλλά επεσήμανε πως οι εργοδότες θα πρέπει να ανοίξουν διάλογο με τους εργαζόμενους έτσι ώστε να μπορέσουν να τους κρατήσουν, αφού οι επιχειρήσεις, εάν δεν ενδιαφερθούν για τους νεότερους εργαζόμενους, θα τους χάσουν.

Πηγή: Bloomberg, newmoney.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ